Θ. Πλεύρης: «Εγώ θα κάνω το επικαιροποιημένο εμβόλιο»

«Η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Βρισκόμαστε σε άλλη φάση. Και σε αυτή την άλλη φάση βρισκόμαστε γιατί δεν το έχουμε επιλέξει αλλά επειδή η πανδημία έχει άλλα χαρακτηριστικά. Έχει μεταλλάξεις οι οποίες είναι πιο ήπιες από τα αρχικά στελέχη.

Έχουμε εμβολιασμένο πληθυσμό που έχει νοσήσει, έχουμε αντιικά φάρμακα. Το σημαντικό είναι ότι ξέρουμε ποιος πληθυσμός κινδυνεύει περισσότερο και απευθυνόμαστε. Πεθαίνουν κάθε μέρα άνθρωποι μεγάλης ηλικίας. Οι άνω των 60 ή με προβλήματα υγείας πρέπει να εμβολιαστούν», είπε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε συνέντευξη στην ΕΡΤ.

«Ο εμβολιασμός για τον κοροναϊό συνδέεται και με τον εμβολιασμό για τη γρίπη. Είμαστε από τις λίγες χώρες της Ευρώπης που έχουμε ανοιχτό το σύστημα από άποψη επιλογής, όχι σύστασης και για μικρότερες ηλικίες. Εγώ θα κάνω το επικαιροποιημένο εμβόλιο», δήλωσε ο κ. Πλεύρης, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο στους πολίτες που είναι αρνητικοί απέναντι στα εμβόλια το έναυσμα ώστε να το ξανά σκεφτούν.

Πρόσθεσε ακόμη ότι ο εμβολιασμός προστατεύει από τη βαριά νόσηση και σε ένα βαθμό τα επικαιροποιημένα εμβόλια προστατεύουν ως προς αυτή τη μόλυνση. «Τα χαρακτηριστικά που έχουμε ακόμα στην Ελλάδα δείχνουν ότι ένα κύμα το οποίο είχαμε το καλοκαίρι και είχε μια συνεχή φθίνουσα πορεία, έκανε μια άνοδο και έχει πλέον σταθεροποιηθεί.

Περιμένουμε εντός Νοεμβρίου ότι θα έχουμε μια μεγαλύτερη άνοδο, αλλά τα μοντέλα μας δεν μας δείχνουν τα ερχόμενα κύματα να έχουν τα χαρακτηριστικά ως προς τις νοσηλείες των προηγούμενων κυμάτων. Το καλοκαίρι και με πολλά κρούσματα ήταν ελεγχόμενη η κατάσταση», σημείωσε ο υπουργός.

Ωστόσο, «υπάρχει ένας προβληματισμός ότι λόγω των περιοριστικών μέτρων που υπήρχαν τα 2 προηγούμενα χρόνια, δεν υπήρχαν εμφανώς τα χαρακτηριστικά της γρίπης. Οπότε σίγουρα και το κύμα της γρίπης που θα έρθει θα είναι μεγαλύτερης έντασης. Το ΕΣΥ θεωρούμε ότι δεν θα πιεστεί όπως πιέστηκε τα 2 τελευταία χρόνια», τόνισε ο κ. Πλεύρης.

Τροπολογία με σκοπό τη μείωση της αναμονής

«Ολοκληρώσαμε ένα νομοσχέδιο που είχε να κάνει με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και με τον προσωπικό γιατρό που σε μεγάλο βαθμό έχει στηριχθεί από όλους τους ιατρικούς συλλόγους. Υλοποιούμε αυτή τη μεταρρύθμιση με 4,5 εκατομμύρια κόσμο να έχει εγγραφεί, 3.500 γιατρούς και 1 εκατομμύριο ραντεβού να έχουν γίνει δωρεάν», υποστήριξε ο υπουργός Υγείας.

Συνέχισε, τονίζοντας :«Στο κομμάτι της δευτεροβάθμιας εντοπίζουμε ένα βασικό πρόβλημα. Υπάρχει μεγάλη φυγή από το εθνικό σύστημα υγείας γιατρών, βλέπε τους αναισθησιολόγους». Ο κ. Πλεύρης έδωσε ειδικότερα το παράδειγμα του νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία. «Λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων η λίστα χειρουργείων είχε φτάσει 2.720, που πολλά από αυτά πήγαν στον ιδιωτικό τομέα. Δίνοντας την δυνατότητα να έχουμε 15 αναισθησιολόγους από 9 δεν θα ωφελήσει τον πολίτη; Θα τον ωφελήσει».

«Το νομοσχέδιο έχει επεξεργαστεί η Μίνα Γκάγκα, μια γυναίκα που προέρχεται από τα σπλάχνα του ΕΣΥ. Προσβλητικό να τη στοχοποιούν για το νέο νομοσχέδιο», εξήγησε ο κ. Πλεύρης.

Αυξημένοι οι μισθοί των γιατρών

«Τα χρήματα που δίνονται στους γιατρούς δεν είναι ανταγωνιστικά σε σχέση με άλλες χώρες. Έγινε αύξηση μισθού 10%. Οι γιατροί είναι ο μόνος κλάδος μετά τα μνημόνια που έχει αύξηση» και προχώρησε σε μία συσχέτιση ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει