Τον ρόλο του θύματος επιλέγει τώρα η Ρωσία

279

Τον ρόλο του θύματος επιδιώκει να παίξει τώρα η Ρωσία στον πρωτοφανή πόλεμο που έχει εξαπολύσει εναντίον της Ουκρανίας, ισχυριζόμενη πως πλέον … φοβάται μια ουκρανική επίθεση με «βρόμικη βόμβα» εναντίον της.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ρωσιάς μάλιστα Σεργκέι Σοϊγκού, έχει ανοίξει έναν δίαυλο επικοινωνίας με Ευρωπαίους και όχι μόνο ομολόγους του, σε μια προσπάθεια να πείσει ότι η ρωσική πλευρά απειλείται ανοικτά από τους Ουκρανούς.   Ο ισχυρός άνδρας των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων ανέπτυξε τους ισχυρισμούς αυτούς στη διάρκεια των συνομιλιών που είχε με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, τον Γάλλο υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιάν Λεκορνί και τον Βρετανό υπουργό Άμυνας Μπεν Γουάλας.

Σύμφωνα με ένα αντίγραφο της τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του Σοϊγκού και του Γάλλου υπουργού Άμυνας Σεμπαστιέν Λεκορνί που έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ο Σοϊγκού είπε ότι ο πόλεμος έχει την τάση να εξελίσσεται σε μία «ευρεία, μη ελεγχόμενη κλιμάκωση» της σύγκρουσης.

Παρ’ όλα αυτά δεν προκύπτουν από πουθενά πραγματικές ενδείξεις κλιμάκωσης της έντασης σε τέτοιο επίπεδο, ούτε και πρόθεση της Ουκρανίας να κάνει χρήση τέτοιας βόμβας.

Στο μεταξύ, ο Γάλλος υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιάν Λεκορνί επιβεβαίωσε ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σοϊγκού, προσθέτοντας ότι η Γαλλία διαβεβαίωσε τη Ρωσία για την επιθυμία της, αναφορικά με μία ειρηνική επίλυση της πολεμικής διαμάχης στην Ουκρανία.

Ο Λεκορνί ανέφερε επίσης, σε μία ανακοίνωσή του ότι ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σοϊγκού εξέφρασε στον ίδιο, τους φόβους της Ρωσίας ότι η Ουκρανία είναι ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει μία “βρόμικη βόμβα”.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επίσης ότι ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βρετανό υπουργό Άμυνας Μπεν Γουάλας αναφορικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα το υπουργείο Άμυνας.

Ο Σοϊγκού είπε στον Γουάλας ότι η Ρωσία ανησυχεί για το ενδεχόμενο το Κίεβο να προετοιμάζεται για τη χρήση μιας “βρόμικης βόμβας” στην Ουκρανία, ενώ τον ισχυρισμό αυτό επανέλαβε νωρίτερα σήμερα, ο ίδιος και στους υπουργούς Άμυνας της Γαλλίας και της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, ο Σεργκέι Σοϊγκού είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Οστιν, στην δεύτερη συνομιλία τους από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η κατάσταση στην Ουκρανία ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν, σύμφωνα με Μόσχα και Ουάσινγκτον.

Οι επαφές αυτές πραγματοποιούνται την ώρα που η Ρωσία αντιμετωπίζει νέα μεγάλη ουκρανική αντεπίθεση, κάνοντας λόγο για «σημαντική αύξηση» των ουκρανικών επιθέσεων σε πολλές ρωσικές συνοριακές περιοχές.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει