ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ: Ερωτήματα για τη θωράκιση από τη Λαϊκή Συσπείρωση

190

Κρίσιμα ερωτήματα για την αντιπλημμυρική και αντισεισμική θωράκιση της Κρήτης όπως επίσης για τα σχέδια πολιτικής προστασίας, θέτει με ερώτηση που κατέθεσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο η «Λαϊκή Συσπείρωση».  Μεταξύ άλλων ζητά απαντήσεις γιατί δεν έχουν προχωρήσει έργα που αφορούν αποκαταστάσεις επιπτώσεων φυσικών καταστροφών, ακόμη και αυτά  που προγραμματίστηκαν από το 2019.

Επίσης,  με τη «Δημιουργία Υποπρογράμματος Υποδομών των ΟΤΑ στο πλαίσιο του ΕΠΑ 2021-2025», ποια θα είναι η τύχη των έργων τα οποία είναι ήδη εγγεγραμμένα στο Τεχνικό Πρόγραμμα της ΠΚ σε συνέχεια φυσικών καταστροφών στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Η περιφερειακή παράταξη ζητά εξηγήσεις για το αν θα αποκατασταθούν οι ζημιές σε περιφερειακό, δημοτικό και αγροτικό οδικό δίκτυο, πριν το χειμώνα, ώστε να αποφευχθεί η διακοπή της κυκλοφορίας και ο αποκλεισμός κατοίκων, η αδυναμία πρόσβασης των αγροτών στις καλλιέργειές τους και η αδυναμία μετακίνησης μαθητών κ.τλ.

Στην παρέμβαση της τονίζει ότι δυστυχώς  οι συνεχείς καταστροφές από πλημμύρες, σεισμούς  και φωτιές στην Κρήτη υπογραμμίζουν ότι ο λαός του νησιού είναι διαρκώς εκτεθειμένος εξαιτίας  της ουσιαστικής έλλειψης  έργων υποδομής, λόγω της πολιτικής όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων που αντιμετωπίζουν την πολιτική προστασία ως κόστος, με γνώμονα τα κέρδη των μεγάλων ομίλων,  αλλά και με ευθύνη των περιφερειακών διοικήσεων και των δημοτικών αρχών που στηρίζουν αυτή την πολιτική.

Ταυτόχρονα με την έλλειψη πρόληψης-προστασίας, οι όποιες παρεμβάσεις για αποκαταστάσεις των ζημιών είναι αποσπασματικές και δεν εξασφαλίζουν πλήρη, άμεση αποκατάσταση και την αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων.

Έτσι, μπορεί να έχουν περάσει  χρόνια από τις καταστροφικές πλημμύρες που χτύπησαν τον νομό Χανίων, του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου και τις τεράστιες καταστροφές που έζησε η Κρήτη λόγω της έλλειψης αντιπλημμυρικών υποδομών, όμως οι αποκαταστάσεις των ζημιών σε υποδομές δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει