Να δοθούν λύσεις για τη Σητεία

Άμεση αναστολή των καταβολών για ασφαλιστικές εισφορές και οικονομικές υποχρεώσεις  των πληγέντων της Σητείας, ζητούν με κοινοβουλευτική παρέμβαση τους ο βουλευτής Λασιθίου ΣΥΡΙΖΑ   Μανόλης Θραψανιώτης και 23 βουλευτές του κόμματος  που συνυπογράφουν.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές ζητούν να προχωρήσει η απαλλαγή από την καταβολή εισφορών στον ΕΦΚΑ για ένα εξάμηνο τουλάχιστον και μεταφορά ασφαλιστικού χρόνου με πλήρες δικαίωμα στην ασφάλιση υγείας, απαλλαγή από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους πληγέντες των περιοχών για το τρέχον έτος και εξάμηνη αναστολή υποβολής  δηλώσεων για την καταβολή του ΦΠΑ και των άλλων δηλωτικών υποχρεώσεών τους.

Επίσης προτείνουν την εξάμηνη αναστολή καταβολής των τρεχουσών εισφορών, καθώς και των δόσεων ρυθμίσεων παλαιότερων οφειλών προς όλους τους οργανισμούς κύριας και επικουρικής ασφάλισης, από επιχειρήσεις, εργοδότες ή ασφαλισμένους της πλημμυροπαθούς περιοχής.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στο σχετικό κείμενο, «η στήριξη με κάθε μέσο της κοινωνίας της Σητείας είναι παραπάνω από αναγκαία, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, πολλές επιχειρήσεις κινδυνεύουν να κλείσουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για εργαζομένους,  θέσεις εργασίας και γενικότερα για την τοπική οικονομία.

Σε μία πόλη που προσπαθεί να ορθοποδήσει μετά τη διετία της πανδημίας, δεν μπορεί παρά να μην εξαντληθεί κάθε πρόσφορο μέσο που θα ανακουφίσει τους πολίτες μέσω της αναστολής καταβολών αλλά και τη διάθεση  κονδυλίων για την αποκατάσταση των μεγαλύτερων ζημιών και την  αντιμετώπιση όλων των έκτακτων αναγκών.

Ειδικότερα, για ιδιώτες και επαγγελματίες των συγκεκριμένων περιοχών των οποίων οι περιουσίες και επιχειρήσεις έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές, θα πρέπει να προβλεφθούν μέτρα αναστολής της καταβολής των ασφαλιστικών και φορολογικών τους υποχρεώσεων, καθώς και τυχόν ρυθμιζόμενων οφειλών,  ωσότου να αποκατασταθούν οι ζημιές  και να μπορέσουν  να επανέλθουν σε ομαλή οικονομική δραστηριότητα.

Ορισμένες επιχειρήσεις λόγω των εκτεταμένων ζημιών, ολοσχερή καταστροφή, θα χρειαστούν μεγάλο χρονικό διάστημα να επανέλθουν σε λειτουργία, ενώ οι εργαζόμενοι θα μείνουν άνεργοι  χωρίς ευθύνη δική τους αλλά και των εργοδοτών τους, ιδιαίτερα στην εστίαση, τις   αγροτικές επιχειρήσεις,  φυτώρια κλπ, στις οριοθετημένες περιοχές.

Με δεδομένη τη βίαιη διακοπή της οικονομικής τους δραστηριότητας, θα πρέπει να υπάρξει αναβολή των φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων, χωρίς τον υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό πρόσθετων τελών, λοιπών προσαυξήσεων και επιβαρύνσεων, αλλά και πρόβλεψη για οικονομική στήριξη των εργαζομένων στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις με όποιο πρόσφορο μέσο».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει