Στο Μέγαρο η νέα γενιά μουσικών  της οικογένειας Ξυλούρη 

ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΔΕΞΙΟΤΕΧΝΕΣ ΟΛΛΑΝΔΟΥΣ

266

Δυο διαφορετικές αλλά ιδιαίτερες μουσικές παραδόσεις θα συναντηθούν την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου στις 8:00 το βράδυ, στην αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Η νέα γενιά μουσικών της οικογένειας Ξυλούρη και δεξιοτέχνες Ολλανδοί του Nederlands Blazers Ensemble (NBE) θα ενώσουν τις μελωδίες και τους ρυθμούς τους παρασύροντας το κοινό τους σε ένα πρωτότυπο μουσικό ταξίδι.

Η διονυσιακή ενέργεια της κρητικής μουσικής, μέσα από τη φρεσκάδα, το ταλέντο και την αρτιότητα της τεχνικής του Γιώργη (Ψαρογιώργη) και των Νίκου, Αντώνη και Απολλωνίας Ξυλούρη, θα «συνομιλήσει» με τους κορυφαίους πνευστούς του ολλανδικού μουσικού συνόλου που ιδρύθηκε το 1961, έχει συμπράξει με σπουδαίους μουσικούς από όλο τον κόσμο, όπως ο μαέστρος Nikolaus Harnoncourt και εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Η πρώτη σύμπραξη τους πριν δύο χρόνια στο Άμστερνταμ ενθουσίασε τους Ολλανδούς θεατές. Στο πρόγραμμα που θα παρουσιάσουν στην Αθήνα, η λύρα, το λαούτο, η φωνή και τα κρουστά διαπλέκονται με τον άρτιο ήχο των πνευστών του NBE.

Κρητικές μουσικές, με όλη την αύρα του Ψηλορείτη, του Κρητικού και του Λιβυκού Πελάγους, διαδέχονται με αριστοτεχνικό τρόπο η μία την άλλη και συνυπάρχουν αρμονικά με μουσικές του κόσμου, αλλά και με έργα μπαρόκ και μελωδίες από όπερες του Jean-Philippe Rameau, εμπνευσμένες από την ελληνική μυθολογία, απογειώνοντας το κοινό.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Nederlands Blazers Ensemble

Καλλιτεχνική διεύθυνση | Βart Schneemann

Ενορχηστρώσεις, διασκευές | Julian Schneemann

Γιώργης Ξυλούρης (Ψαρογιώργης) | λαούτο, τραγούδι

Νίκος Ξυλούρης | λύρα, τραγούδι

Αντώνης Ξυλούρης | λαούτο, τραγούδι

Απολλωνία Ξυλούρη | ούτι, κρουστά, τραγούδι. Η προπώληση έχει αρχίσει.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει