ΕΞΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΦΕΤΟΣ: Έχουν βάλει στόχο την Κέρη

261

Έξι φορές, σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές και δύο ακόμη που δεν καταγράφηκαν λόγω της άμεσης κατάσβεσης προσπάθησαν άγνωστοι να κάψουν την Κέρη αυτό το καλοκαίρι. Ένα θέμα που είχε αναδείξει σε πρόσφατα ρεπορτάζ της η «Π».

Και είναι πραγματικά εξωφρενικό το γεγονός ότι δεν είναι μόνο φέτος το κακό, ανάλογα κρούσματα καταγράφονται από το 2011, οπότε και το πανέμορφο δάσος είχε γίνει στόχος εμπρηστών. Πλέον, οι έρευνες μετά και την έκταση που έχει πάρει το θέμα, ζητείται και από το δήμο Μαλεβιζίου  όπου ανήκει το δάσος, να ενταθούν. Έτσι φαίνεται ότι θα υπάρξει ειδικός σχεδιασμός σε συνεργασία της πυροσβεστικής αλλα και της αστυνομίας, όπως ζητήθηκε και από τη δημοτική Αρχή, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες.

Σε κάθε περίπτωση ο έκτος επιβεβαιωμένος εμπρησμός, σημειώθηκαν άλλες δύο ενέργειες που δεν πήραν έκταση λόγω άμεσης κατάσβεσης,  προκαλεί όχι μόνο εντύπωση για τα κίνητρα του δράστη ή των δραστών… Πλέον η υπόθεση της Κέρης προβληματίζει όσο ποτέ όλους εκείνους που καλούνται να διαλευκάνουν τις απανωτές εμπρηστικές  ενέργειες  και να οδηγήσουν στη Δικαιοσύνη τον άνθρωπο που κρύβεται πίσω από αυτές τις κακόβουλες πράξεις. Το σίγουρο είναι ότι ο δράστης δεν ξυπνάει ένα πρωί και λέει πάω να κάψω το δάσος.

Εκτιμάει ότι … μελετάει τα καιρικά δεδομένα και επιλέγει να κάψει το απείρου κάλλους τοπίο όταν τον ευνοούν οι καιρικές συνθήκες. Χθες  για παράδειγμα, αλλά και τις προηγούμενες φορές που εκδηλωθήκαν εμπρησμοί φυσούσε αέρας που ήταν σύμμαχος για το καταστροφικό του έργο.

Η έρευνα πάρα τις προσπάθειες που έχουν γίνει είναι σε αρχικό στάδιο, μπορούν μόνο να γίνουν εικασίες για το προφίλ του εμπρηστή. Πρόκειται για βοσκοφωτιές ή για κάποιο άτομο με διαταραγμένη προσωπικότητα; Απάντηση από τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν φαίνεται να υπάρχει και εξετάζονται και οι δύο πιθανότητες ισόποσα. Αυτό που φαίνεται να προκύπτει από ανθρώπους της περιοχής που ξέρουν την μορφολογία του εδάφους, είναι ότι πιθανόν ο εμπρηστής να μην πηγαίνει με τα πόδια εκεί… Να είναι ίσως κι εκείνος γνώστης του σημείου και να ξέρει ότι ο κίνδυνος να εγκλωβιστεί στις φλόγες είναι μεγάλος γι’ αυτό λαμβάνει τα μέτρα του…

Έξι εμπρησμοί από τον Ιούνιο  στο δάσος της Κέρης
Έξι εμπρησμοί από τον Ιούνιο στο δάσος της Κέρης

Μποκέας: χρειάζονται περισσότερα μέτρα

“Είναι ξεκάθαρο ότι δεν είναι φυσικά τα αίτια” – είπε, ο δήμαρχος Μαλεβιζίου, Μενέλαος Μποκέας, σημειώνοντας ότι καθ’ολη τη διάρκεια του καλοκαιριού και ως τώρα, είναι αυξημένες οι περιπολίες από την Πυροσβεστική και την Αστυνομία, ωστόσο αποδεικνύεται ότι αυτά …δεν είναι αρκετά.

Ο δήμος από την πλευρά του δε διαθέτει ούτε τα μέσα, ούτε όμως και την αρμοδιότητα για λήψη μέτρων, ωστόσο είναι σε διαρκή επαφή με τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες.

Με τη νέα φωτιά – την 6η κατά σειρά- να είναι σε ύφεση, ο δήμος προσανατολίζεται σε μία νέα σύσκεψη με την Πυροσβεστική και την Αστυνομία προκειμένου να συζητήσουν τί μπορεί να εφαρμοστεί επιπλέον, για την προστασία της περιοχής, καθώς όπως σημειώνει ο κ.Μποκέας “αποδεικνύεται ότι αυτά τα μέτρα, ιδίως αυτή την περίοδο, δεν επαρκούν”.

Πρωινές φωτιές βάζει συνήθως ο δράστης
Πρωινές φωτιές βάζει συνήθως ο δράστης

Οι προηγούμενες περιπτώσεις

Σε ρεπορτάζ της «Π» πριν από λίγες ημέρες αναφερόταν η πέμπτη εμπρηστική ενέργεια στο δάσος μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, οπότε και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έτρεχαν να σβήσουν τις φωτιές που εκδηλώθηκαν στο σημείο. Τότε κάηκαν περίπου 300 με 400 μέτρα χαμηλής βλάστησης γύρω από το δάσος, ενώ στην κατάσβεση είχαν πάρει  μέρος 3 πυροσβεστικά οχήματα με 9 άνδρες και ένα πεζοπόρο τμήμα.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι φωτιές αυτές ξεκινησαν τον Ιούνιο, ωστόσο το θέμα των πυρκαγιών στη συγκεκριμένη περιοχή πάει και πιο πίσω και συγκεκριμένα το 2011, χρονιά που είχαν σημειωθεί παρόμοια συμβάντα.

Τον περασμένο Ιούνιο φωτιές είχαν εκδηλωθεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Στο μυαλό όλων όσοι ασχολούνται με τις φωτιές αυτές γίνονται κι άλλες σκέψεις. Ότι δηλαδή, μπορεί να μην πρόκειται για τις βοσκοφωτιές που στην Κρήτη αποτελούν μια «πληγή» και ότι μπορεί τα κίνητρα να είναι άλλα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει