Πάνδημος εορτασμός στο Αρκάδι

263

Με κάθε επισημότητα γιορτάστηκαν χθες στο Ρέθυμνο οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης του Ολοκαυτώματος στη Μονή Αρκαδίου.  Εκατό πενήντα έξι χρόνια από την ιστορική επέτειο του Ολοκαυτώματος του Αρκαδίου η θυσία των αγωνιστών τιμήθηκε από τον Κλήρο, τις Αρχές, την εκπαίδευση και το λαό με εκδηλώσεις μνήμης, με παρέλαση μαθητών, συλλόγων, στρατού, στο κέντρο της πόλης του Ρεθύμνου αλλά και στην Ιστορική Μονή, με δοξολογία, επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκαν από τον Μητροπολίτη κ.κ. Πρόδρομο.

Ακολούθως έγινε κατάθεση στεφάνων ομιλία, απόδοση του Εθνικού ύμνου, επίσκεψη στον χώρο του Μουσείου και στο χώρο της θυσίας. Στις εκδηλώσεις στην Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανόλης Κουτουλάκης, ενώ παρόντες ήταν βουλευτές, Δήμαρχοι, Περιφερειακοί -Δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι στρατιωτικής ηγεσίας, των Σωμάτων Ασφαλείας, τοπικοί εκπρόσωποι και πλήθος κόσμου.

Πάνδημος εορτασμός στο Αρκάδι

Στις εκδηλώσεις συμμετείχε και ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης τόσο στο Ρέθυμνο, όσο και στη Μονή Αρκαδίου. Σε μήνυμα του μάλιστα, αναφέρθηκε στα διαχρονικά μηνύματα της ενότητας, της αλληλεγγύης, της αντίστασης για την ελευθερία αλλά και στην διαφύλαξη της παρακαταθήκης των προγόνων μας για ένα καλύτερο μέλλον.

Ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Κρήτης κατέθεσε στεφάνι εις μνήμη των ηρώων, ενώ στο μήνυμα-δήλωση του για την ιστορική επέτειο ανέφερε: «Το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου, καθιέρωσε την Ιερά Μονή, ως έναν από τους ενδοξότερους τόπους της Ελληνικής Επανάστασης.

Οι ήρωες που αψήφησαν την υπεροπλία των Οθωμανών, απέδειξαν την υπεροχή της ηθικής φύσης του ανθρώπου απέναντι στην υλική ισχύ. Μέσα στην πυριτιδαποθήκη της Ιεράς Μονής, τον Νοέμβριο του 1866, στις στάχτες και στα αποκαΐδια, γράφτηκε χρυσή σελίδα στην εξέλιξη του εθνικοαπελευθερωτικού έπους. Η αυτοθυσία και ο ηρωισμός των πολιορκημένων αφύπνισε τις συνειδήσεις του πολιτισμένου κόσμου και αναζωπύρωσε το κίνημα του φιλελληνισμού.

Ως Περιφέρεια Κρήτης, τιμούμε αυτή την ιστορική επέτειο, ως την υψηλότερη πατριωτική θυσία, που φωτίζει το διαχρονικό νόημα του αγώνα για αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη και ελευθερία».

Δηλώσεις στα ΜΜΕ για την Ιστορική επέτειο έγιναν από την Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε Ρεθύμνου Μαρία Λιονή η οποία αναφέρθηκε στην σημαντικότητα των μηνυμάτων των ηρώων της Αρκαδικής εθελοθυσίας. Το Αρκάδι, όπως τόνισε μας ενώνει όλους σε μια εποχή δύσκολη και τα μηνύματα του είναι διαχρονικά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει