Με επιτυχία η εκδήλωση για τη συνθέτρια και μουσικοπαιδαγωγό Ρίκα Δεληγιαννάκη

Μια ξεχωριστή βραδιά αφιερωμένη στη σπουδαία Ηρακλειώτισσα συνθέτρια  και μουσικοπαιδαγωγό  Ρίκα  Δεληγιαννάκη, διοργανώθηκε με  μεγάλη επιτυχία από τον Ιστορικό Μουσικό Σύλλογο «Απόλλων» και τη δισκογραφική εταιρεία «Αεράκης – Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι Σείστρον» στο καφέ «Μαρίνα».

Η  εκδήλωση έγινε για την  παρουσίαση του CD με έργα για πιάνο     Ρίκας Δεληγιαννάκη με τίτλο: «Τα έργα για πιάνο,  με ομιλητές και μουσικούς, οι οποίοι ταξίδεψαν από Γενεύη, Σκοτία, Λονδίνο, Αθήνα και Χανιά για να τιμήσουν την κα Δεληγιαννάκη.

Οι παρευρισκόμενοι φίλοι της μουσικής είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια ξεχωριστή βραδιά αφιερωμένη στη σπουδαία Ηρακλειώτισσα, η οποία υπήρξε επί σειρά ετών «ψυχή» του Ωδείου του Μουσικού Συλλόγου «Απόλλων».

Ενδιαφέρουσες ομιλίες για το σπουδαίο έργο της Ρίκας Δεληγιαννάκη έγιναν από τον μουσικό κ. Γιώργο Καλούτση, τον καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής στο Τμήμα Σπουδών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Στέλιο Ψαρουδάκη και την καθηγήτρια μουσικής μαέστρο κα Μαίρη Μαρκοπούλου.

Έργα της ερμήνευσαν οι μαθητές της Κώστας Κανακάκης – o οποίος είναι και ο αποκλειστικός χορηγός της παραγωγής του CD, Φλώρα Τζαννετάκη, Δημήτρης Καρύδης, Λίλυ Δάκα, οι οποίοι συμμετείχαν αφιλοκερδώς στην ηχογράφηση του CD, ως ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης στο πρόσωπο της αγαπημένης τους δασκάλας.

Τον σχεδιασμό και συντονισμό της εκδήλωσης είχε η πρόεδρος του Ιστορικού Μουσικού Συλλόγου  «Απόλλων» κα Ιωάννα Γιάνναρη, η οποία με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο συνέβαλε στη δημιουργία μιας εξαίσιας βραδιάς με υψηλό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.

Την εκδήλωση τίμησαν, μεταξύ άλλων, με την παρουσία τους ο επίτιμος πρόξενος του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου κ. Γιώργος Αεράκης, η αντιδήμαρχος και μέλος του ΔΣ του Μ.Σ. «Απόλλων» κα Ρένα Παπαδάκη, και η αντιδήμαρχος και πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ κα Στέλλα Αρχοντάκη / Καλογεράκη, η οποία από κοινού με την κα Γιάνναρη ανακοίνωσε το μεγάλο αφιέρωμα που προετοιμάζουν για την Ρίκα Δεληγιαννάκη την άνοιξη του 2023 στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, με τη στήριξη και συνεργασία του καλλιτεχνικού του διευθυντή Μύρωνα Μιχαηλίδη.

Η Ρίκα Δεληγιαννάκη, γεννήθηκε και ζει στο Ηράκλειο Κρήτης και αφιέρωσε μεγάλο μέρος της καριέρας της στη διδασκαλία της μουσικής σε μικρούς μαθητές.

Έχει συνθέσει πολλά τραγούδια για παιδιά και ενήλικες, αλλά και μεγάλο αριθμό από σύντομα κομμάτια για πιάνο με πρωτότυπους τίτλους, τα οποία χαρακτηρίζονται από ένα ιδιαίτερα ευρηματικό συγκερασμό δημοτικής παράδοσης και ευρωπαϊκής μουσικής.

Τρία από τα παιδικά της τραγούδια κι ένας κύκλος επτά τραγουδιών για παιδιά έχουν βραβευτεί σε πανελλήνιους διαγωνισμούς. Τα πιανιστικά έργα της έχουν εκδοθεί σε τέσσερις συλλογές με κομμάτια για πιάνο: «Το Γυάλινο Ρόδι», «Η Άσπρη Σκάλα», «Διαδρομή 1-24», «Πιανεύκολο». Τα έργα αυτά είναι αφιερωμένα σε 4 μαθητές της, οι οποίοι και τα ερμηνεύουν στην ηχογράφηση.

Ο αρχικός στόχος των έργων αυτών είναι εκπαιδευτικός, τον υπερβαίνουν όμως κατά πολύ, καθώς πρόκειται για ευφάνταστα, έξυπνα, ενδιαφέροντα και όμορφα κομμάτια, που γαλούχησαν και ενέπνευσαν ολόκληρες γενιές μαθητών της. Τα έργα αυτά ηχογραφήθηκαν για πρώτη φορά και ερμηνεύτηκαν από τους ίδιους τους μαθητές της Ρίκας Δεληγιαννάκη στους οποίους και τα έχει αφιερώσει.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει