Συνεχίζουν την κατασκοπεία

Η κατασκοπεία από Τούρκους διπλωμάτες συνεχίστηκε και το 2022, με νέους στόχους στη Νορβηγία, την Ολλανδία και την Ελλάδα, αποκαλύπτει ο αυτοεξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, σε άρθρο του στο Nordic Monitor.

Ένα μυστικό έγγραφο της τουρκικής κυβέρνησης από τον φετινό Ιούνιο αποκάλυψε ότι Τούρκοι διπλωμάτες δεν έχουν σταματήσει την παράνομη πρακτική της συλλογής πληροφοριών επικριτών και αντιπάλων στην Ευρώπη, παρά τις προειδοποιήσεις από τις χώρες υποδοχής ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις κατασκοπευτικές της δραστηριότητες, αναφέρει χαρακτηριστικά το Nordic Monitor.

Και συνεχίζει: Το έγγραφο με ημερομηνία 7ης Ιουνίου και σφραγισμένο απόρρητο, εκδόθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας (Emniyet), η οποία ανήκει στο Υπουργείο Εσωτερικών. Ανέφερε ότι οι πληροφορίες διαβιβάστηκαν στην Emniyet από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών στις 2 Ιουνίου 2022, κάτι που σημαίνει ότι το υπουργείο συγκέντρωσε τα ονόματα από αναφορές που εστάλησαν στα κεντρικά γραφεία από τουρκικές πρεσβείες και προξενεία.

 

Οι διαρροές των εγγράφων

…Προφανώς ανήσυχος για μια διαρροή του εγγράφου και πιθανές συνέπειες από τη σκανδαλώδη δραστηριότητα σε ξένο έδαφος, ο Καρτάλ αναφέρθηκε στην πηγή των πληροφοριών ως «το πληροφοριακό σημείωμα που ελήφθη από το συνδεδεμένο ίδρυμα (V)». Ο λατινικός αριθμός V είναι ο κωδικός αριθμός της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Έρευνας του Υπουργείου Εξωτερικών.

Δεν είναι σαφές πόσα άτομα κατασκοπεύτηκαν από Τούρκους διπλωμάτες στη συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς λείπει το συνημμένο έγγραφο με την πλήρη λίστα των ονομάτων που διαβιβάστηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών. Ωστόσο, η διανομή του καταλόγου σε 74 επαρχίες με βάση τα μητρώα του πληθυσμού δείχνει ότι εκατοντάδες άνθρωποι πρέπει να έχουν χαρακτηριστεί ως επικριτές της κυβέρνησης Ερντογάν στο εξωτερικό. Ένα άλλο έγγραφο που ελήφθη από τη Γενική Εισαγγελία του Afyonkarahisar δίνει κάποια ιδέα για την έκταση της κατασκοπευτικής δραστηριότητας που ασκούν Τούρκοι διπλωμάτες.

Το έγγραφο, με ημερομηνία 21 Ιουνίου 2022, ανέφερε πληροφορίες που προέρχονταν από ένα επαρχιακό αστυνομικό τμήμα στις 8 Ιουνίου, το οποίο στην πραγματικότητα είχε προέλθει από την Emniyet μια μέρα νωρίτερα. Ανέφερε ότι έξι άτομα εντοπίστηκαν στη Νορβηγία, την Ολλανδία και την Ελλάδα και διέταξε τις κατάλληλες νομικές ενέργειες εναντίον τους. Οι άνθρωποι που στοχοποιήθηκαν από την τουρκική κυβέρνηση σε ξένες χώρες πιστεύεται ότι συνδέονται με το κίνημα Γκιουλέν, μια ομάδα που ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση Ερντογάν σε μια σειρά ζητημάτων, από τη διάχυτη διαφθορά μέχρι τη βοήθεια της Τουρκίας σε ένοπλες τζιχαντιστικές ομάδες.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει