Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ: Οι παθογένειες του ΕΣΥ και το παράθυρο στην ιδιωτικοποίηση

215

Για αδιέξοδη πολιτική στο χώρο της υγείας, μαζικές παραιτήσεις γιατρών, χωρίς να γίνονται μόνιμες προσλήψεις, κλινικές και τμήματα που υπολειτουργούν, ιδιωτικοποίηση της υγείας, εις βάρος των πολιτών, κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας, που πραγματοποίησαν χθες 24ωρη απεργία και πορεία διαμαρτυρίας στο Ηράκλειο. Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων αναφέρει:

Η απεργία που εξήγγειλαν και πραγματοποίησαν σήμερα, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) στόχο έχει τη διαφύλαξη και την ενίσχυση του δημόσιου τομέα υγείας.

Απέναντι στις πολιτικές της Κυβέρνησης της ΝΔ, που οραματίζεται και υλοποιεί καθημερινά καταργήσεις, συγχωνεύσεις υγειονομικών Μονάδων και ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ».

Εκκρεμούν χιλιάδες χειρουγεία

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

«Μόνο στα νοσοκομεία του Ηρακλείου εκκρεμούν περίπου 12.000 χειρουργεία, έχει ανασταλεί η λειτουργία του τμήματος Αιμόστασης και Αντιπηκτικής Αγωγής του Βενιζελείου, κινδυνεύει με οριστικό κλείσιμο η μονάδα μέτρησης οστικής μάζας του ΠΑΓΝΗ, αποδυναμώνονται τα τμήματα παιδοψυχιατρικής του ΠΑΓΝΗ και ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων του Βενιζελείου, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΓΕΣΥΝΗ, παραμένουν κενές 33 θέσεις ιατρών στο Βενιζέλειο και 40 στο ΠΑΓΝΗ.

Στεκόμαστε δίπλα στον αγώνα των υγειονομικών, με θαυμασμό και ευγνωμοσύνη για την προσφορά τους τα τελευταία χρόνια της πανδημίας, αλλά και γενικότερα και με αίσθημα ευθύνης για το χρέος μας να αλλάξουμε τη σημερινή ζοφερή κατάσταση που δημιούργησαν οι πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης στο ΕΣΥ».

  • Με αφορμή την πανυγειονομική απεργία ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Ηγουμενίδης δήλωσε:

«Η σημερινή Κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και εξακολουθεί τον εμπαιγμό εναντίον των υγειονομικών. Μόλις δύο μόνιμες θέσεις γιατρών ΕΣΥ προκηρύχθηκαν τον τελευταίο χρόνο για τις δημόσιες δομές υγείας Ηρακλείου, όταν παραμένουν κενές 33 θέσεις γιατρών στο Βενιζέλειο και περίπου 40 στο ΠΑΓΝΗ. Στην πραγματικότητα η Κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την ενίσχυση, απλώς πασχίζει για μια επικοινωνιακή διαχείριση. Οι επικουρικοί επανα- “προσλαμβάνονται”, ενώ  επίσης “προσλαμβάνονται” συνταξιούχοι γιατροί. Όλα αυτά ο κ. Μητσοτάκης τα ονομάζει «προσλήψεις», ενώ είναι φανερό ότι είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ να μην στηρίξει μόνιμα και επαρκώς το ΕΣΥ».

Τα συνδικάτα

«Τα Συνδικάτα εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στην απεργία των υγειονομικών και στον δίκαιο αγώνα που δίνουν για την Υγεία του λαού ενάντια στο «νέο ΕΣΥ».

Το ζήτημα της υγείας αφορά όλους τους εργαζόμενους. Τα μέτρα που έχουν πάρει οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών αποδομούν μέρα με τη μέρα το δημόσιο σύστημα υγείας, δέχεται πλέον συντριπτικό χτύπημα με το «νέο ΕΣΥ» που προωθεί η σημερινή κυβέρνηση.

Αυτά αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ηρακλείου, Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Ηρακλείου, Έ+νωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών – Γαλάτεια Καζαντζάκη και Ενωση Συνταξιόυχων ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει