ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΜΥΡΤΙΑ ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ: «Ο Ανήφορος»… ένα κρυμμένο διαμάντι

679

Σ’ ένα από τα κρυμμένα διαμάντια του μουσείου Νίκου Καζαντζάκη   ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση της περασμένης Δευτέρας, που πραγματοποιήθηκε στη Μυρτιά,  παρουσία φορέων και πλήθους κόσμου.

Ήταν η  πρώτη ανοικτή εκδήλωση για την παρουσίαση του    άγνωστου  ως σήμερα μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη «Ο ανήφορος», που μόλις εκδόθηκε από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Την εκδήλωση που χαιρέτησαν ο πρόεδρος του Μουσείου, Μιχάλης Ταρουδάκης, ο Δήμαρχος του Δήμου Αρχανών–Αστερουσίων, Μανόλης Κοκοσάλης, ο εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Κωστής Φασουλάκης, η Προέδρος του ελληνικού τμήματος της ΔΕΦΝΚ, Κατέρινα Ζωγραφιστού και η πνευματική δικαιούχος του έργου του Νίκου Καζαντζάκη, Νίκη Σταύρου και τίμησε με την παρουσία του πλήθος κόσμου, συντόνισε η διευθύντρια του Μουσείου, Μαριλένα Μηλαθιανάκη. Όπως τόνισε η κ. Σταύρου ’Ο Ανήφορος’ έχει ήδη πάρει  τον δρόμο για τους αναγνώστες του κόσμου.

“Εχει μεταφραστεί στα αγγλικά, τα ρουμανικά, τα βουλγαρικά και τα τουρκικά, τώρα μεταφράζεται στα κινεζικά σύντομα θα μεταφραστεί στα ιταλικά και ισπανικά «ώστε να δημιουργηθούν πολιτισμικές γέφυρες με το έργο του Καζαντζάκη, με την Ελλάδα και τον ελληνικό πολιτισμό» όπως ανέφερε η κ. Σταύρου.

Στην παρουσίαση του βιβλίου ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, ιδιοκτήτης του εκδοτικού οίκου ΔΙΟΠΤΡΑ, ανέπτυξε το όραμά του για την επανέκδοση των βιβλίων του Καζαντζάκη και παρουσίασε τα νέα εξώφυλλα, προσθέτοντας ότι «τα πρώτα δείγματα είναι απολύτως θετικά, καθώς αυτήν τη στιγμή «Ο Ανήφορος» είναι νούμερο ένα σε όλα τα βιβλιοπωλεία της χώρας.

Ο Θανάσης Αγάθος, αναπληρωτής καθηγητής του ΕΚΠΑ

μίλησε για το περιεχόμενο του βιβλίου, καθώς και το ιστορικό πλαίσιο που τοποθέτησε ο συγγραφέας τους ήρωές του.

Η Παρασκευή Βασιλειάδη, υπ. Δρ Νεοελληνικής Φιλολογίας ΕΚΠΑ και επιμελήτρια Συλλογών του Μουσείου Καζαντζάκη μίλησε για την ιστορία του χειρόγραφου του ΑΝΗΦΟΡΟΥ, το οποίο φυλάσσεται στο Μουσείο Καζαντζάκη και η ταυτοποίηση καθώς και η ανάδειξή του ήταν αποτέλεσμα επιμελούς και επιστημονικής έρευνας της ίδιας.

‘’Όλοι-επεσήμανε η κ.Βασιλειάδη- χαιρετίζουμε την κυκλοφορία του έργου και τη νέα εκδοτική προσπάθεια, αναμένοντας την επανέκδοση του συνόλου των έργων του συγγραφέα. Ο Ανήφορος, ένα σχεδόν άγνωστο έργο του Καζαντζάκη, σώζεται εδώ, στο Μουσείο του, στη Μυρτιά και σελίδες από αυτό εκτίθενται στη Μόνιμη Έκθεσή του από την ανακαίνιση του Μουσείου το 2010.

Σήμερα πια αναγνωρίζεται ως ένα από τα κρυμμένα διαμάντια του”. Την εκδήλωση επένδυσαν καλλιτεχνικά βίντεο που υπέγραψε ο γνωστός σκηνοθέτης Θοδωρής Παπαδουλάκης  αφορούσαν τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη παραγωγής των εκδόσεων ΔΙΟΠΤΡΑ. Η παρουσίαση έκλεισε με την ηχογραφημένη συνέντευξη του Νίκου Καζαντζάκη στην γαλλική ραδιοφωνία το 1955.

Αμέσως μετά τελέστηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Ο ΑΝΗΦΟΡΟΣ: Το γνωστό-άγνωστο έργο του Νίκου Καζαντζάκη», διοργάνωσης του Μουσείου Καζαντζάκη, με επιστημονική επιμέλεια της Παρασκευής Βασιλειάδη και υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Στις προθήκες της βρίσκεται το χειρόγραφο του ΑΝΗΦΟΡΟΥ, επιστολές που τεκμηριώνουν το χειρόγραφο, εκδόσεις μυθιστορημάτων του Καζαντζάκη που πρωτοεκδόθηκαν σε ξένη γλώσσα, μα και η μετάφραση του Ανήφορου στα αγγλικά από την Έλλη Λαμπρίδη. Συγκινητική ήταν η στιγμή που ο εκδότης της ΔΙΟΠΤΡΑΣ, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, τοποθέτησε το βιβλίο σε ξεχωριστή προθήκη , δίπλα στο χειρόγραφο.

Η εκδήλωση έκλεισε με ένα πλούσιο κέρασμα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μυρτιάς. Η περιοδική έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή έως 31 Μαρτίου και οι ώρες επίσκεψης για το κοινό είναι Δευτ.-Παρ. 10-3 και Κυριακές 10-3 (Σάββατο κλειστά).

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει