Με πάρκο Ερυθραίας και πλατεία Ελευθερίας το νέο πρόγραμμα έργων

Γιατί η γραφειοκρατία ακυρώνει τον σχεδιασμό

377

Στην τελική ευθεία μπαίνει ο Δήμος Ηρακλείου για τη διαμόρφωση του νέου προγράμματος έργων για το 2023  το οποίο θα κληθεί να εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο. Σε πρώτο πλάνο στο νέο πρόγραμμα τίθεται η ολοκλήρωση του μεγάλου έργου του πάρκου της Ερυθραίας και η ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας, ενώ ο βασικός κορμός του θα στηριχθεί στα συνεχιζόμενα έργα που ήδη υλοποιούνται, ή ολοκληρώνονται.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γ. Αναστασάκη το πάρκο Ερυθραίας προτεραιοποιείται ως ανάγκη αφού είναι το μεγαλύτερο έργο ανάπλασης των νοτίων προαστίων του Ηρακλείου το οποίο με την ολοκλήρωση του θα δίνει διέξοδο αναψυχής αθλητισμού και περιπάτου στην ευρύτερη περιοχή της Φορτέτσας του Αη Γιάννη των Μεσαμπελιών.

Όπως είναι γνωστό το έργο έχει «σπάσει» σε τρία κομμάτια από τα οποία το πρώτο έχει ήδη αρχίσει να εκτελείται και σύντομα θα συμβασιοποιηθεί και το δεύτερο τμήμα του το οποίο αφορά στην ανάπλαση 15 στρεμμάτων από τα οποία τα 6,7 στρ. είναι κοινόχρηστοι χώροι και τα υπόλοιπα 7,3 στρ. είναι παράπλευροι οδοί και πεζοδρόμια.

Ο κ. Αναστασάκης σημειώνει ότι στο νέο πρόγραμμα έργων εντάσσεται ο εξωραϊσμός της πλατείας Ελευθερίας που πρόκειται να χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 4,5 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Όπως εξηγεί δυστυχώς πίσω από τις χρηματοδοτήσεις των μεγάλων έργων, κρύβεται μια βαριά γραφειοκρατική προεργασία η οποία τροποποιείται συχνά, γεγονός που προκαλεί μεγάλη βραδυπορία στην ένταξη των μεγάλων έργων σε χρηματοδοτικά προγράμματα. Αυτό όπως σημειώνει δυστυχώς ισχύει όχι μόνο για τις εντάξεις αλλά και για τις δημοπρατήσεις των έργων που περνούν κυριολεκτικά από τις συμπληγάδες των εγκρίσεων που ροκανίζουν απίστευτο χρόνο.

Ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων σημειώνει ακόμα ότι στο νέο πρόγραμμα έργων έχουν τεθεί και οι παρεμβάσεις ανάπλασης στην Αγία Τριάδα, με κορυφαία αυτή της Δελημάρκου, ένα σημαντικό έργο το οποίο θα αναβαθμίσει σημαντικά την ιστορική αυτή συνοικία της πόλης. Σύμφωνα με τον κ. Αναστασάκη, ο κεντρικός κορμός του προγράμματος έργων του 2023 θα αποτελείται από συνεχιζόμενα έργα, τα οποία είτε έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότηση τους και πρόκειται να συμβασιοποιηθούν είτε έχουν μπει σε τροχιά υλοποίησης.

Ανάμεσα στα έργα αυτά και το πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων του Δήμου Ηρακλείου, στο οποίο επενδύει η δημοτική Αρχή προκειμένου να αποκαταστήσει την απαράδεκτη εικόνα που εμφανίζει το οδικό δίκτυο της πόλης που είναι γεμάτο λακκούβες, κακοτεχνίες και τομές από τις αλλεπάλληλες εργασίες που γίνονται για τις ανάγκες των δικτύων κοινής ωφελείας.

Ο ίδιος σημειώνει ακόμα ότι το νέο πρόγραμμα έργων  του 2023 θα στηριχθεί στα συνεχιζόμενα έργα που αφορούν στις αποκαταστάσεις σχολείων, κοινόχρηστων χώρων, οδικών δικτύων  για την ολοκλήρωση των οποίων υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια προκειμένου να ολοκληρωθούν.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει