ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ: Θερμή υποδοχή των πρωτοετών φοιτητών

309

Τη θερμή υποδοχή των πρωτοετών φοιτητών, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 5 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή εκατοντάδων φοιτητών, ακολούθησαν εκδηλώσεις  και εκπαιδευτικές/ενημερωτικές δράσεις στην πόλη του Ρεθύμνου και στο χώρο των πανεπιστημιακών ανασκαφών.

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης σε συνεργασία με το Δήμο Ρεθύμνου έδωσαν την ευκαιρία στους νεοεισαχθέντες φοιτητές να γνωρίσουν μουσεία, αξιοθέατα και κεντρικά σημεία της πόλης του Ρεθύμνου. Ειδικότερα:

Την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου οι πρωτοετείς φοιτητές επισκέφτηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου, όπου τους υποδέχτηκε η Αρχαιολόγος,  Αθηνά Φραϊδάκη.

Την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνης όπου τους υποδέχτηκαν η Αναστασία Πλατυρράχου Επιμελήτρια του Μουσείου και η Μαριάννα Καλαϊτζιδάκη Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης.  Την ίδια ημέρα επισκέφτηκαν  το Μουσείο Αρβελέρ όπου τους  ξενάγησε  η  Μαρία Σούκα, υπεύθυνη περιηγήσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Συλλογής Αρβελέρ και του Μουσείου της Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Στη συνέχεια  επισκέφτηκαν μια Έκθεση στο Σπίτι του Πολιτισμού.

Το Σάββατο 8 Οκτωβρίου η Αρχαιολόγος Ματίνα Αρβανίτη συνόδευσε τους πρωτοετείς φοιτητές στο Φρούριο της Φορτέτζας.

Την Κυριακή 9 Οκτωβρίου με λεωφορείο  του ΚΤΕΛ Ρεθύμνης έφτασαν στο  Μουσείο της  Αρχαίας  Ελεύθερνας  και ξεναγήθηκαν από την Αρχαιολόγο Βικτώρια Κουντούρη.

Την Δευτέρα και Τρίτη 10 και 11 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου σε κεντρικά σημεία της από την Αρχαιολόγο Ματίνα Αρβανίτη.

Το απόγευμα της Τρίτης 11 Οκτωβρίου οι υπεύθυνοι του  Παλαιοντολογικού Μουσείου  Βασίλης Σιμιτζής και Αναστασία  Τζανουδάκη,  καθώς και η Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Μαριάννα Καλαϊτζιδάκη υποδέχτηκαν στο Μουσείο τους Πρωτοετείς Φοιτητές. Παρευρέθηκε και ο Αντιπρύτανης Κωνσταντίνος Σπανουδάκης.

Την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου στην Πλατεία Μικρασιατών οι φοιτητές παρακολούθησαν συναυλία με τους Κρητικούς καλλιτέχνες Γιώργο Ξυλούρη  (Ψαρογιώργη), τον Γ. Πολυχρονάκη, τον Χ. Παναγιωτάκη και τον Γ. Παπατζανή. Παρευρέθηκαν  οι Αντιπρύτανεις Καθηγητές  Δημήτρης Μυλωνάκης και Κωνσταντίνος Σπανουδάκης καθώς και οι Αντιδήμαρχοι Θωμάς  Κρεβετζάκης και Α. Ελευθεριάδου-Γκίκα. Η συμμετοχή τόσο των φοιτητών όσο και της τοπικής κοινωνίας ήταν πολύ  μεγάλη.

Την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου ο Κώστας Χρηστίδης  Μέλος ΕΕΠ Εικαστικών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης  ξενάγησε τους Πρωτοετείς Φοιτητές στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Ο κύκλος των εκδηλώσεων  και λοιπών δράσεων έκλεισε την Κυριακή 23 Οκτωβρίου με την περιήγηση στην Πανεπιστημιακή Ανασκαφή  της αρχαίας  Ελεύθερνας.   Η επίκουρη καθηγήτρια  του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Χριστίνα  Τσιγωνάκη συνόδευσε και ξενάγησε τους φοιτητές στο Πυργί, στις Δεξαμενές, στο Υδραγωγείο καθώς και στο εργαστήρι όπου γίνεται η διαλογή και μελέτη των αρχαιολογικών ευρημάτων της ανασκαφής.

Συντονιστής του Προγράμματος υποδοχής των πρωτοετών φοιτητών ήταν ο Αντιπρύτανης Προγραμματισμού, Διοικητικών  Υποθέσεων  και Φοιτητικής Μέριμνας Καθηγητής Δημήτρης Μυλωνάκης με την υποστήριξη της Γενικής Διευθύντριας Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Κρήτης Ευδοξίας Καψαλάκη.

Όλες οι εκδηλώσεις χαρακτηρίστηκαν για τη χαρούμενη ατμόσφαιρα και το μεγάλο ενθουσιασμό. Η πρωτοποριακή αυτή δραστηριότητα έδωσε μεγάλη χαρά στους πρωτοετείς φοιτητές που έχαιραν τόσο θερμής υποδοχής και αγκαλιάστηκαν από κοινού και από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και από την κοινωνία του Ρεθύμνου. Οι κοινές εκδηλώσεις με το Δήμο Ρεθύμνης θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2022 – 2023 και θα απευθύνονται σε όλη τη φοιτητική κοινότητα.   Η σχετική πληροφορία θα ανακοινώνεται όταν είναι διαθέσιμη με κάθε πρόσφορο μέσο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει