ΦΟΒΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ: Όποιος καεί στον χυλό…

Με τον φόβο μιας νέας τεράστιας καταστροφής προετοιμάζονται για την κακοκαιρία EVA η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κρήτης και οι κατά τόπους διευθύνσεις Πολιτικής Προστασίας των Δήμων.

Οι προετοιμασίες, ο προγραμματισμός και η οργάνωση βρίσκονται στην κορύφωσή τους, καθώς κανένας δεν επιθυμεί την επανάληψη των γεγονότων της Αγίας Πελαγίας, τα οποία έχουν αφήσει ανοικτές πληγές. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην πλειοψηφία τους οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, λειτουργούν συντονισμένα προκειμένου να είναι έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Ο Δήμος Ηρακλείου μάλιστα, για πρώτη φορά έστειλε ενημερωτικό μήνυμα Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να επισημάνει στους πολίτες την επικινδυνότητα της κατάστασης.

Ανακοινώσεις έστειλαν επίσης και οι Δήμοι Μαλεβιζίου, αλλά και Φαιστού, όπου η κακοκαιρία αναμένεται να «πιάσει» στη δεύτερη φάση της, δηλαδή από τα ξημερώματα της Κυριακής κι έπειτα. Στο Δήμο Φαιστού μάλιστα, ήδη από την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε και σχετική συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου, παρουσία εκπροσώπου της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας και όλων των φορέων, για την κατάλληλη προετοιμάσια και οργάνωση γενικότερα της αντιπλημμυρικής περιόδου και ειδικότερα της κακοκαιρίας EVA.

Υπενθυμίζεται ότι η εγρήγορση και η προετοιμασία είναι σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένες, αφού το νέο καιρικό σύστημα θα έχει ως βασικά χαρακτηριστικά του τα μεγάλα ύψη βροχής, τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών, αλλά και τη ραγδαία εξέλιξη. Τα φαινόμενα πρόκειται να επηρεάσουν περισσότερο την Κρήτη από αύριο.

Αναφέρεται ότι με βάση την καιρική πρόβλεψη, οι νότιοι άνεμοι από σήμερα θα ενισχυθούν στις βόρειες περιοχές της Κρήτης ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα. Οι ελάχιστες τιμές της ωστόσο θα πέσουν σε χαμηλότερα επίπεδα.

 Σε ετοιμότητα όλος ο κρατικός  μηχανισμός της Κρήτης, υπό τον φόβο της κακοκαιρίας EVA για να μην έχουμε παρόμοια φαινόμεναΑύριο, η λεγόμενη «ουρά» του βαρομετρικού συστήματος θα επηρεάσει την Κρήτη αρχικά από τις νότιες και νοτιοδυτικές περιοχές και κατά την διάρκεια της ημέρας τα φαινόμενα θα επεκταθούν βορειότερα και πιο ανατολικά.

Η διέλευση του βαρομετρικού από την Κρήτη θα ολοκληρωθεί αργά το απόγευμα της Κυριακής με σταδιακή εξασθένηση των νοτιάδων οι οποίοι θα στραφούν αργότερα σε δυτικούς με ένταση κάτω των 5 μποφόρ.

Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα κυμανθεί στα βόρεια γύρω στους 23 με 24 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης, όλες οι υπηρεσίες και τα Τεχνικά Μέσα της Περιφέρειας Κρήτης που αποτελούν τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον επιχειρησιακό σχεδιασμό.

Υπενθυμίζουμε στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περιοχές όπου εκδηλώνονται έντονα καιρικά φαινόμενα και να εφαρμόζουν πιστά τις ακόλουθες οδηγίες αυτοπροστασίας:

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτήριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφεύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει