Φράγμα Δαφνών: Πιο αναγκαία από ποτέ η κατασκευή του

ΑΝΑΓΚΗ ΕΠΙΣΠΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ

299

Οι δραματικές απώλειες με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπη η τοπική κοινωνία μετά τη σφοδρή καταιγίδα που έπληξε πριν 15 μέρες την Κρήτη, έφερε στο προσκήνιο με τον πιο οδυνηρό τρόπο την ανάγκη αντιπλημμυρικής προστασίας, που δυστυχώς μέχρι σήμερα η Πολιτεία δεν την έκανε προτεραιότητά της. Ανάμεσα στα σημαντικά έργα ανάσχεσης που αλληλεπιδρούν με την αντιπλημμυρική προστασία του δυτικού πολεοδομικού συγκροτήματος του Ηρακλείου είναι και το πολυσυζητημένο φράγμα των Δαφνών, όπου οι κάτοικοι σχολιάζουν δεικτικά ότι «αν δε γίνει τώρα, πότε ακριβώς θα γίνει;».

Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Δαφνών Βασίλης Πετρογιάννης
Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Δαφνών Βασίλης Πετρογιάννης

Με δηλώσεις του στην «Π» ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας των Δαφνών κ. Β.Πετρογιάννης, τονίζει με νόημα ότι ακόμα δεν έχουμε μπει στο χειμώνα, και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πόσο σύντομα θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια αντίστοιχη κατάσταση με αυτή που ζήσαμε πριν 15 μέρες όπου χάθηκαν άδικα δύο συνάνθρωποί μας. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού αφού τα πρόσφατα γεγονότα έδειξαν πόσο ευάλωτοι είμαστε απέναντι σε μια καταστροφή.

Ειδικά το φράγμα των Δαφνών είναι κομβικό έργο για την αντιπλημμυρική προστασία και του Ηρακλείου και του Μαλεβιζίου και δεν μπορεί να περιμένει. Ο ίδιος καλεί τον δήμο Ηρακλείου να επισπεύσει τη διαδικασία για την κατασκευή του φράγματος πριν βρεθούμε αντιμέτωποι με την επόμενη καταστροφή.

Παράλληλα τονίζει ότι η κατασκευή του φράγματος η οποία στοχεύει στην ανάσχεση του Ξηροπόταμου είναι ένα έργο πολύ σημαντικό και για την οριοθέτηση της αντιπλημμυρικής ζώνης, χωρίς την οποία δεν μπορεί να προχωρήσει το σχέδιο πόλης σε μια τεράστια περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος του Ηρακλείου, που δυστυχώς εδώ και χρόνια βρίσκεται και εξακολουθεί να παραμένει σε απόλυτη ομηρεία.

Όπως είναι γνωστό σε πρόσφατη συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο, απέρριψε την εισήγηση της πολεοδομίας για την άρση της απαλλοτρίωσης της έκτασης  που έχει δεσμευτεί για την κατασκευή του φράγματος των Δαφνών, αξιολογώντας ότι υπάρχουν  σοβαρότατοι κίνδυνοι για το ενδεχόμενο εμπλοκής σε περίπτωση επαναπροκήρυξης του έργου.

Ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Κ. Γαραντινός
Ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Κ. Γαραντινός

Η Υπηρεσία εισηγήθηκε την άρση της απαλλοτρίωσης, μπροστά στο αδιέξοδο το οποίο είχε δημιουργηθεί, μετά την άρνηση των μισών ιδιοκτητών να συμφωνήσουν σε σχέση με το ύψος της αποζημίωσης που είχε επιδικάσει το δικαστήριο. Με δεδομένο αυτό αλλά και την παρέλευση του 18μηνου στη διάρκεια του οποίου θα έπρεπε να αποζημιωθούν, η υπηρεσία πρότεινε την άρση της απαλλοτρίωσης. Ωστόσο το Δημοτικό Συμβούλιο έκρινε ότι ενδεχομένως να προκληθούν προβλήματα στην επανεπιβολή της  και στο  πλαίσιο αυτό ανέπεμψε  στη νομική υπηρεσία και την πολεοδομία την επανεξέταση της υπόθεσης.

Το θέμα δεν είναι εύκολο στη διαχείρισή  του σημειώνει με δηλώσεις του στην «Π» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Γ. Καραντινός προσθέτοντας ότι θα εξαντληθούν τα νομικά περιθώρια που υπάρχουν για να βρεθεί μια ικανοποιητική λύση για όλες τις πλευρές ώστε το έργο να προχωρήσει. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι παράλληλα με το ζήτημα της απαλλοτρίωσης θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και οι εκκρεμότητες που υπάρχουν σε ό,τι αφορά στη μελέτη του έργου η κατασκευή του οποίου έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί χθες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει