ΑΙΓΙΑΛΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΑ: Παρέμβαση της ΠΕΔ Κρήτης για τη ναυαγοσωστική κάλυψη

Ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προτάσεων για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην διαδικασία  Παραχώρησης Αιγιαλού και Παραλίας και για την Ναυαγοσωστική Κάλυψη, η οποία λήγει στις 31/12/2022 και έχει αναχθεί σε μείζον πρόβλημα για τους Δήμους, παρουσίασε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης στην ΚΕΔΕ.

Στο έγγραφο της ΠΕΔ Κρήτης επισημαίνονται όλες οι σοβαρές αδυναμίες του συστήματος, αλλά και το οικονομικό πρόβλημα που δημιουργεί στους Δήμους  η διαχείριση του αιγιαλού όπως γίνεται σήμερα.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ κ. Κουράκης, πέρα από την επιστολή, επικοινώνησε τόσο με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ  Δημήτρη Παπαστεργίου όσο και με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Γρηγ. Κωσταντέλλο  τους οποίους ενημέρωσε για τις θέσεις της ΠΕΔ Κρήτης αλλά και  τις ανησυχίες του για την κατάσταση που τείνει να διαμορφωθεί.

Οι  θέσεις ΠΕΔ Κρήτης εστάλησαν και στους αρμόδιους υπουργούς  κ. κ. Βορίδη Μαυρουδή, Πλακιωτάκη Ιωάννη και Πέτσα Στυλιανό.

Όπως τονίζεται στην επιστολή, το μισθωτικό αντάλλαγμα από την παραχώρηση της χρήσης του αιγιαλού κατανέμεται μόνο 70% υπέρ των οικείων ΟΤΑ και το 30% εισπράττεται από την  Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, ενώ το σύνολο των δαπανών και των εργατοωρών από την διαχείρισή του το αναλαμβάνουν αποκλειστικά οι Δήμοι. Σημειώνεται ότι η αναλογία αυτή ισχύει κατά την τρέχουσα περίοδο λόγω πανδημίας, ενώ σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία είναι ακόμα μικρότερη και διαμορφώνεται σε 60% υπέρ των οικείων ΟΤΑ και 40% υπέρ της Κτηματικής Υπηρεσίας».

Η ΠΕΔ ζητά «την αύξηση της κατανομής των εσόδων από τις  μισθώσεις παραχώρησης αιγιαλού προς τους Δήμους και την Κτηματική Υπηρεσία από την αναλογία 70-30 σε 80-20. Η ίδια αναλογία να ισχύσει για όλες τις συμβάσεις παραχώρησης ανεξαρτήτου του χρόνου κατάρτισης τους καθώς και για τα επιβαλλόμενα πρόστιμα προς τρίτους.

Την τροποποίηση του ΠΔ 71/2020 ώστε να δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να αναθέτουν τη ναυαγοσωστική κάλυψη και σε ιδιώτες και όχι αποκλειστικά σε σχολές ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης οι οποίοι σαφώς θα τηρούν τις προϋποθέσεις του ΠΔ (πιστοποιημένους ναυαγοσώστες, εξοπλισμό κτλ). Την επιχορήγηση των Δήμων ανά ναυαγοσωστικό πύργο για την κάλυψη του πραγματικά δυσβάστακτου κόστους.

Την τροποποίηση του ΠΔ 71/2020 αναφορικά με τα κριτήρια χαρακτηρισμού μιας παραλίας ως πολυσύχναστης προκειμένου να επιτευχθεί ο εξορθολογισμός του αριθμού τους.

Την έγκαιρη έκδοση της νέας ΚΥΑ για την παραχώρηση του αιγιαλού και της παραλίας ώστε να ακολουθηθούν άμεσα οι προβλεπόμενες διαγωνιστικές διαδικασίες και να είναι έτοιμοι οι Δήμοι για τη νέα χρονιά.

Τη μείωση του επαχθούς φορολογικού συντελεστή των Δημοτικών Επιχειρήσεων επί των ακαθαρίστων εσόδων από το 10% στο μέγιστο 5%».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει