Η κίνηση στο ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Κάτω από τα επίπεδα των 870 μονάδων

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου με την αγορά να υποχωρεί κάτω από τα επίπεδα των 870 μονάδων, εν μέσω ήπιας ανοδικής κίνησης των ευρωπαϊκών αγορών.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 868,25 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,69%.

Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 865,45 μονάδες (-1,01%).

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 54,32 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 19.265.489 μετοχές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,70%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,13%.

Ανοδικά κινήθηκαν 52 μετοχές, 49 πτωτικά και 20 παρέμειναν σταθερές.

Με στόχο άντλησης έως  και 8 δισ. ευρώ η Ελλάδα στις αγορές το 2023

Η Ελλάδα σχεδιάζει να αντλήσει έως και 8 δισ. ευρώ από τις αγορές το 2023 μέσω νέων βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων εκδόσεων, δήλωσαν στο Reuters χθες, Τρίτη, δύο ελληνικές κυβερνητικές πηγές.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, η Αθήνα εξέδωσε φέτος ένα 10ετές κρατικό ομόλογο διάρκειας και ένα 5ετές, ενώ προχώρησε στην επανέκδοση αρκετών άλλων ομολόγων προκειμένου να αντλήσει ρευστότητα σε επιλεγμένα σημεία της καμπύλης των αποδόσεων.

Με αυτό τον τρόπο έχει συγκεντρώσει περίπου 8 δισ. ευρώ μέχρι στιγμής το 2022.

Παράλληλα, σχεδιάζει αποπληρώσει πρόωρα 2,7 δισ. ευρώ διμερών δανείων της (GLF) λήξης 2023, που οφείλονται σε χώρες της ευρωζώνης στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος διάσωσης της χώρας.

Σε αυτό το πλαίσιο, αξιωματούχος του ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στο Reuters ότι “οι δανειακές μας ανάγκες για το επόμενο έτος είναι περιορισμένες, ειδικά μετά την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων GLF”.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι “θα δανειστούμε 7-8 δισ. ευρώ από τις αγορές ομολόγων”.

Δεύτερος κυβερνητικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε στο πρακτορείο το σχέδιο δανεισμού της χώρας για το 2023.

Η Ελλάδα σχεδιάζει επίσης να εκδώσει το πρώτο της πράσινο ομόλογο το 2023, μία έκδοση που αρχικά είχε προγραμματιστεί για φέτος.

“Δεν θέλαμε να προχωρήσουμε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα εν μέσω μίας τόσο ασταθούς αγοράς. Θα το κάνουμε το επόμενο έτος”, είπε στο Reuters ο πρώτος αξιωματούχος.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει