Έφυγε αθόρυβα από τη ζωή η Τασούλα της θρυλικής απαγωγής

Ένα πρόσωπο που έλαβε μυθικές διαστάσεις, η Τασούλα της θρυλικής απαγωγής που έφερε την Κρήτη στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου, έφυγε από τη ζωή.

Η Αναστασία Αδαμίδου, το γένος Πετρακογιώργη, πέθανε σε ηλικία 92 ετών και η κηδεία της έγινε την περασμένη Κυριακή.

Το καλοκαίρι του 1950 και πιο συγκεκριμένα στις 20 Αυγούστου 1950, στην Κρήτη γίνεται η απαγωγή που συγκλόνισε τον κόσμο.

Ο Κώστας, αδελφός του βουλευτή του Λαϊκού Κόμματος Μανόλη Κεφαλογιάννη, «κλέβει» στο Ηράκλειο την όμορφη Τασούλα, κόρη του βουλευτή των Φιλελευθέρων, Γιώργη Πετρακογιώργη, ενώ  έβγαινε από τον κινηματογράφο «Όασις» με την παρέα της, την άρπαξε με άλλους πέντε οπλοφόρους και τη μετέφερε με νοικιασμένο αυτοκίνητο και οδηγό στον Ψηλορείτη. Πάνω από χίλιοι οπλοφόροι, οπαδοί του Πετρακογιώργη, ετοιμάζονται να επιτεθούν σε ισάριθμους οπλισμένους Ανωγειανούς, οπαδούς του Κεφαλογιάννη, για να πάρουν πίσω την Τασούλα.

Έφυγε αθόρυβα από τη ζωή η Τασούλα της θρυλικής απαγωγής
Έφυγε αθόρυβα από τη ζωή η Τασούλα της θρυλικής απαγωγής

Ο εμφύλιος πόλεμος είναι ορατός. Ο απαγωγέας με την Τασούλα κρύβονται σε σπηλιές του Ψηλορείτη ενώ ο πρωθυπουργός Σοφοκλής Βενιζέλος, για να προλάβει το αιματοκύλισμα, κηρύσσει στην Κρήτη Στρατιωτικό Νόμο, επιβάλλει αυστηρή λογοκρισία στον Τύπο και αναστέλλει την ισχύ εννέα άρθρων του Συντάγματος. Επιβλήθηκε στρατιωτικός νόμος στην Κρήτη και επικηρύχτηκε ο απαγωγέας ως… «ληστής». Επίσης λογοκρινόταν οτιδήποτε επρόκειτο να δημοσιευτεί στον Τύπο.

Ύστερα από αρκετές μέρες καταδίωξης το ζευγάρι, ο Κουντόκωστας, όπως ήταν γνωστός ο Κώστας Κεφαλογιάννης, και η Τασούλα, παντρεύονται στη Μονή του Δισκουρίου στις πλαγιές του Ψηλορείτη κοντά στα Ανώγεια και στην Αξό. Κουμπάρος ο Μιχάλης Χνάρης που φέρνει τις βέρες, δανεικές από ό,τι λένε, και τα στέφανα.

Τα πράγματα οξύνονται. Κηρύσσεται  στρατιωτικός νόμος στην Κρήτη και αναστολή 9 άρθρων του Συντάγματος, λογοκρισία στον Τύπο και περιορισμός κυκλοφορίας στο χωριό των Ανωγείων. Επικηρύσσεται ο Κεφαλογιάννης σαν ληστής και στην Κρήτη στέλνονται δύο τάγματα της χωροφυλακής και του στρατού που εγκαθίστανται στον Ψηλορείτη και κηρύσσουν την περιοχή « Νεκρή Ζώνη». Κάτω από αυτές στις συνθήκες και φοβούμενοι το ζευγάρι παραδίδεται μόνο του στον αρχηγό της χωροφυλακής.

Το πρωτοσέλιδο της «Π» από εκείνη την εποχή
Το πρωτοσέλιδο της «Π» από εκείνη την εποχή

Ακολουθεί η μετάβαση στην Αθήνα, η σύλληψη του Κεφαλογιάννη  για… οπλοφορία, η δίκη που τον καταδίκασε σε δυο χρόνια φυλάκισης, η μεταφορά του και ο εγκλεισμός στις φυλακές της Τύρινθας. Θα χωρίσουν τρεις μήνες μετά την αποφυλάκισή του. Ο καθένας θα φτιάξει τη ζωή του και δεν θα συναντηθούν ποτέ ξανά!

Γράφτηκαν δύο βιβλία για την πολύκροτη αυτή ιστορία. “Η απαγωγή της Τασούλας” του Τάσου Κοντογιαννίδη και τα “Αμίλητα βαθιά νερά” της Ρέας Γαλανάκη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει