Αναγκαίος ο έλεγχος δανείων από την Τ.τ.Ε.

Του Γεώργίου Τρανταλλίδη*

Τα έργα και οι ημέρες του πολυμήχανου Πάτση που συνεκλόνισαν το πανελλήνιο επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά  πως οι πολιτικοί που οδήγησαν τη χώρα στην πτώχευση και τα μνημόνια δεν έβαλαν μυαλό. Ο απλός πολίτης που δεν μπορεί να δανειστεί ούτε 5.000€ διερωτάται πώς ένας βουλευτής δανείζεται 4 εκ. για να εξαγοράσει κόκκινα δάνεια ύψους 58εκατ!

Εάν οι πολιτικοί είχαν προνοήσει εδώ και 20 χρόνια να θεσπίσουν αυστηρές ασφαλιστικές δικλείδες με προληπτικό έλεγχο από την Τ.τ.Ε. στα δάνεια με μεγάλα κεφάλαια, δεν θα είχαν πτωχοποιηθεί οι Τράπεζες και θα είχαμε αποφύγει τα  μνημόνια. Παράλληλες και οι ευθύνες της Τ.τ.Ε. που δεν ανέλαβε καμιά νομοθετική πρωτοβουλία.

Είναι προφανές ότι ο διευθυντής Τραπέζης που εγκρίνει δάνειο χωρίς εγγυήσεις διαπράττει το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος (αρ. 259 ΠΚ) αφού προσπορίζει σε άλλον παράνομο όφελος βλάπτοντας το κράτος. Η κρατική  (κατά 100%) Εθνική Τράπεζα αποτελεί κλασικό παράδειγμα απίστευτης σπατάλης και ασυδοσίας αφού την τελευταία 20ετία έδωσε αφειδώς ναυτιλιακά δάνεια δισ δολλ. χωρίς επαρκείς εμπράγματες ασφάλειες/εγγυήσεις με ασυνήθεις ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης  καταστρατηγώντας έτσι κατάφωρα το Νόμο με επαχθέστατα βάρη στους φορολογούμενους πολίτες.

Μέχρι σήμερα ουδείς έκανε έρευνα να διαπιστώσει τα οικονομικά αυτά εγκλήματα ώστε να επιβληθούν οι δέουσες ποινικές κυρώσεις. Είναι επιβεβλημένη η συμπλήρωση του Ν. 4261/2014 ώστε να θεσπιστεί αυστηρός  προληπτικός έλεγχος από την Τ.τ.Ε. Κάθε καθυστέρηση για νομοθετική ρύθμιση μπορεί να δημιουργήσει μεγάλο όγκο κόκκινων δανείων και νέα μνημόνια.

Μόνο έτσι θα τρωθούν καίρια οι διεφθαρμένοι πολιτικοί που με τις ραδιουργίες τους όχι μόνον εκπέμπουν κατάπτυστα μηνύματα με δυσωδίες αλλά και αποδεικνύουν την έλλειψη αιδούς όπως αυτή περιγράφεται στον γνωστό μύθο του Αισώπου «Ζεύς και αισχύνη».

*Ο Γεώργιος Τρανταλίδης είναι δικηγόρος

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει