Γιατί πρέπει να ενισχυθούν τα Ιατρεία Πόνου στα νοσοκομεία

Σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας αντιμετωπίζουν λόγω ελλείψεων προσωπικού (αναισθησιολόγων, νοσηλευτών, φυσικοθεραπευτών, ψυχολόγων, επεμβατικών ακτινολόγων) τα Ιατρεία Πόνου στα νοσοκομεία της Κρήτης αν και ο ρόλος τους είναι ιδιαίτερα σημαντικός.

Τι αναφέρουν για την λειτουργία τους οι γιατροί των δημόσιων Ιατρείων Πόνου της Κρήτης:

Τι είναι ο χρόνιος πόνος

Ο χρόνιος πόνος, δηλαδή ο πόνος που εμμένει για περισσότερο από 3 μήνες, αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα. Περισσότερο από ένα 30% των ατόμων υποφέρει από μέτριο ή σοβαρό χρόνιο πόνο, που επηρεάζει τις καθημερινές δραστηριότητες και την κοινωνικότητά τους, με αποτέλεσμα λειτουργική απώλεια ή και αναπηρία, χαμηλή ποιότητα ζωής, και ορισμένες φορές μέχρι και πρόωρο θάνατο, αλλά και υψηλό κόστος υγειονομικής περίθαλψης.

Τι αναφέρουν τα Ιατρεία Πόνου

Τα Ιατρεία Πόνου των δημόσιων νοσοκομείων αποτελούν τμήματα των κλινικών αναισθησιολογίας και λειτουργούν με ιατρούς αναισθησιολόγους, που ειδικεύονται στην αντιμετώπιση των ανθρώπων με χρόνιο πόνο. Οι γιατροί αυτοί αναπτύσσουν μαζί με τους ασθενείς και τους φροντιστές τους ένα σχέδιο θεραπείας, προκειμένου να ανακουφιστούν, και να μειώσουν ή να διαχειριστούν τον πόνο τους, με στόχο την επιστροφή στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Η αντιμετώπιση αυτών των ασθενών είναι πολύπλευρη και περιλαμβάνει φαρμακολογικές αλλά και μη φαρμακολογικές θεραπείες, όπως άσκηση, δίαιτα, φυσικοθεραπεία, θεραπείες συμπεριφοράς, ψυχολογικής υποστήριξης και νευροτροποποίησης, συμπεριλαμβανομένου και του βελονισμού.

Προκειμένου να ικανοποιούνται οι ανάγκες των ασθενών, οι γιατροί των Ιατρείων Πόνου χρειάζεται να συντονίζουν τις φροντίδες μιας διεπιστημονικής ομάδας επαγγελματιών υγείας, όπως νοσηλευτών, ειδικών φυσικοθεραπευτών, ψυχολόγων, επεμβατικών ακτινολόγων, νευρολόγων, ογκολόγων, ορθοπεδικών ή και νευροχειρουργών.

Σήμερα, τα Ιατρεία Πόνου των δημόσιων νοσοκομείων όλης της χώρας αντιμετωπίζουν κρίσιμα προβλήματα λειτουργίας. Προβλήματα που οφείλονται στην υποστελέχωση των Ιατρείων Πόνου με υγειονομικό προσωπικό, καθώς ορισμένες φορές οι διοικήσεις των νοσοκομείων αυθαίρετα εντέλλονται τη μείωση των ημερών λειτουργίας των Ιατρείων Πόνου προκειμένου να καλύψουν άλλες ανάγκες, όπως των χειρουργείων. Αυτό συνεπάγεται οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας, αυτοί που υποφέρουν από χρόνιο πόνο, να μένουν για καιρό αβοήθητοι.

Τα ιατρεία σε ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου Ηρακλείου το Ιατρείο Πόνου άρχισε τη λειτουργία του το 1998 δύο φορές την εβδομάδα και στη συνέχεια τρεις φορές την εβδομάδα. Κατά μέσον όρο πραγματοποιούνται ετησίως πάνω από 2.000 επισκέψεις ασθενών. Λόγω αυξημένων αναγκών και χρόνου αναμονής πάγιο αίτημα των ασθενών αποτελεί η καθημερινή λειτουργία του.

Στο Ιατρείο εφαρμόζονται φαρμακευτικές και επεμβατικές θεραπείες σε συνεργασία και με άλλες ομάδες επαγγελματικών υγείας. Το Ιατρείο λειτουργεί σε τακτική βάση τρεις φορές την εβδομάδα (Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή) με τους υπεύθυνους αναισθησιολόγους κκ. Φραντζέσκο και Νύκταρη. Τα ραντεβού προγραμματίζονται στο τηλέφωνο 2810-392615.

Στο Βενιζέλειο το Ιατρείο Πόνου προσφέρει τις υπηρεσίες του για πάνω από 20 έτη. Στο παρελθόν λειτουργούσε δύο φορές την εβδομάδα, αλλά τα τελευταία χρόνια λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων δεν λειτουργεί σε τακτική βάση. Στο Ιατρείο εφαρμόζονται φαρμακευτικές και κάποιες επεμβατικές τεχνικές. Το Ιατρείο λειτουργεί μόνον κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης με τον υπεύθυνο αναισθησιολόγο κ. Μανουκάκη. Τα ραντεβού προγραμματίζονται στο τηλέφωνο 2813-40800 (379).

Ο ρόλος του πανεπιστημίου και της εκπαίδευσης

Η σημερινή ελλιπής αντιμετώπιση του πόνου έχει κοινωνικές, ηθικές, και νομικές διαστάσεις. Απαιτεί αλλαγές στην πολιτική υγείας, καθώς και την εκπαίδευση των υγειονομικών. Η ενσωμάτωση της εκπαίδευσης σε προπτυχιακό επίπεδο βάζει τα θεμέλια για τη βέλτιστη αναγνώριση και αντιμετώπιση των ασθενών με πόνο σε όλα τα επίπεδα φροντίδας.

Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης ήδη από το 1998 υπό την καθηγήτρια κ. Ασκητοπούλου και στη συνέχεια την αναπληρώτρια καθηγήτρια κ. Παπαϊωάννου και την επίκουρη καθηγήτρια κ. Νύκταρη, έχει συμπεριλάβει στην προπτυχιακή εκπαίδευση των φοιτητών τη διάγνωση και αντιμετώπιση των ασθενών με οξύ και χρόνιο πόνο.

Επίσης η Ιατρική Σχολή έχει συμπεριλάβει τη διαχείριση του πόνου σε καρκινοπαθείς ασθενείς στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος της Χειρουργικής Ογκολογίας.

Διεκδικούμε την εξυπηρέτηση των αναγκών των συμπολιτών μας με χρόνιο πόνο με:

  • την τακτική λειτουργία των Ιατρείων Πόνου σε κάθε νομό της Κρήτης,
  • την ένταξη των Ιατρείων Πόνου στους οργανισμούς των νοσοκομείων,
  • την αποζημίωση των απαιτούμενων φαρμάκων για τη θεραπεία του χρόνιου πόνου.
Μπορεί επίσης να σας αρέσει