ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: Ημέρες… κατασκοπείας με φόντο το λιομάζωμα

341

Προπαγάνδα, αντιπερισπασμός,

διαρροές και προδοσίες διότι

το λιομάζωμα τελικά…

αγιάζει τα μέσα.

Καπνίζει κάπως νευρικά. Πίνει μια ρακή ξεροσφύρι, τραβάει μία γερή τζούρα και ρίχνει μία κλεφτή ματιά στο ρολόι του. Το ίδιο έκανε και πριν από  20 δευτερόλεπτα. Κάθεται στο βάθος του καφενέ, στο τραπεζάκι δίπλα από την κολόνα. Το βλέμμα του είναι «καρφωμένο» στην πόρτα. Το παλιό ρολόι στον τοίχο χτυπάει οκτώ νταν. Κοιτάει ξανά το ρολόι του. Τραβάει άλλη μία τζούρα και κατεβάζει  ένα ακόμα ρακοπότηρο με συνοπτικές διαδικασίες.

Η πόρτα ανοίγει και στο τραπέζι του Σπανομανώλη κατευθύνεται ο Πετρής  από το διπλανό χωριό. Εκτινάσσεται σαν ελατήριο από την καρέκλα του. «Στρατή, κέρασε τον» παραγγέλνει στον καφετζή.

Όση ώρα κουβεντιάζουν, ο Σπανομανώλης κουνάει χέρια-πόδια, γουρλώνει μάτια, ανασηκώνει φρύδια, ξεμπετώνεται, τη μία υψώνει τον τόνο της φωνής του, την άλλη σκύβει και ψιθυρίζει με συνωμοτικό ύφος.

Δεν πέρασε ούτε ώρα και ο Σπανομανώλης άπλωσε τη χερούκλα του στον Πετρή, φωνάζοντας «κόλλα το!». Μετά παρήγγειλε στον Στρατή να φέρει ρακή και καλό μεζέ.

Ο Στρατής,  που στόμα έχει και μιλιά δεν έχει, την άλλη μέρα το πρωί, σαν έκανε το γλυκύ βραστό στον Ανδρέα του Ψάλτη,  αποκάλυψε πράματα και θάματα.

Το προηγούμενο βράδυ ο Σπανομανώλης καθόταν σε αναμμένα κάρβουνα μέχρι να «κλέψει»  από τον Σταματονικολή τον Πετρή και δύο μπακαλο-γυρίστρες για το λιομάζωμα. Ο Στρατής άκουσε  ότι η συμφωνία έκλεισε στα 60 ευρώ για τον Πετρή και στα 55 για τις γυναίκες, συν κολατσιό και φαγητό το μεσημέρι.

Τρεις μέρες πριν, εκεί στο ίδιο τραπεζάκι, ο Σπανομανώλης άρπαξε τον Άρη, περιζήτητο εργάτη της περιοχής, μέσα από τα χέρια του Μπουρνοστεφανή που είναι να πιει ψακή ο φουκαριάρης  αφού έμεινε ξεκρέμαστος τελευταία στιγμή. Καλό μεροκάματο και το μενού  προσυμφωνημένο καθ’ ότι ο Άρης έχει… αλλεργία στα  όσπρια και στα λαχανικά και τρώει μόνο μοσχαράκι λεμονάτο και αρνάκι στη γάστρα.

Ο Στρατής, που στόμα έχει και μιλιά δεν έχει, υποστηρίζει ότι αυτές τις ημέρες ζούμε «εποχές Ψυχρού πολέμου» σε οικονομικό και γεωπο-ιτικό επίπεδο στις Μαλαθρές, στο Ραφιόλο και στη Ρύμη.  Κατασκοπεία μεταξύ ανταγωνιστών, προπαγάνδα, αντιπερισπασμός, διαρροές  και προδοσίες διότι το λιομάζωμα τελικά… αγιάζει τα μέσα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει