Α. Ξανθός: “Πάμε σε οριστική διάλυση του ΕΣΥ”

291

Το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την υγεία θα δώσει τη «χαριστική βολή» στο ήδη επιβαρυμένο από την κυβερνητική πολιτική ΕΣΥ, δήλωσε από το συνεδριακό βήμα ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός μιλώντας σε συνέδριο για την υγεία και το νέο ΕΣΥ.

Σχολιάζοντας το νέο νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη που έβγαλε σε διαβούλευση  το Υπουργείο Υγείας, ανέφερε πως θα δώσει τη «χαριστική βολή» στο ήδη βαρειά «πληγωμένο»  από τις κυβερνητικές επιλογές ΕΣΥ.»

«Σε μια περίοδο  λειτουργικής κατάρρευσης των δημόσιων νοσοκομείων,   η κυβέρνηση, αντί να φέρει μια νέα δέσμη κινήτρων που θα καταστήσουν ξανά το ΕΣΥ ελκυστικό στους νέους γιατρούς,  έρχεται να ακυρώσει τη θεμελιώδη εργασιακή σχέση  του ιδρυτικού νόμου του ΕΣΥ, δηλαδή την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση (ΠΑΑ) των  νοσοκομειακών γιατρών.

Δίνοντας τη δυνατότητα απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα σε όσους γιατρούς ήδη συμμετέχουν στα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων και, κυρίως, θεσμοθετώντας την προκήρυξη ιατρικών θέσεων μερικής απασχόλησης στο ΕΣΥ.

Πρόκειται ξεκάθαρα για πολιτική επιλογή οριστικής διάλυσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.  Το νεοφιλελεύθερο σχέδιο της ΝΔ δεν είναι απλώς το «άνοιγμα»  του ΕΣΥ στην αγορά και η διευκόλυνση  των επιχειρηματιών υγείας, αλλά η επιστροφή στην προ-ΕΣΥ περίοδο, στην εποχή δηλαδή που περίθαλψη είχαν μόνο όσοι είχαν χρήματα ή πολιτικό «μέσον».

Αυτή η κοινωνική οπισθοδρόμηση είναι σε πλήρη αντίθεση με τα διδάγματα και τις προκλήσεις από την πανδημία και, προφανώς, δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από κανέναν» σημειώνει στο τέλος.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει