Φουσκώνουν… σωσίβιο για το Πολιτιστικό Κέντρο

ΑΠΕΜΠΛΕΚΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΠΑΝΑΛ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΟΥ / Εντάσσεται σε οργανισμό που θα συμμετέχουν το Υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια Κρήτης και ο Δήμος Ηρακλείου

949

Οι αφόρητες οικονομικές πιέσεις που δέχεται η ΔΕΠΑΝΑΛ για την συντήρηση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων του  Πολιτιστικού Κέντρου, την εξωθούν να ανασυγκροτήσει την πολιτική της σε σχέση με τη διαχείρισή του, καθώς τώρα προσανατολίζεται να δρομολογήσει την ένταξή του σε ένα νέο Οργανισμό, με τη συμμετοχή και του δημοσίου, ώστε να μπορεί να αποσπάσει κρατική χρηματοδότηση. Το σχέδιο προβλέπει να αποσπαστεί το Πολιτιστικό από τη ΔΕΠΑΝΑΛ και να ενταχθεί σε ένα νέο Οργανισμό με τη συμμετοχή του Υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Ηρακλείου και της Περιφέρειας Κρήτης.

Το όλο θέμα έχει ήδη συζητηθεί με την υπουργό Πολιτισμού Λ.Μενδώνη η οποία εμφανίζεται θετική και η διοίκηση της ΔΕΠΑΝΑΛ σχεδιάζει να συναντηθεί μαζί της για το σκοπό αυτό αμέσως μετά την παραλαβή της δεύτερης φάσης κατασκευής του Πολιτιστικού Κέντρου.  Θα προηγηθεί σχετική ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου θα τεθεί επί τάπητος όλος ο σχεδιασμός που έχει στόχο να αποκτήσει πρόσβαση το Πολιτιστικό Κέντρο σε  πόρους κρατικής χρηματοδότησης.

Το σχέδιο της οικονομικής διάσωσης

Όπως είναι γνωστό σήμερα το Πολιτιστικό Κέντρο είναι ενταγμένο στη δημοτική επιχείρηση ΔΕΠΑΝΑΛ η οποία επειδή είναι Α.Ε. του στερεί τη δυνατότητα ενίσχυσης με κρατικά κονδύλια. Αυτό είναι ένας μεγάλος πονοκέφαλος για τη Λότζια που προβληματίζεται έντονα για το βάρος της ισχυρότατης οικονομικής πίεσης που σηκώνει η δημοτική επιχείρηση και στο πλαίσιο αυτό αναζητά λύσεις που θα μπορούσαν να δώσουν νέα προοπτική  σε σχέση με τη βιωσιμότητα του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου.

Πιο συγκεκριμένα όπως εξηγεί με δηλώσεις της στην «Π» η πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ κ. Στέλλα Αρχοντάκη Καλογεράκη, ετησίως το Πολιτιστικό Κέντρο μόνο για τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό του και ειδικά τον τεχνολογικό εξοπλισμό της σκηνής που είναι πανάκριβος χρειάζεται ένα ποσό της τάξεως των 300 χιλ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά είναι ο μέσος όρος των κονδυλίων που απαιτούνται στην περίπτωση που δεν έχει σημειωθεί κάποια ζημιά διότι εάν συμβεί αυτό τα πράγματα αλλάζουν και θα πρέπει να δαπανηθούν πολλαπλάσια ποσά.

Σε αυτά τα ποσά θα πρέπει να προσθέσουμε και το υψηλότατο κόστος συντήρησης και των υπολοίπων εγκαταστάσεων το οποίο είναι βαρύτατο και καθόλου εύκολο να το διαχειριστεί η ΔΕΠΑΝΑΛ. Για παράδειγμα φέτος κάναμε συντήρηση της ταράτσας του κτηρίου και της μόνωσής του.

ΠΣΚΗΑντίστοιχα προστέθηκε και άλλος εξοπλισμός στους εσωτερικούς χώρους του κτηρίου και όλα αυτά τα στοιχεία προσαυξάνουν το λειτουργικό κόστος. Η ίδια σημειώνει ότι η πολιτική της δημοτικής επιχείρησης είναι να κρατά χαμηλές τις τιμές των εισιτηρίων ώστε να δίδεται η δυνατότητα σε όσο το δυνατό περισσότερο κόσμο να έχει πρόσβαση στις σημαντικές παραστάσεις και τις εκδηλώσεις που οργανώνονται. Όμως η τακτική αυτή, δεν διευκολύνει την προσπάθεια που καταβάλλεται για να υπάρχει ένα οικονομικό αντιστάθμισμα που θα καλύπτει το εύρος των λειτουργικών εξόδων του Πολιτιστικού Κέντρου.

Έτσι η οικονομική πίεση κλιμακώνεται και θα πρέπει να δοθεί διέξοδος. Το ενδεχόμενο συγκρότησης οργανισμού είναι ένα σενάριο το οποίο είχε εξεταστεί και παλαιότερα. Ωστόσο επειδή πρόσφατα έγιναν συζητήσεις με την υπουργό Πολιτισμού Λ.Μενδώνη και φαίνεται ότι υπάρχει θετική διάθεση του υπουργείου στην κατεύθυνση αυτή, αυτός είναι ένας λόγος σημαντικός που στρέφει τον πολιτικό προσανατολισμό μας σε αυτή την κατεύθυνση. Η ίδια σημειώνει ότι σε πρώτη φάση αυτό το οποίο προέχει είναι να γίνει η παραλαβή της δεύτερης φάσης του Πολιτιστικού Κέντρου κάτι που εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του Νοέμβρη.

Ακολούθως το όλο θέμα πρόκειται να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να ενημερωθεί το Σώμα και οι παρατάξεις για τον πολιτικό σχεδιασμό της δημιουργία Οργανισμού. Η πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ τονίζει ότι  σε καθεστώς κρατικής ενίσχυσης βρίσκονται όλα τα μεγάλα πολιτιστικά κέντρα της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι για το φεστιβάλ Δράμας το υπουργείο Πολιτισμού διέθεσε για εκδηλώσεις μιας εβδομάδας το ποσό των 300 χιλ. ευρώ. Με τα χρήματα αυτά εμείς μπορούμε να καλύψουμε τα ετήσια έξοδα συντήρησης των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων μας.

Θα αλλάξουν τα καθίσματα στο Πολιτιστικό;

Μπορεί η δημιουργία Οργανισμού με τη συμμετοχή κρατικού φορέα για την ένταξη του Πολιτιστικού Κέντρου να έχει ακόμα πολλά βήματα μπροστά της, όμως στο μεσοδιάστημα η δημοτική Αρχή σχεδιάζει να λύσει ορισμένα ανοικτά ζητήματα σε σχέση με τη λειτουργία του Πολιτιστικού Κέντρου, όπως για παράδειγμα αυτό των καθισμάτων της κεντρικής αίθουσας. Όπως είναι  γνωστό, τα καθίσματα έχουν τοποθετηθεί με ένα τρόπο το λιγότερο ασφυκτικό, με αποτέλεσμα ο κόσμος να μην μπορεί να καθίσει αναπαυτικά και να ταλαιπωρείται σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης που παρακολουθεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και άτομα μέτριου ύψους έχουν σοβαρή δυσκολία, αφού τα πόδια τους στριμώχνονται στο μπροστινό κάθισμα με αποτέλεσμα να ακινητοποιούνται σε ένα σημείο και να μην μπορούν να μετακινηθούν. Για όσους δε έχουν μεγαλύτερο ύψος η κατάσταση είναι πραγματικά βασανιστική, ενώ την ίδια στιγμή είναι πραγματικά δυσάρεστο το γεγονός ότι για να μπει ή για να βγει κάποιος από το σημείο στο οποίο είναι η θέση του, θα πρέπει να σηκώσει ολόκληρη τη σειρά των ανθρώπων που βρίσκονται δίπλα από το κάθισμα του.

Η πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ Στέλλα  Αρχοντάκη Καλογεράκη
Η πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ Στέλλα Αρχοντάκη Καλογεράκη

Το γεγονός έχει σχολιαστεί σκωπτικά κατ’ αρχάς για τους μελετητές που δεν είχαν την πρόνοια να διαχειριστούν με μεγαλύτερη ευελιξία ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα με αποτέλεσμα ο κόσμος να ταλαιπωρείται, αλλά και από τους πολίτες αφού είναι δεκάδες τα αιτήματα που δέχεται η δημοτική Αρχή για να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις σε ότι αφορά την τοποθέτηση των καθισμάτων. Για το επίμαχο θέμα η πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ με δηλώσεις της στην «Π» εξηγεί ότι είναι απολύτως κατανοητή και η διαμαρτυρία και το αίτημα να γίνουν αλλαγές αφού είναι ολοφάνερη η λάθος διαχείριση που έγινε μελετητικά σε σχέση με την τοποθέτηση των καθισμάτων.

Ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται αφού όλος ο σχεδιασμός μέσα στην αίθουσα έχει φτιαχτεί σε μια βάση απόλυτης αλληλεπίδρασης. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι η αφαίρεση ενός καθίσματος μπορεί να αλλοιώσει την ακουστική της αίθουσας και αυτό είναι ένα σενάριο το οποίο θέλουμε με κάθε τρόπο να το αποφύγουμε.

Για το σκοπό αυτό, όπως εξηγεί η πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ κ. Σ. Αρχοντάκη-Καλογεράκη, ο σχεδιασμός που υπάρχει είναι να γίνει ανάθεση μιας ειδικής μελέτης μέσα από την οποία θα εξεταστούν οι δυνατότητες που υπάρχουν σε σχέση με τις αλλαγές στις θέσεις των καθισμάτων, με τρόπο όμως που δεν θα προκαλέσει απώλειες σε ότι αφορά στην ακουστική του χώρου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει