Στα… κάγκελα η αντιπολίτευση του δήμου Χερσονήσου για την υπάλληλο ΑμΕΑ

234

Σέγκος: «Δεν είναι απόλυση, αλλά λήξη σύμβασης και θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα να την επαναφέρουμε».

Με αποχή από όλα τα συλλογικά όργανα του Δήμου Χερσονήσου απαντούν 17 δημοτικοί σύμβουλοι στην απόλυση μιας υπαλλήλου ΑμΕΑ από την Κοινωφελή Επιχείρηση, εκφράζοντας την οργή και την αγανάκτηση τους,  καθώς όπως καταγγέλουν στην επιστολή τους η υπάλληλος εισέπραττε μικρότερο μισθό από αυτόν που εδικαιούτο, ενώ πλαστογραφήθηκε η υπογραφής της σε σειρά εγγράφων που την αφορούν.

Οι 17 δημοτικοί σύμβουλοι, σε επιστολή τους τονίζουν: «Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 19 Οκτωβρίου 2022, έκπληκτοι πληροφορηθήκαμε για την άδικη και εντελώς ατεκμηρίωτη απόλυση εργαζόμενης στην Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου μας.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης προέκυψε ότι αυτό έγινε χωρίς προηγούμενη απόφαση του καθ’ ύλην αρμοδίου οργάνου, δηλαδή του Διοικητικού της Συμβουλίου αλλά με απόφαση του προέδρου της και μόνο.

Επιπλέον ακούσαμε την ίδια την καταγγέλλουσα, η οποία είχε προσληφθεί ως ΑμΕΑ, να ομιλεί για την καταβολή μικρότερου μισθού από ότι εδικαιούτο, λόγω μη υπολογισμού επιδόματος προϋπηρεσίας καθώς επίσης και για πλαστογραφία της υπογραφής της σε σειρά εγγράφων που την αφορούν.

Στην ίδια συνεδρίαση ακούσαμε τον ίδιο τον πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης να παραδέχεται απροκάλυπτα και χωρίς καμία δικαιολογία την τουλάχιστον, παρακράτηση χρημάτων για ένα εξάμηνο από εκδήλωση που διοργάνωσε φορέας του οικισμού Αγριανών και την όχι άμεση απόδοσή τους στον δικαιούχο, παρά μόνο όταν εκπρόσωπός του διαμαρτυρήθηκε δημόσια.

Δυστυχώς τα φαινόμενα αυτά δεν είναι μεμονωμένα. Παλαιότερα γίναμε μάρτυρες και για άλλα ανάρμοστα περιστατικά που αφορούν και άλλα μέλη της δημοτικής Αρχής.

Όλα αυτά καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για δραστικές αποφάσεις.  Για τον λόγο αυτό, δεκαεπτά  δημοτικοί σύμβουλοι από το σύνολο των είκοσι επτά  που συναποτελούμε το Δημοτικό Συμβούλιο Χερσονήσου αποστείλαμε επιστολή προς τον Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία ζητούμε την ΑΜΕΣΗ απομάκρυνση του Προέδρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης από τις θέσεις εκτελεστικής ευθύνης και όποιες άλλες κατέχει, έχοντας τοποθετηθεί από τον δήμαρχο και ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς και την εξάντληση όλων των δυνατοτήτων ώστε η συγκεκριμένη υπάλληλος ΑμΕΑ να εξακολουθήσει να εργάζεται στην Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Χερσονήσου.

Την απομάκρυνση επιβάλλει η ανάγκη για την πλήρη διαλεύκανση των υποθέσεων αυτών καθώς και της τήρησης των αρχών της διαφάνειας, της χρηστής διοίκησης και της δημόσιας λογοδοσίας. Δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι όσο ο συγκεκριμένος δημοτικός σύμβουλος θα παραμένει στις θέσεις που έχει οριστεί, εμείς δεν θα συμμετέχουμε σε κανένα απολύτως συλλογικό όργανο του οποίου είμαστε μέλη (Δημοτικό Συμβούλιο, Οικονομική Επιτροπή και Επιτροπή Ποιότητας Ζωής καθώς και διοικητικά συμβούλια όλων των Νομικών Προσώπων του Δήμου)».

Τι απαντά  ο δήμαρχος

Ο κ. Σέγκος
Ο κ. Σέγκος

Με επιστολή του ο  Δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος απαντάει:  «H συγκεκριμένη υπάλληλος είχε προσληφθεί με σύμβαση ορισμένου χρόνου και αποχώρησε με τη λήξη της σύμβασής της. Δεν θα αναφερθώ περαιτέρω σε λεπτομέρειες σεβόμενος προσωπικά δεδομένα της υπαλλήλου.

Σαφώς, όμως, και εγείρεται κοινωνικό θέμα, καθώς πρόκειται για μία γυναίκα ΑμεΑ, και για αυτό το λόγο θα επανεξεταστεί το πλαίσιο και τις δυνατότητες επαναφοράς της στην υπηρεσία. Δεσμεύομαι προσωπικά ότι θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες.

Επίσης, οι αρμόδιες Yπηρεσίες θε εξετάσουν ενδελεχώς κάθε πτυχή της υπόθεσης προκειμένου να δοθούν απαντήσεις σε όλες τις λεπτομέρειες με γνώμονα τη νομιμότητα και την ευαισθησία που πρέπει να διακρίνει τις αποφάσεις μας για εργαζόμενους με προβλήματα υγείας.

Μου προκαλεί αλγεινή εντύπωση η απόφαση Δημοτικών Συμβούλων να μην συμμετέχουν στο εξής στα συλλογικά όργανα του Δήμου.  Τους καλώ να επανεξετάσουν τη στάση τους.

Η παρουσία τους στα συλλογικά όργανα είναι αναγκαία, ιδιαίτερα σε μία εποχή που ο Δήμος Χερσονήσου βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και καλείται να διαχειριστεί κρίσεις όπως τα πλημμυρικά φαινόμενα και τις καταστροφές που προκάλεσαν (ειδικά οι πλημμύρες το φθινόπωρο του 2020) αλλά και τις σαρωτικές επιπτώσεις της πανδημίας.  Δεν θέλω να πιστέψω ότι θα επιμείνουν σε μία απόφαση που θα δυσχεράνει το δημοτικό έργο και θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία.

Σεβόμενος σε απόλυτο βαθμό τους δημοκρατικούς θεσμούς, θα συγκαλέσω εκτάκτως Δημοτικό Συμβούλιο με αποκλειστικό θέμα  την υπόθεση της υπαλλήλου της Κοινωφελούς Επιχείρησης προκειμένου αφενός να δοθούν διευκρινίσεις σε κάθε πτυχή της υπόθεσης αφετέρου να αναζητήσουμε κοινά αποδεκτές λύσεις σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει