Η πρόταση για την μαντίλα

237

Ένα βήμα… πίσω έκανε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος και πρότεινε στην Τουρκία να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα για την τροποποίηση του συντάγματος που θα εγγυάται το δικαίωμα στις γυναίκες να φορούν την ισλαμική μαντίλα στις δημόσιες υπηρεσίες, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια.

«Αν έχεις το θάρρος, έλα, ας το θέσουμε σε δημοψήφισμα. Ας πάρει το έθνος την απόφαση», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας απευθυνόμενος στον ηγέτη του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος έχει προτείνει την εισαγωγή νόμου που θα εγγυάται το δικαίωμα στην ισλαμική μαντίλα.

Η συζήτηση για την ισλαμική μαντίλα αναζωπυρώθηκε πρόσφατα καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του 2023.

Χώρα με κατά πλειονότητα μουσουλμανικό πληθυσμό, αλλά με σύνταγμα που θεσπίζει τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους, η Τουρκία υπήρξε επί δεκαετίες μια χώρα όπου η ισλαμική μαντίλα ήταν απαγορευμένη στις δημόσιες υπηρεσίες, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, καθώς και σε ορισμένους χώρους όπως το κοινοβούλιο και οι στρατιωτικοί χώροι. Οι απαγορεύσεις σχετικά με την μαντίλα ήρθησαν το 2013 από την κυβέρνηση Ερντογάν.

Αντίθετα με ό,τι συνέβαινε στην δεκαετία του 1990, όταν το ζήτημα προκαλούσε έντονες συζητήσεις, καμία πολιτική κίνηση δεν προτείνει σήμερα την απαγόρευση της μαντίλας στην Τουρκία.

«Εχουμε κάνει λάθη σχετικά με την μαντίλα στο παρελθόν. Είναι καιρός να αφήσουμε πίσω αυτό το θέμα για να σταματήσει να κρέμεται στα χείλια των πολιτικών», είχε δηλώσεις στις αρχές του Οκτωβρίου ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, ο Κιλιτσντάρογλου ήθελε να δείξει με τον τρόπο αυτόν στους συντηρητικούς ψηφοφόρους του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης AKP ότι δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν σε περίπτωση αλλαγής στην εξουσία.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει