ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ 2023: Ποιοι επαγγελματίες θα γλιτώσουν έως και 1.000 €

221

Έως και 1.000 ευρώ θα «ξεφουσκώσει» το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης του 2023 για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που προχώρησαν σε προσλήψεις εργαζομένων πλήρους απασχόλησης από την 1η Σεπτεμβρίου 2022, καθώς και για άλλες 14 κατηγορίες επαγγελματιών.

Από τα φορολογικά τους βάρη θα έχει «σβήσει» το τέλος επιτηδεύματος, το οποίο κυμαίνεται από 400 έως 1.000 ευρώ και καταλογίζεται με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης ανεξάρτητα από το εάν οι επιχειρήσεις είχαν το περασμένο έτος κέρδη ή ζημιές, ενώ ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους επιβάλλεται ακόμα και στην περίπτωση που δεν έχουν κόψει ούτε μία απόδειξη, αλλά φαίνονται στην Εφορία ότι είναι ενεργοί.

Ωστόσο, με τη λίστα των εξαιρέσεων να έχει διευρυνθεί τα τελευταία χρόνια, χιλιάδες επαγγελματίες γλιτώνουν από την πληρωμή του τέλους, ενός μέτρου που επιβλήθηκε στα χρόνια των Μνημονίων.

Η τελευταία απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος που έχει ενεργοποιηθεί και ισχύει από φέτος αφορά φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και επιχειρήσεις που αυξάνουν σε σχέση με το προηγούμενο φορολογικό έτος τον συνολικό χρόνο απασχόλησης των εργαζομένων τους με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης σε ένα έτος και για διάστημα κατ’ ελάχιστον τριών μηνών ετησίως. Η απαλλαγή παρέχεται σε επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ετσι, στην περίπτωση που επαγγελματίας χωρίς εργαζόμενο είχε προσλάβει από την 1η Οκτωβρίου 2022 έναν εργαζόμενο με καθεστώς πλήρους απασχόλησης τουλάχιστον για ένα τρίμηνο, και συγκεκριμένα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022, θα απαλλαγεί από το τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ για το 2023 με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.

Το μέτρο ισχύει και για τα επόμενα έτη για επαγγελματίες ή μικρές επιχειρήσεις που αυξάνουν τον μέσο ετήσιο αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης τουλάχιστον για ένα τρίμηνο κάθε χρόνο. Για παράδειγμα, αν μια επιχείρηση αυξήσει την 1η Ιανουαρίου του 2023 τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης και τον διατηρήσει τουλάχιστον έως το τέλος Μαρτίου, αυτομάτως θα απαλλαγεί από το τέλος επιτηδεύματος που πρέπει να καταβάλει το 2024.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει