Η Σητεία προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της

Με τα πόδια στην πλάτη τρέχει τώρα ο Δήμος Σητείας για να ισορροπήσει τη νέα πραγματικότητα που άφησε πίσω της η τρομακτική θεομηνία που σάρωσε τα πάντα στο πέρασμα της, αφήνοντας πίσω της βαριά χτυπήματα στους δρόμους, τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, στα σπίτια, σε καταστήματα και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο κ. Γ. Ζερβάκη σε αυτή τη φάση ήδη έχουν γίνει πρόχειρες αποκαταστάσεις προσπελασιμότητας στους δημόσιους χώρους, ενώ κινείται η διαδικασία δια μέσου της Περιφέρειας για την αποζημίωση των επιχειρήσεων και έχει ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα της αρωγής.

Παράλληλα έχουν δοθεί κάποια κονδύλια για την αποκατάσταση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης ενώ θα προχωρήσει μέσα από μελέτες η οριστική αποκατάσταση του οδικού δικτύου. Παράλληλα η σφοδρή πλημμύρα, της 15ης Οκτωβρίου όπου τόνοι νερού κατέκλυσαν τα πάντα, δημιουργεί νέα δεδομένα σε σχέση με τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν.

Όπως εξηγεί ο δήμαρχος, υπάρχει σε εκκρεμότητα υδραυλική μελέτη στο πλαίσιο της πολεοδομικής μελέτης που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή Κολονέλο η οποία θα καταδείξει το είδος των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής. Ο ίδιος περιγράφει ότι η οξύτητα αυτού του πλημμυρικού φαινομένου στην περιοχή  έχει περιοδικότητα 100ετίας και δυστυχώς οι παρεμβάσεις και τα έργα που είχαν γίνει 60 χρόνια πριν έδειξαν ότι δεν μπορούν να αντέξουν και να ανταποκριθούν σε τέτοια μεγέθη πίεσης.

Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει ένας νέος ανασχεδιασμός που προβλέπει μεταξύ άλλων ότι η γέφυρα του Άι Γιάννη στον Παντέλη ποταμό, θα αντικατασταθεί από στρατιωτική γέφυρα τύπου Μπέιλι.

Πρόκειται για μία προσωρινή λύση, αλλά σημαντική στην παρούσα φάση. Ο κ. Ζερβάκης τονίζει ότι κλιμάκιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας  μετέβη στη Σητεία, προκειμένου η στρατιωτική γέφυρα να τοποθετηθεί γρήγορα, αμέσως μετά την κατεδάφιση της παλιάς. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, για να αντιληφθεί κανείς τα μεγέθη αρκεί να σκεφτεί ότι «σήμερα το άνοιγμα της υφιστάμενης  γέφυρας είναι 8 μέτρα και το άνοιγμα του ποταμού 16 και πάνω. Άρα  καθένας μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος που δημιουργείται».

Στο μεταξύ όπως τονίζει ο κ. Ζερβάκης ολοκληρώνεται σήμερα η διαδικασία καταγραφής που υλοποιεί ο Δήμος Σητείας  ώστε να λάβουν τις αναγκαίες  αποζημιώσεις, οι ιδιοκτήτες των οποίων τα οχήματα καταστράφηκαν.  Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσέρχονται στον πρώτο όροφο του Δημαρχείου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει