Λότζια: Ενεργειακό κόστος και μειωμένα έσοδα συμπιέζουν τον προϋπολογισμό

ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ Η ΚΡΙΣΗ

376

Ισχυρούς οικονομικούς κλυδωνισμούς δέχεται ο Δήμος Ηρακλείου αφού από τη μια πλευρά το ενεργειακό κόστος έχει, διπλασιαστεί και από την άλλη τα έσοδα του καταγράφουν σημαντική μείωση. Μέσα σε αυτό το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον προχωρούν οι διεργασίες και οι συζητήσεις για το νέο προϋπολογισμό και  τα δημοτικά τέλη, για τα οποία η δημοτική Αρχή προρανατολίζεται να μην δρομολογήσει νέες αυξήσεις κατανοώντας τις αφόρητες πιέσεις που δέχεται ο πολίτης για την ίδια του την επιβίωση.

Μάλιστα το θέμα συζητήθηκε και ανάμεσα στις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης με πρωτοβουλία της αρμόδιας αντιδημάρχου Μ.Καναβάκη η οποία παρουσίασε το σχεδιασμό της δημοτικής Αρχής εν όψει της συγκρότησης του νέου προϋπολογισμού.

Διπλάσιες οφειλές

Βαρύ είναι το τίμημα του ενεργειακού κόστους για το Δήμο Ηρακλείου που είδε τη φετινή χρονιά τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος να διπλασιάζονται σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Σύμφωνα με στοιχεία της οικονομικής υπηρεσίας, βάση των απεσταλμένων καταστάσεων εκκαθάρισης της ΔΕΗ μέχρι και σήμερα για το έτος 2022 το οφειλόμενο ποσό είναι 4.113.769 ευρώ ενώ για το αντίστοιχο διάστημα του 2021 το ποσό ήταν 2.344.224,00ευρώ.

Όπως σχολιάζει η αρμόδια αντιδήμαρχος «αντιλαμβάνεστε για τι τεράστια αύξηση μιλάμε και για το ότι θα πρέπει σημαντικό μέρος του προϋπολογισμού μας να αποδοθεί για την κάλυψη της εν λόγω δαπάνης ενώ θα μπορούσε να διοχετευτεί σε έργα δράσεις κλπ».

Η ίδια ωστόσο σημειώνει ότι ο Δήμος έλαβε 1,5 εκ ως έκτακτη επιχορήγηση για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών εξαιτίας της αύξησης του ενεργειακού κόστους και από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις υπάρχει η πληροφορία ότι θα έρθουν και συμπληρωματικές επιχορηγήσεις, τις οποίες μένει να το δούμε στην πράξη. Προφανώς και τις χρειαζόμαστε, προφανώς και μιλάμε για υπέρογκα ποσά και δυβάσταχτα κόστη για τους Δήμους, που θα πρέπει και εμείς αλλά και όπως και η κοινωνία και οι πολίτες να στηριχτούμε έμπρακτα για την αντιμετώπιση αυτής της δυσάρεστης κατάστασης».

Πτώση των εσόδων

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Οικονομικής Υπηρεσίας, τα έσοδα μειώθηκαν εξαιτίας της μείωσης του δημοτικού φόρου. Για την ακρίβεια η  ετήσια απώλεια υπολογίζεται στο ύψος των 2.700.000 ευρώ. Η Οικονομική Υπηρεσία στην απόφαση 1/2022 του Δημοτικού Συμβουλίου, σχετικά με τον καθορισμό των δημοτικών τελών, είχε επισημάνει το γεγονός της ραγδαίας μείωσης των εσόδων λόγω της μείωσης του συντελεστή του Δημοτικού Φόρου. Την ίδια στιγμή, τα έσοδα από δημοτικά τέλη (ανταποδοτικά), είναι μειωμένα κατά 3.500.000  ευρώ.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο κ. Καναβάκη, το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι  οι δημότες δεν καταβάλλουν το ποσό που αντιστοιχεί στους λογαριασμούς ρεύματος εξαιτίας του υπέρογκου χρηματικού αντιτίμου που παρουσιάζεται ως υποχρέωση και προκλήθηκε από την ενεργειακή κρίση. Όμως ακόμα, όταν γίνεται ρύθμιση για την πληρωμή του λογαριασμού ρεύματος, η καταβολή του δημοτικού τέλους γίνεται από τους παρόχους ενέργειας στην πληρωμή της τελευταίας δόσης του λογαριασμού, με αποτέλεσμα να καθυστερούν για μήνες ή και χρόνο οι πληρωμές στον Δήμο.

Ανείσπρακτες οφειλές από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας

Στο  ποσό των 143.708,15 ευρώ κατάφερε να συρρικνώσει ο Δήμος Ηρακλείου τις οφειλές των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας που ήταν πολύ μεγαλύτερες πριν να αρχίσουν τα εξώδικα και οι συνεχείς οχλήσεις της υπηρεσίας. Ωστόσο αυτό το οποίο προκύπτει είναι ότι υπάρχουν ακόμα τρεις πάροχοι, οι οποίοι δεν έχουν ακόμα στείλει στο Δήμο Ηρακλείου καταστάσεις εκκαθάρισης, και ο υπολογισμός των οφειλών γίνεται κατά προσέγγιση. Στη βάση αυτή αξιολογείται ότι η μια εταιρεία που οφείλει αυτή τη στιγμή 6 μήνες το χρέος της υπολογίζεται στα  720.000 ευρώ και η δεύτερη που οφείλει 3 μήνες εκτιμάται ότι χρωστά 60.000 ευρώ.

Η αντιδήμαρχος Μαρία Καναβάκη
Η αντιδήμαρχος Μαρία Καναβάκη

Ωστόσο υπάρχει  μια τρίτη εταιρεία για την οποία δεν μπορεί να γίνει κατά προσέγγιση υπολογισμός της οφειλής της διότι δεν έχει στείλει κατάσταση εκκαθάρισης από τον Οκτώβριο του 2020. Όπως εξηγεί η αντιδήμαρχος, σύμφωνα με την απόφαση 357/20-4-2022 της Οικονομικής Επιτροπής με εισήγησή μου, εξώδικα στείλαμε στις παραπάνω εταιρείες. Τότε μόνο η εταιρεία δεύτερη ανταποκρίθηκε εξοφλώντας πλήρως τις μέχρι τότε οφειλές τις. Ενώ η πρώτη και η τρίτη απλώς εξόφλησαν ένα και τρεις μήνες αντίστοιχα.

Μετά προχωρήσαμε και στα έγγραφα στη ΡΑΕ (ρυθμιστική αρχή ενέργειας) στις 5/9/2022 η μια εταιρεία εξόφλησε πλήρως τις οφειλές της και η μια άλλη εξόφλησε μόλις δύο μήνες. Συνοψίζοντας οι οφειλές των παρόχων πριν τις οχλήσεις μας κατά προσέγγιση πάντα είναι  900.000,00 – 950.000 ευρώ.

Η αντιδήμαρχος εξηγεί ότι δεν θα υπάρξει καμία ανοχή στους οφειλέτες και θα προχωρήσουμε και σε περαιτέρω ένδικα μέσα αν κριθεί . Την ώρα που τα έσοδα του Δήμου Ηρακλείου λόγω της οικονομικής κρίσης και της αύξησης του ενεργειακού κόστους έχουν μειωθεί δραστικά και τη στιγμή που τα νοικοκυριά και ο επιχειρηματικός κόσμος βιώνει τέτοια δυσκολία, δεν γίνεται να μείνουμε άπραγοι σε αυτούς που έχουν υποχρέωση να μας καταβάλλουν τις υποχρεώσεις τους.

Είναι θέμα που αντιμετωπίζουν όλοι οι δήμοι πανελλαδικά, διεκδικούμε από την Κεντρική Διοίκηση να ρυθμίζει το ζήτημα, όμως παράλληλα ως Δήμος Ηρακλείου κάνουμε και θα συνεχίσουμε οποιαδήποτε ενέργεια προβλέπεται για την απόδοση των τελών από τους ιδιώτες παρόχους,.

Τί θα γίνει με τα δημοτικά τέλη;

Με αυτά τα δύσκολα οικονομικά δεδομένα έχουν αρχίσει οι συζητήσεις για τη διαμόρφωση του νέου προϋπολογισμού και των δημοτικών τελών  και όπως τονίζει η κ. Καναβάκη, «έχοντας την ευθύνη της Διοίκησης και των Οικονομικών του Δήμου Ηρακλείου θα κατατεθούν προς λήψη αποφάσεων τα δύο μεγάλα αυτά θέματα λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των υπηρεσιών, εκτιμώντας όλα τα δεδομένα, σκεπτόμενοι την υπάρχουσα βαθειά κρίση και με γνώμονα την οικονομική ασφάλεια και επάρκεια του Δήμου Ηρακλείου και τις πολιτικές προτεραιότητες για την παραγωγή έργου προς την πόλη και τους δημότες.

Βούλησή μας είναι η μη περαιτέρω επιβάρυνση των δημοτών μας». Η ίδια εξηγεί ότι καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να γίνει συγκράτηση των τελών, διότι με αυτά τα οικονομικά δεδομένα υπό άλλες συνθήκες η αύξηση θα ήταν αναπόφευκτη. Μάλιστα τα δεδομένα αυτά τα συζήτησε η αντιδήμαρχος με τους εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων οι οποίοι ενημερώθηκαν και από την οικονομική υπηρεσία για τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί, για να μπορέσουν να διαμορφώσουν τις προτάσεις τους εν όψει της συζήτησης του προϋπολογισμού και των δημοτικών τελών  στο Δημοτικό Συμβούλιο σε μια προσπάθεια να υπάρξει μια κοινή πολιτική προσέγγιση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει