Ρεκόρ αφίξεων για την Κρήτη

… αλλά η πίτα των τουριστικών εσόδων έγινε περισσότερα κομμάτια

580

Κλείνει σε λίγες ημέρες η «αυλαία» της τουριστικής σεζόν στην Κρήτη που ήταν, κατά κοινή ομολογία, μια από τις καλύτερες των τελευταίων ετών. Ωστόσο οι τουριστικές εισπράξεις μπορεί να είναι αυξημένες, όμως η πίτα της μοιρασιάς μεγαλώνει. «Αναφορικά με τις αφίξεις, καταρρίψαμε το ρεκόρ όλων των εποχών», είπε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Διευθυντών  Ξενοδοχείων κ. Δημήτρης Κουμπαράκης, σημειώνοντας ότι και ο Οκτώβριος κινήθηκε με υψηλές πληρότητες.

Ο κ. Νίκος Χαλκιαδάκης
Ο κ. Νίκος Χαλκιαδάκης

Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις θα είναι καλύτερες από το 2019 και σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου Νίκο Χαλκιαδάκη, θα φθάσουν τα 4,5 δισ. ευρώ, ενώ πανελλαδικά εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 19 δισ.

Ωστόσο, όπως διευκρίνησε ο εκπρόσωπος των διευθυντών ξενοδοχείων, τα καθαρά κέρδη φέτος θα τα μοιραστούν περισσότεροι αφού άνοιξαν νέα ξενοδοχεία, προστέθηκαν καινούργιες κλίνες σε υπάρχουσες μονάδες και επιπλέον μεγάλο κομμάτι των τουριστών επέλεξε για την διαμονή του, τα airbnb.

Ο κ. Δημήτρης Κουμπαράκης
Ο κ. Δημήτρης Κουμπαράκης

Επίσης ο κ.Κουμπαράκης τόνισε ότι τα έξοδα των ξενοδοχείων φέτος, μαζί με το υπέρογκο κόστος της ενέργειας, αυξήθηκαν κατά 35% συγκριτικά με το 2021, κάτι που αυτόματα σημαίνει ότι θα μείνουν λιγότερα χρήματα στα ταμεία των ξενοδόχων.

Τα περισσότερα μικρομεσαία ξενοδοχεία έχουν ήδη κλείσει και παραμένει σε λειτουργία το 15%-20% κυρίως των μεγάλων συγκροτημάτων που αναμένεται να  έχουν κλείσει, πλήν ελάχιστων εξαιρέσεων, μέχρι τις 20 Νοεμβρίου.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι σε όλη την Κρήτη τον χειμώνα θα παραμείνουν ανοικτά, όπως κάθε χρόνο, τα ξενοδοχεία πόλεων αλλά και μεγάλος αριθμός κλινών που είναι διαθέσιμα στα airbnb.

Πόσα ξόδεψαν οι τουρίστες

Στα 653 ευρώ έφτασε φέτος (περίοδος Ιαν.- Αυγ.) η μέση δαπάνη ανά ταξίδι επισκεπτών από το εξωτερικό, αυξημένη κατά 10,6% σε σύγκριση με το 2019- τη χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό- αλλά μειωμένη κατά 14,1% σε σύγκριση με πέρσι.

Όπως αναφέρει το capital.gr, ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τις εξελίξεις στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο πληρωμών τον Αύγουστο, η μέση δαπάνη στο οκτάμηνο ήταν στα 760 ευρώ πέρσι, στα 779 ευρώ το 2021 και στα 590 ευρώ το 2019.  Τον Αύγουστο, η μέση δαπάνη ανά ξένο επισκέπτη ήταν στα 678 ευρώ, αυξημένη κατά 14% σε σύγκριση με τα 590  ευρώ που ήταν η δαπάνη το 2019 και τα 678 ευρώ το 2021.

Τα φετινά έσοδα από τον τουρισμό, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ, έχουν φτάσει στα επίπεδα του 2019. Τα έσοδα τον Αύγουστο έφτασαν τα 4, 042 δισ. ευρώ από 4,1 δισ. τον Αύγουστο του 2019 και 3,15 δισ. το 2021. Στον οκτάμηνο, στο ταμείο του τουρισμού έχουν μπει πλέον 12,75 δισ. από 13,22 δισ. το 2019.  Σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019, τον Αύγουστο φέτος οι ταξιδιωτικές εισπράξεις σημείωσαν μείωση κατά 1,5% και η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση μειώθηκε κατά 13,3%. Σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2019, φέτος στο οκτάμηνο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις παρουσίασαν μείωση κατά 3,6% και η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση κατά 12,4%.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει