ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Μετά τα πεύκα, τις μουριές, “άρρωστες” και οι κουτσουπιές!

440

Μετά την κοπή των 14 πεύκων που ενέκρινε προχθές το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από σχετική εισήγηση της Διεπιστημονικής Επιτροπής, έρχονται νέες κοπές 68 πεύκων στο άλσος των Δειλινών, ενώ σοβαρό πρόβλημα έχει εντοπιστεί στις κουτσουπιές που φαίνεται να έχουν προσβληθεί από μύκητα που τις καταστρέφει εσωτερικά. Για την  υλοτόμηση των 68 πεύκων υπάρχει σχετική εισήγηση της Διεύθυνσης Δασών η οποία μάλιστα έχει ημερομηνία 22 Μαρτίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οκτώ μήνες πριν είχε εντοπιστεί ο κίνδυνος πτώσης αλλά μέχρι σήμερα δεν είχε κινηθεί η σχετική διαδικασία.

Όπως εξήγησε η Διευθύντρια της Υπηρεσίας Πρασίνου κα Φραγκούλη υπήρχε ένα διαδικαστικό θέμα που έπρεπε να αντιμετωπισθεί, σε σχέση με το αν απαιτείται άδεια μικρής κλίμακας και έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου. Παράλληλα έγινε μια προσπάθεια να «κουμπώσει» ο σχεδιασμός της κοπής των δέντρων με τη μελέτη  νέων φυτεύσεων. Συγκεκριμένα    όπως είπε υπάρχει ο σχεδιασμός στο πλαίσιο προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη «LIFE GRIN “promoting urban Integration of Green Infrastructure to improve climate governance in cities» να φυτευτούν στον άλσος των Δειλινών 5.000 νέα φυτά, μέσα στον Νοέμβριο.

Θύμα μύκητα οι κουτσουπιές

Μετά το κινέζικο έντομο που κατατρώει τις μουριές, οι κουτσουπιές που έχουν φυτευτεί μέσα στο Ηράκλειο, φαίνεται ότι δέχονται επίθεση από μύκητα που κατατρώει το εσωτερικό τους. Το όλο θέμα αναδείχτηκε προχθές το βράδυ στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στη διάρκεια της οποίας ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Γ.Αγριμανάκης ζήτησε εξηγήσεις για τις αλλεπάλληλες κοπές δέντρων στην Εθνικής Αντιστάσεως.

Όπως εξήγησε η Διευθύντρια της Υπηρεσίας Πρασίνου, πρόκειται για κουτσουπιές, οι οποίες από τον πρώτο μακροσκοπικό έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε ότι έχουν προσβληθεί από κάποιο μύκητα ξύλου. Ειδικότερα όπως είπε, όταν τα συνεργεία προχώρησαν σε κοπές σε δευτερεύοντες βλαστούς σε δέντρα που είχαν άρτια εικόνα εξωτερικά διαπιστώθηκε στο σημείο της κοπής σήψη.

Ο έλεγχος συνεχίστηκε και έδειξε ότι η εσωτερική σήψη φτάνει ως τη ρίζα. Έτσι προχώρησαν οι κοπές των δέντρων αυτών, δείγματα των οποίων έχουν σταλεί στο ΕΘΙΑΓΕ για ανάλυση, για να διαπιστωθεί το είδος του προβλήματος που αντιμετωπίζουν και κυρίως το πως θα πρέπει η υπηρεσία να το διαχειριστεί.

Απαντώντας η κα Φραγκούλη σε σχετική ερώτηση της «Π» τόνισε ότι σήμερα στο Ηράκλειο υπάρχουν 1.000  κουτσουπιές και δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πόσες από αυτές έχουν προσβληθεί, ούτε πόσο μεταδοτική είναι η ασθένειά τους. Αυτό θα μας το απαντήσουν οι ειδικοί που θα μελετήσουν το πρόβλημα και θα δώσουν οδηγίες. Μπορεί για παράδειγμα να γίνεται γρήγορη μετάδοση του προβλήματος ακόμα και με τα εργαλεία ελέγχου και να μας δώσουν οδηγίες να τα απολυμαίνουμε σε κάθε χρήση…

ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ Μετά τα πεύκα, τις μουριές, “άρρωστες” και οι κουτσουπιές!«Ναι» στις κοπές των 14 πεύκων από το Δημοτικό Συμβούλιο

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, παρουσιάστηκε και επίσημα το πόρισμα της Διεπιστημονικής Επιτροπής σε σχέση με τα δέντρα που χαρακτηρίστηκαν επικίνδυνα τα οποία χρίζουν άμεσης απομάκρυνσης Όπως διαπίστωσε η Επιτροπή, (η οποία συγκροτήθηκε μετά το θάνατο του Π. Μητρέλου που βρήκε τραγικό θάνατο από την πτώση πεύκου στη λεωφόρο Δημοκρατίας),  θα πρέπει να προχωρήσει η κοπή του πεύκου στην είσοδο του κηποθέατρου Ν.Καζαντζάκη, που έχει ακουμπήσει στο ενετικό τείχος, το πεύκο μπροστά στην πόρτα του ίδιου κηποθεατρου.

Επίσης το πεύκο στη λεωφόρο Δημοκρατίας νότια του καταστήματος «Κύβος», το πεύκο έξω από το 3ο Λύκειο, το πεύκο έξω από το ΕΚΗ. Ακόμα η καζουαρίνα απέναντι από το άγαλμα Ελ. Βενιζέλου, το πεύκο στο Μασταμπά στη στενή λωρίδα των οδών Σμπώκου και Πατριάρχου Γρηγορίου, το πεύκο στο οδόστρωμα Σμπώκου και Ιερολοχιτών. Αντίστοιχα δύο πεύκα στην Ιερολοχιτών νότια της Σμπώκου, το πεύκο στην Πατριάρχου Γρηγορίου νότια της πεταλοειδούς το οποίο στηρίζεται σε μπαλκόνι, και το πεύκο της Πατριάρχου Γρηγορίου απέναντι από το κατάστημα Λιοντομήτσου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει