ΟΙ ΝΕΕΣ ΠΤΩΣΕΙΣ ΦΕΡΝΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΚΟΠΕΣ: Ανθίζουν τα… «γιατί» και οι ανησυχίες για τα δέντρα

324

Μεγαλώνουν τα «γιατί» μαζί με την ανησυχία και τον προβληματισμό από τις αλλεπάλληλες πτώσεις τμημάτων ή και ολόκληρων δέντρων στο Ηράκλειο, που ασφαλώς δεν εμπνέουν ασφάλεια για την κατάσταση του πρασίνου στο Ηράκλειο. Την ίδια στιγμή ο Δήμος έχει βάλει φρένο στις τομές των δικτύων κοινής ωφελείας στις οδεύσεις  κατά μήκος των οποίων υπάρχουν δέντρα, για τις οποίες θα εκδοθούν ειδικές προδιαγραφές, ενώ συνεχίζεται η προσπάθεια της Διεπιστημονικής Επιτροπής για την αποτύπωση της κατάστασης του πρασίνου στην πόλη, που αναμένεται να οδηγήσει σε νέες κοπές.

Ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου, γύρω στις 2.30 μετά τα μεσάνυχτα, ένας μεγάλος κλώνος δέντρου έπεσε στην πλατεία Αγίας Αικατερίνης, δίπλα στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, σε μια από τις πιο πολυσύχναστες πλατείες της πόλης που καθημερινά παίζουν εκατοντάδες παιδιά. Κανείς δεν θέλει να σκέφτεται τι θα είχε συμβεί αν το ατύχημα αυτό είχε γίνει κάποιες ώρες νωρίτερα όπου η περιοχή σφύζει από ζωή, καθώς εκεί συγκεντρώνονται οικογένειες, ηλικιωμένοι, μικρά παιδιά…

Λίγες ώρες αργότερα σε μια επίσης κεντρική πλατεία της πόλης, αυτή τη φορά στην πλατεία Κορνάρου, μια γυναίκα ζει το φοβερό σοκ να αποκόπτεται ένα μεγάλο κλαδί δέντρου την ώρα που εκείνη περνά κάτω από αυτό. Είναι πραγματικά πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι η γυναίκα δεν τραυματίστηκε και δεν θέλησε τη μεταφορά της στο νοσοκομείο επειδή το χτύπημα της δεν ήταν σοβαρό, όμως αυτό το οποίο καταγράφεται είναι ότι την ίδια μέρα με διαφορά λίγων ωρών, σημειώνονται πτώσεις κλαδιών σε δύο από τις πιο κεντρικές πλατείες της πόλης και το γεγονός αυτό δεν μπορεί να το προσπεράσει κανείς με ευκολία.

Το πρόβλημα είναι ότι οι χθεσινές πτώσεις κλαδιών δεν είναι ένα αποσπασματικό γεγονός αλλά συνέχεια μιας αλυσίδας αντίστοιχων περιστατικών, που εγείρει σοβαρά ζητήματα ασφάλειας, συντήρησης και προστασίας του πρασίνου στην πόλη, όπου οι κάτοικοι έχουν καταντήσει σε κάθε ισχυρό άνεμο ή δυνατή νεροποντή να φοβούνται εκτός από τις πλημμύρες, και τις πτώσεις των δέντρων ή κλαδιών τους που εντάσσονται στη λίστα των κινδύνων που διατρέχουν όσων ζουν στην πόλη.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ είναι ακόμα νωπές οι μνήμες από την τραγική και αδιανόητη απώλεια του Παναγιώτη Μητρέλου, ο θάνατος του οποίου προκάλεσε πανελλήνιο σοκ, αφού ο 51χρονος έχασε την ζωή του σε μια από τις πιο κεντρικές οδικές αρτηρίες πόλης όταν έπεσε πάνω του το πεύκο που είχε πάρει κλίση. Η πλευρά της Λότζια σπεύδει να σημειώσει ότι δεν υπάρχει κανένας εφησυχασμός, δείχνοντας με νόημα το έργο της Διεπιστημονικής Επιτροπής η οποία σε συνεργασία με την Υπηρεσία Πρασίνου μελετά βήμα βήμα την κατάσταση του πρασίνου στην πόλη. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται σύντομα να υπάρξει νέα λίστα δέντρων που προτείνεται να υλοτομηθούν καθώς η κατάστασή τους δεν είναι καλή.

ΟΙ ΝΕΕΣ ΠΤΩΣΕΙΣ ΦΕΡΝΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΚΟΠΕΣ Ανθίζουν τα... «γιατί» και οι ανησυχίες για τα δέντρα
Ένα μεγάλο κλωνάρι αποκολλήθηκε από δέντρο στην πλ. Αγ. Αικατερίνης

Φρένο στις τομές των δρόμων

Την ίδια στιγμή συντάσσεται ένα νέο πλαίσιο σε ό,τι αφορά τις τομές που θα γίνονται για τις ανάγκες των δικτύων κοινής ωφελείας. Όπως προκύπτει, σύμφωνα με πληροφορίες της «Π», ο σχεδιασμός προβλέπει ότι οι τομές θα γίνονται παρουσία γεωπόνου και δεν θα επιτρέπεται η κοπή της ασφάλτου, αφού η όλη διαδικασία θα γίνεται με διαφορετικό τρόπο.

Συγκεκριμένα αυτό το οποίο προβλέπεται είναι ότι θα σκάβονται σιγά σιγά τα σημεία της ασφάλτου όπου υπάρχουν δέντρα, ώστε να μην υπάρχουν τραυματισμοί ή κοπές στο ριζικό τους σύστημα. Η όλη διαδικασία θα γίνεται παρουσία γεωπόνου που θα επιβλέπει και θα παρακολουθεί ενδελεχώς όλες τις εργασίες.  Θα πρέπει να σημειωθεί ότι φρένο στις τομές των δικτύων κοινής ωφελείας από τα σημεία που υπάρχουν δέντρα, μπήκε μετά τον τραγικό θάνατο του συμπολίτη μας Π. Μητρέλου, όπου η έρευνα έδειξε εκτός των άλλων ότι είχαν γίνει κοπές στο ριζικό σύστημα του δέντρου, γεγονός που αξιολογούν οι ειδικοί επιστήμονες που έχουν αναλάβει την έρευνα για τα αίτια της πτώσης του.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει