ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΑΠΑΤΗ: Ο ξενοδόχος ζητούσε τους μισθούς πίσω

437

Μια τακτική που, δυστυχώς, ακολουθείται από πολλούς επιχειρηματίες σε διάφορους κλάδους σε βάρος εργαζομένων, κατηγορείται ότι ακολούθησε και ο 46χρονος ιδιοκτήτης ξενοδοχείου του νομού, ο οποίος από τη μία έβαζε τους μισθούς στους τραπεζικούς λογαριασμούς τριών υπαλλήλων του, από την άλλη κατηγορείται ότι τους εκβίαζε για να του επιστρέψουν μέρος των χρημάτων…

Το κόλπο όσων το κάνουν είναι γνωστό και τις περισσότερες φορές ασφαλές, αφού υπό το φόβο της απόλυσης πολλοί είναι οι εργαζόμενοι που υπομένουν αυτές τις συμπεριφορές.

Στην περίπτωση του 46χρονου, για την οποία θα αποφασίσει η Δικαιοσύνη, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η καταγγελία σε βάρος του έγινε από τρεις υπαλλήλους, δύο άνδρες και μια γυναίκα.

Η σύλληψη και η αναβολή

Ο ξενοδόχος πιάστηκε στα δίχτυα των αστυνομικών της Ασφάλειας, προχθες, όταν  ένας από τους εργαζόμενούς του θα του επέστρεφε κάποια από τα χρήματα που είχαν κατατεθεί στον λογαριασμό του, τα οποία ωστόσο ήταν προσημειωμένα.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο συγκεκριμένος υπάλληλος είχε συμφωνήσει μηνιάτικο 2000 ευρώ, αλλά όπως κατήγγειλε ο υπάλληλος, επέστρεφε κάθε μήνα στον εργοδότη του 400 ευρω. Το σκηνικό αυτό αφορά το διάστημα Απρίλιος- Σεπτέμβριος. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, ο συγκεκριμένος υπάλληλος επρόκειτο μαζί με τα επιδόματα και την απόλυσή του να λάβει το ποσό των 7200 ευρώ, αλλά όπως φέρεται να κατήγγειλε,  επέστρεψε  2600 ευρω.

Στη δεύτερη περίπτωση οι αποδοχές συνολικά που έπρεπε να λάβει άλλος εργαζόμενος ήταν 2000 ευρώ και ο καταγγέλλοντας φέρεται να είπε ότι επέστρεψε ή του ζητούνταν να επιστρέψει τα 800. Στην τελευταία περίπτωση από τα 2000 ευρώ, το άτομο που επίσης έκανε καταγγελία είπε ότι επέστρεψε ή θα επέστρεφε  600 ευρω.

Η έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε στις 25 Οκτωβρίου, όταν ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης, βρέθηκε στην εισαγγελία Ηρακλείου προκειμένου να καταθέσει στοιχεία, τα οποία είχαν προκύψει από καταγγελίες εργαζομένων του ξενοδοχείου στο σωματείο.

Σύμφωνα με την καταγγελία ο ξενοδόχος φέρεται να προχωρούσε στην κατάθεση των χρημάτων που προέβλεπαν οι συβάσεις, ωστόσο μετά ζητούσε πίσω τα χρήματα από τους υπαλλήλους.  «Εμείς στην προσπάθεια που κάνουμε να στηρίξουμε τους εργαζόμενους με κάθε τρόπο, όσον αφορά τα εργασιακά δικαιώματα και το να τηρούνται οι όροι αμοιβής και εργασίας που προβλέπονται από τη συλλογική σύμβαση, έχουμε δεχτεί πολλές καταγγελίες για λεκτική και ψυχολογική βία αλλά και για εργασιακά θέματα.

Μια από τις τελευταίες που είχαμε ήταν ότι σε συγκεκριμένη ξενοδοχειακή μονάδα του νομού Ηρακλείου, οι εργαζόμενοι εργάζονταν κανονικά με υποδεέστερους όμως μισθούς από αυτό που προβλεπόταν από τη συλλογική σύμβαση εργασίας. Ο εργοδότης μάλιστα τους κατέθετε, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, τον μισθό που έπρεπε να τους αποδοθεί βάσει της σύμβασης και μετά ζητούσε πίσω χρήματα. Αυτό γινόταν όλο το καλοκαίρι» ανέφερε ο κ. Κοκολάκης

Χθες ο 46χρονος οδηγήθηκε ενώπιον του εισαγγελέα ο οποίος του άσκησε δίωξη για εκβίαση τετελεσμένη και σε απόπειρα και για τους 3 καταγγέλλοντες . Ο επιχειρηματίας παραπέμπεται να δικαστεί στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου, την ερχόμενη Δευτέρα, μετά την αναβολή που δόθηκε χθες.

Η πλευρά της υπεράσπισης, μέσω της δικηγόρου κ. Μαρίνας Παναγιωτάκη, που εκπροσωπεί τον ξενοδόχο, τονίζει ότι πρόκειται για αστική διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ υποβλήθηκε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος των τριών εργαζομένων που κατήγγειλαν τον επιχειρηματία αλλά και κατά του Προέδρου των ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, Ν. Κοκολάκη.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για την υπόθεση αναφέρει:

«Συνελήφθη στις 03.11.2022 το απόγευμα σε περιοχή του Δήμου Χερσονήσου, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου ημεδαπός κατηγορούμενος για εκβίαση και παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας.

Ειδικότερα, στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου περιήλθαν καταγγελίες τριών εργαζομένων σε επιχείρηση που διατηρεί ο ανωτέρω ημεδαπός ότι κατά το χρονικό διάστημα από Απρίλιο έως Οκτώβριο του 2022 τους εξανάγκαζε να του επιστρέφουν μέρος των καταβληθέντων αποδοχών τους οι οποίες προβλέπονταν από τη συλλογική σύμβαση εργασίας.

Από αστυνομικούς της ανωτέρω υπηρεσίας οργανώθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση κατά τη διάρκεια της οποίας κατελήφθη ανωτέρω ημεδαπός κατά το χρόνο που λάμβανε το χρηματικό ποσό των 500 ευρώ από 23χρονο ημεδαπό στον οποίο είχε καταβληθεί ως αποζημίωση απόλυσης.

Χρηματικό ποσό κατασχέθηκε και αποδόθηκε στον 23χρονο.

Η προανάκριση ενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει