Η διεθνοποίηση της κρητικής διατροφής

534

Η αξία της κρητικής διατροφής αλλά και του τρόπου ζωής που έχει βαθιές «ρίζες» στο νησί αποτελεί επί σειρά ετών αντικείμενο επιστημονικών μελετών και βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» των επιστημόνων ανά τον κόσμο, με δεδομένα τα οφέλη στην υγεία και την ευεξία.

Η βιωματική προσέγγιση του κρητικού τρόπου ζωής παλαιότερων δεκαετιών που ανέδειξαν τα παραπάνω οφέλη στην υγεία του πληθυσμού της Κρήτης, σε συνδυασμό με επιστημονικά δεδομένα από 25 καταξιωμένους επιστήμονες κορυφαίων πανεπιστημίων του κόσμου, θα αποτελέσουν τον «πυρήνα» του πρώτου συνεδρίου που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Grecotel Palace έως 11 Νοεμβρίου με θέμα «Κρητικός Τρόπος Ζωής: Μεσογειακή Παράδοση & Εφαρμογές στη σύγχρονη εποχή».

Η επίσημη παρουσίαση του συνεδρίου που διοργανώνουν το Ελληνικό Κέντρο Αριστείας για την Υγεία και την Ευεξία και ο Όμιλος Ν. Δασκαλαντωνάκη – Grecotel  που πραγματοποιείται με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης και των Υπουργείων Τουρισμού, Εξωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν ο διευθυντής Λειτουργίας της Grecotel  Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης και o καθηγητής Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard Δρ. Στέφανος Κάλης.

Στο συνέδριο θα συμμετέχουν ως ομιλητές, κορυφαίοι καθηγητές υγείας και ευεξίας από το Χάρβαρντ και άλλα γνωστά πανεπιστήμια της Αμερικής, της Ευρώπης και της Ελλάδας και το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ομιλίες και στρογγυλά τραπέζια με βιωματικές εμπειρίες, εκδρομές, γευσιγνωσίες αλλά και γνωριμία των συμμετεχόντων με τα τοπικά προϊόντα, μεταξύ των οποίων και επιχειρηματιών της Αμερικής.

Επιστροφή  στον τρόπο ζωής των παππούδων μας

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου ο διευθυντής Λειτουργίας της Grecotel, Δημήτρης Καλαΐτζιδάκης: «Ένα όνειρο έγινε πραγματικότητα χάρη στον καθηγητή του Harvard, της Σχολής Δημόσιας Υγείας κ. Στέφανου Κάλη, γιατρού τρίτης γενιάς, όπου πραγματικά είχε την έμπνευση και πήρε την πρωτοβουλία να δημιουργήσει το Ελληνικό Κέντρο Αριστείας για υγεία και ευεξία σε συνεργασία με την Grecotel με έδρα το Ρέθυμνο, τη γενέτειρα της Grecotel.

Αποτέλεσμα αυτού και πρωταρχικός στόχος ήταν να γίνει το συνέδριο στο Ρέθυμνο από 7 έως 11 Νοεμβρίου για να βοηθήσουμε με τον τρόπο αυτό και την πολυπόθητη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου».

Ο Στέφανος Κάλλης, παθολόγος, επιδημιολόγος, γιατρός εργασίας και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή και τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Harvard, στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου αναφέρθηκε στο ακαδημαϊκό υπόβαθρο του συνεδρίου και το Ελληνικό Κέντρο Αριστείας τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Το Ελληνικό Κέντρο Αριστείας στοχεύει να προωθήσει τον υγιεινό τρόπο ζωής των παππούδων μας με την κρητική παράδοση σαν πρότυπο.

Αναγνωρίζοντας ότι η κρητική διατροφή είναι η κορωνίδα της Ελληνικής, αυτό που σήμερα λέμε μεσογειακή διατροφή και είναι η παραδοσιακή ελληνική διατροφή, όρος που γεννήθηκε από τη μελέτη επτά χωρών για τα καλά αποτελέσματα του πληθυσμού της Κρήτης των δεκαετιών από το 1950 έως το 1980. Στην ουσία, η μεσογειακή διατροφή έχει ως πρωτότυπη την κρητική διατροφή.

Η αποστολή μας σαν κέντρο είναι απλή αλλά είναι και δύσκολη. Είναι απλή με την έννοια ότι πρέπει να γυρίσουμε στην αρχαία φιλοσοφία “μέτρον άριστον” και ταυτόχρονα στη κοινή λογική των παππούδων μας. Είναι δύσκολη όμως γιατί στην σύγχρονη πραγματικότητα έχουμε ξεφύγει πολύ από αυτή, και το “μέτρον άριστον” αλλά και την κοινή λογική και τον τρόπο ζωής των παππούδων μας».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει