Επιστρέφουν σε τιμές… καλοκαιριού τα υγρά καύσιμα

Επιβεβαιώνονται δυστυχώς, ακόμα και οι πιο δυσοίωνες προβλέψεις της αρχής της εβδομάδας, έτσι όπως είχαν παρουσιαστεί από τη «Π» αναφορικά με τις ακραίες αυξήσεις στις τιμές των υγρών καυσίμων.

Η κούρσα ανόδου των τιμών φαίνεται πως δεν έχει τέλος, ενώ πλέον, εκτός από τις αυξήσεις στην απλή αμόλυβδη βενζίνη, ακολουθούν αυξήσεις και στο πετρέλαιο κίνησης, το οποίο κάθε μέρα σχεδόν πωλείται ακριβότερα. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης διαμορφώνεται στα 2.09 – 2.10 ευρώ με ανοδικές τάσεις, ενώ η μέση τιμή για το πετρέλαιο κίνησης διαμορφώνεται στα 2.07 ευρώ ανά λίτρο, χωρίς όμως να διαφαίνεται προς το παρών κάποια τάση αποκλιμάκωσης.

Το συγκεκριμένο κόστος είναι προφανές πως επηρεάζει σε τεράστιο βαθμό τους οικογενειακούς προγραμματισμούς, ενώ εξανεμίζει στην πράξη τις όποιες προσπάθειες γίνονται από την κυβέρνηση για περιορισμό των εξόδων σε βασικά αγαθά. Κλάδοι της αγοράς πάντως επισημαίνουν ότι από μόνη της αυτή η συνθήκη στις τιμές των καυσίμων, χωρίς να συνυπολογίζεται καμία άλλη παράμετρος, επιδρά στη μείωση του οικογενειακού εισοδήματος κατά τουλάχιστον 10 %, ενώ κάνει απαγορευτικές τις μακρυνές μετακινήσεις. Ειδικότερα για τους εργαζόμενους που κινούνται για τις ανάγκες της δουλειάς τους σε μεγαλύτερες αποστάσεις, ο οικογενειακός προγραμματισμός έχει ήδη εκτροχιαστεί, ενώ αναζητείται μια χρυσή τομή, που θα μπορούσε πιθανά να δώσει κάποιες λύσεις.

Σε όλο αυτό το πλαίσιο, το μοναδικό παρήγορο γεγονός είναι πως το πετρέλαιο κίνησης, συγκρατείται τιμολογιακά, χωρίς αυτό να συνεπάγεται ωστόσο ότι είναι φθηνό. Μετά τις κρατικές παρεμβάσεις, αλλά και τις τιμολογιακές πολιτικές εκπτώσεων που ακολουθούν τα διυλιστήρια και οι εταιρίες, η μέση τιμή για το πετρέλαιο θέρμανσης στο Ηράκλειο βρίσκεται στα 1.42 – 1.43 ευρώ ανά λίτρο καυσίμου. Παρ’ όλα αυτά και παρά το γεγονός πως τα διυλιστήρια έχουν ανακοινώσει τέλος των εκπτώσεων της τάξεως των 7 λεπτών + ΦΠΑ ανά λίτρο στον καταναλωτή, η ζήτηση των καυσίμων έχει πέσει αισθητά, αφού οι καταναλωτές δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα στοιχειώδη πλέον έξοδα τους.

Το γεγονός μάλιστα πως από τις διεθνείς εξελίξεις δεν διαφαίνεται κάποια τάση προς αποκλιμάκωση των υφιστάμενων καταστάσεων δεν αφήνει πολλά περιθώρια στην αισιοδοξία με πρατηριούχους και καταναλωτές να καλούνται να διαχειριστούν πολλαπλές δύσκολες εξισώσεις.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει