Σπάνια έργα χριστιανικής τέχνης

ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

221

Σαράντα έξι βρακοφόρους Κρητικούς  και φουστανελάδες Άγιους από την υπόλοιπη Ελλάδα,  σπάνια έργα  χριστιανικής τέχνης,  θα μπορούν να θαυμάσουν  από σήμερα φιλότεχνοι   κάτοικοι του νησιού και επισκέπτες, στην ξεχωριστή έκθεση  που φιλοξενείται στο  Μουσείο  Χριστιανικής τέχνης “Αγία  Αικατερίνη Σιναϊτών”.

Χθες το μεσημέρι έγινε ενημέρωση για  την έκθεση «Άγιοι Βρακοφόροι και Φουστανελάδες, Εικονογραφία Νεομαρτύρων από την Κρήτη και άλλες περιοχές» στα  τοπικά και αθηναϊκά ΜΜΕ, εν΄οψει των σημερινών εγκαινίων που θα γίνουν στις 6 το απόγευμα.

Κάλεσμα στους πολίτες και στον κλήρο  να δούν από κοντά τα σημαντικά αλλά και ενδιαφέροντα εκθέματα απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Τέχνης και Σύγχρονου Πολιτισμού Βαγγέλης Ζάχαρης  που εκπροσώπησε τον περιφερειάρχη κ. Σταύρο Αρναουτάκη και η επιμελήτρια του Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης Δρ. Έφη Ψιλάκη.

Η έκθεση με τα σπάνια έργα  χριστιανικής Τέχνης αποτελεί συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης με το   Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης και εντάσσεται στο 2ο φεστιβάλ Κρήτης της Περιφέρειας το οποίο έχει την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού. Ο Αρχιεπίσκοπος  μίλησε για τη σημασία της έκθεσης,  η οποία έχει και  θρησκευτικό – κοινωνικό περιεχόμενο όπως αντικατοπτίζεται   μέσα από τις  46 συνολικά αγιογραφίες που προέρχονται  από την Ελλάδα, τη Μικρά Ασία και τον Πόντο.

Ο κ. Ζάχαρης αναφερθηκε στη  συνεργασία που υπήρξε με το μουσείο  και ευχαρίστησε για την αποδοχή που είχε από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης.  Μάλιστα τόνισε ότι πρόταση της περιφέρειας είναι  να ταξιδεψει η έκθεση  και σε άλλα μέρη στην Ελλάδα.

Η δρ. Έφη Ψιλάκη πρόκειται για  σπάνιες αγιογραφίες που απεικονίζουν Νεομάρτυρες της Ελληνικής Εκκλησίας με παραδοσιακές φορεσιές, βράκες και φουστανέλες. Τα έργα συλλέχθηκαν από εκκλησίες και Μητροπόλεις από όλη την Ελλάδα και εκτίθενται στον μοναδικής ομορφιάς χώρο του Μουσείου.

Ανάμεσά τους ο φημισμένος Άγιος Γεώργιος Φουστανελάς από τα Ιωάννινα, οι Βρακοφόροι Άγιοι Μανουήλ και Ιωάννης των Σφακίων, οι Τέσσερις Νεομάρτυρες του Ρεθύμνου, η Αγ. Μαρία Μεθυμοπούλα, ο Αγ. Ιωάννης Φραγκοπούλου, ο Αγ. Μύρωνας, ο Αγ.  Ιωάννης ο δραγάτης, ο Αγ. Μαθιός, ο Αγ. Γεώργιος ο Διβόλης, ο Αγ. Μάρκος ο Κρής, οι Φουστανελάδες Άγιοι της Σαμοθράκης, η Αγία Αργυρή της Προύσας και πολλές ακόμα μοναδικής ομορφιάς και σπανιότητας αγιογραφίες. Το παλαιότερο έργο της έκθεσης από το 1836 ενώ τα νεότερα φτάνουν μέχρι τις μέρες μας.

Επίσης στην οργανωτική λειτουργία της έκθεσης και των εγκαινίων συμμετέχουν ο δημοσιογράφος -συλλέκτης έργων τέχνης Μιχάλης Κρασάκης, ο δημοσιογράφος, συγγραφέας Νίκος Ψιλάκης, η διαχειρίστρια πολιτισμού και υπεύθυνη για την επιμέλεια του 2ου φεστιβάλ Κρήτης της Περιφέρειας Ιωάννα Γιάνναρη, κ.α.

Στην έκθεση, οι επισκέπτες θα έχουν ελεύθερη  είσοδο.  Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Δευτέρα-Σάββατο 9:30 με 19:30 Κυριακή 10:30-19:30v

Μπορεί επίσης να σας αρέσει