ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΚΑΘΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ: Εργάτες γης με επιδότηση για να μη χαθεί η βεντέμα των ελιών

-Θετικό το υπουργείο στην κάλυψη των εξόδων μετακίνησης και διαμονής

Σε μία μαζική κάθοδο εργατών γης προσβλέπουν οι αγρότες της Κρήτης που διαφορετικά θα βλέπουν τις ελιές τους να χάνονται.

Χθες, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοπαραγών Κρήτης και πρόεδροι από τα Εργατικά Κέντρα Καστοριάς και Φλώρινας συναντήθηκαν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργο Γεωργαντά, από τον οποίο ζήτησαν να δοθούν επιδοτήσεις στους εργάτες γης για να έρθουν στην Κρήτη. Το μεροκάματο δεν αρκεί για να αφήσει κανείς το σπίτι του τον χειμώνα, θα πρέπει να βοηθηθεί όσο αφορά στη μετακίνησή του αλλά και το ενοίκιο που θα κληθεί να καταβάλλει.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΗ, κ. Στέλιο Βοργιά, η ανταπόκριση του κ. Γεωργαντά ήταν θετική.

Όπως είπε στην «Π» ο κ. Βοργιάς, γίνεται μια προσπάθεια να έρθουν εργάτες γης από περιοχές της χώρας που μαστίζονται από την ανεργία. Μάλιστα, βρέθηκε ένα ανάλογο πρόγραμμα της δεκαετίας του ’80 που επιδοτείτο όποιος εργαζόταν στο λιομάζωμα.

Τώρα αυτό που ζητούν οι Κρητικοί είναι να ενεργοποιηθεί ένας αντίστοιχος μηχανισμός στήριξης, έτσι και οι ελιές θα μαζευτούν και οι άνθρωποι θα βρουν μία θέση εργασίας.

Άτομα που έρχονται από τη βόρεια Ελλάδα, όπως τονίζουν οι Κρητικοί, θα περιορίσουν και τα έξοδα θέρμανσης αφού το κλίμα στο νησί είναι σαφώς θερμότερο.

Ήδη σύμφωνα με τον κ. Βοργιά έχουν έρθει στην Κρήτη άτομα από άλλες περιοχές, έχουν γίνει συμφωνίες να καλυφθούν τα κόστη μετακίνησης αλλά και διαμονής από τους παραγωγούς που θα τους απασχολήσουν στα χωράφια τους.

Οι Κρητικοί ζητούν να επιδοτούνται εργάτες γης από την υπόλοιπη Ελλάδα για να έρθουν στο νησί
Οι Κρητικοί ζητούν να επιδοτούνται εργάτες γης από την υπόλοιπη Ελλάδα για να έρθουν στο νησί

«Εμείς θέλουμε να γίνει μια μαζική μετακίνηση, αυτό μπορεί να γίνει οργανωμένα και επιδοτούμενα», τονίζει ο πρόεδρος του ΕΚΗ.

Ο κ. Πρίαμος Ιερωνυμάκης αναφέρει πως την περσινή χρονιά είχε γίνει ένα βήμα για να απασχολούνται εργαζόμενοι του τουρισμού και όχι μόνο στα χωράφια. Είχαν τη δυνατότητα να κάνουν 70 μεροκάματα χωρίς να χάνουν το ταμείο ανεργίας, κάτι που πολλοί δε γνωρίζουν και πρέπει να γίνει σχετική ενημέρωση από τον ΟΑΕΔ για να κινητοποιηθούν.

Η “Π” είχε αναφερθεί στην ανάγκη άφιξης εργατών γης στην Κρήτη

Τώρα γίνεται μία προσπάθεια να έρθουν εργάτες γης από τη Β. Ελλάδα και οι παραγωγοί ζητούν από τα συναρμόδια Υπουργεία να επιδοτήσουν κόστη μετακίνησης και διαμονής, μέσω ενός επιδόματος ενοικίου. Διαφορετικά δεν θα έχουν λόγο να κατέβουν στο νησί.

«Πρέπει να υπάρχουν κίνητρα για να σηκωθεί κανείς από τον καναπέ του να εργαστεί», αναφέρει ο κ. Ιερωνυμάκης.

Όπως είπε, ήδη την ώρα της συνάντησης ο υπουργός πραγματοποίησε κάποιες πρώτες επαφές για να προχωρήσουν οι αποφάσεις.

Σε ερώτηση αν προλαβαίνουμε την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο, απαντά θετικά και τονίζει πως δεν είναι μόνο οι ελιές, υπάρχουν πολλές αγροτικές εργασίες που δεν έχουν χέρια για να γίνουν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Κρήτη έχει ανάγκη από 15.000 άτομα στον πρωτογενή τομέα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει