Έστειλε μήνυμα στον Πούτιν;

143

Την αντίθεσή του στη χρήση πυρηνικών όπλων ή την απειλή χρήσης τους στην Ευρώπη εξέφρασε στον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στην πιο άμεση κριτική που άσκησε μέχρι τώρα στον πόλεμο του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία.  Η προειδοποίηση του Σι Τζινπίνγκ έρχεται μετά τις πυρηνικές απειλές που εκτόξευσε στις 21 Σεπτεμβρίου ο Ρώσος πρόεδρος κατά της Ουκρανίας.

Στην πρώτη τους ενώπιος ενωπίω συνάντηση με τον Σολτς στο Πεκίνο ο Σι κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να απορρίψει την απειλή των πυρηνικών όπλων» και να ταχθεί κατά ενός πυρηνικού πολέμου, ώστε να αποτραπεί μια «κρίση στην ευρασιατική ήπειρο», σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua.

Η διεθνής κοινότητα, είπε ο Σι, πρέπει «από κοινού να αντιταχθεί στη χρήση ή τις απειλές χρήσης πυρηνικών όπλων». Ο Κινέζος ηγέτης, που εξασφάλισε πρόσφατα μια τρίτη θητεία, κάλεσε τη Γερμανία και την Ευρώπη «να παίξουν σημαντικό ρόλο καλώντας σε ειρήνευση και διευκολύνοντας τις διαπραγματεύσεις». Παράλληλα ο Σι μίλησε για την ανάγκη της διασφάλισης της σταθερότητας των αλυσίδων εφοδιασμού τροφίμων και ενέργειας, που έχουν διαταραχθεί από τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει