Πρωταθλητές της… μεγαβατώρας

151

Γίνεται; Και όμως γίνεται! Πρώτη θέση ξανά στο Χρηματιστήριο Ενέργειας και 100 €/MWh πάνω από Ιταλία και Μάλτα (2η και 3η θέση). 1η θέση όλο τον Οκτώβριο (μέχρι και σήμερα). Η μόνο χώρα σε όλη την Ευρώπη με αυτή την αύξηση, ενώ όλες οι υπόλοιπες χώρες κινούνται καθοδικά.

Τι συμβαίνει και πληρώνουμε 100 ευρώ παραπάνω τη μεγαβατώρα; Ο βασικός λόγος που διαφοροποιεί τόσο εκκωφαντικά τη δική μας τιμή έγκειται στο μοντέλο month ahead που ισχύει για την ελληνική αγορά φυσικού αερίου.

Οι ηλεκτροπαραγωγοί της χώρας αγοράζουν το φυσικό αέριο που θα χρειαστούν, για παράδειγμα, τον Οκτώβριο, ένα μήνα πριν, δηλαδή τον Σεπτέμβριο, με βάση το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης (futures contract) του ολλανδικού χρηματιστηρίου TTF (προκαθορισμένη τιμή, με συμφωνία να παραδοθεί και να πληρωθεί αργότερα).

Δεν έχουν τη δυνατότητα spot αγορών (αγοράστε τώρα, πληρώστε τώρα, με άμεση παράδοση), όπως οι ηλεκτροπαραγωγοί της Ευρώπης, στην τιμή που διαμορφώνεται καθημερινά στα ευρωπαϊκά hubs του φυσικού αερίου.

Κι αυτό γιατί η Ελλάδα από τη μια δεν διαθέτει ανοιχτές διασυνδέσεις, οι υφιστάμενες είναι καλυμμένες, οπότε δεν «σηκώνουν» μεγαλύτερες ποσότητες. Και από την άλλη, γιατί το Βάθρο Εμπορίας Φυσικού Αερίου (σ.σ. σύστημα προσδιορισμού τιμών), που λειτουργεί στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, δεν διαθέτει ακόμη την απαραίτητη ρευστότητα, παραμένει ρηχή αγορά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει