ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: Αχ αυτή η… Ακαδημία

312

Την ίδια στιγμή σε μια παρόμοια ψηφοφορία οι υποψηφιότητες τριών κορυφαίων εκπροσώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών,

όπως είναι ο Τίτος Πατρίκιος, ο Μιχάλης Γκανάς και ο Νάσος Βαγενάς, απορρίφθηκαν και κρίθηκαν «άγονες»

Άραγε, τι χρειάζονται οι ποιητές σε μικρόψυχους καιρούς, αναρωτιόταν ο ρομαντικός Γερμανός ποιητής Φρίντριχ Χέλντερλιν και έγραψε στον πρόλογο του ρεπορτάζ του στη lifo ο Γιαννης Πανταζόπουλος, για να απαντησει ο ίδιος στο ενδιαφέρον δημοσίευμά του:  «Πιθανόν η Ακαδημία Αθηνών να απαντούσε ότι ίσως και να μη χρειάζονται σε τίποτα. Αντιθέτως, πολιτικοί ταγοί που οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή κρίνονται πιο σημαντικοί για να κοσμούν τα έδρανα στις επιβλητικές αίθουσές της».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της lifo «Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε ως τακτικό μέλος της τον Προκόπη Παυλόπουλο. Ναι, ο άνθρωπος που βρέθηκε σε θέσεις εξουσίας και έχει τεράστιες ευθύνες για τη χρεοκοπία της χώρας είναι πλέον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Αναμφίβολα, πρόκειται για μια εκλογή που προκαλεί πολλές απορίες. Ως προς την αιτιολογία της εκλογής, διαβάζουμε: “Με την όλη ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία, το πλούσιο και υψηλού επιπέδου συγγραφικό και διδακτικό του έργο, αναδείχθηκε, χωρίς αμφιβολία, σε εξέχοντα επιστήμονα του Δημοσίου Δικαίου”.

Την ίδια στιγμή σε μια παρόμοια ψηφοφορία οι υποψηφιότητες τριών κορυφαίων εκπροσώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών, όπως είναι ο Τίτος Πατρίκιος, ο Μιχάλης Γκανάς και ο Νάσος Βαγενάς, απορρίφθηκαν και κρίθηκαν “άγονες”.

Από το σκεπτικό της Ακαδημίας αντιλαμβανόμαστε ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος εκλέχθηκε επειδή ήταν ο μοναδικός υποψήφιος, ενώ οι τρεις ποιητές δεν τα κατάφεραν επειδή μοιράστηκαν οι ψήφοι στις τρεις μυστικές ψηφοφορίες.

H Ακαδημία Αθηνών, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της 13ης Οκτωβρίου 2022, εξέλεξε τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας και Επίτιμο Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Προκόπιο Παυλόπουλο ως Τακτικό Μέλος της, στην προκηρυχθείσα έδρα Δημοσίου Δικαίου (Διοικητικού Δικαίου-Συνταγματικού Δικαίου) στη Γ’ Τάξη των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών.

Αυτό που δεν αναγράφεται είναι ότι ήταν η μοναδική υποψηφιότητα που κατατέθηκε. Ουσιαστικά, δηλαδή, μόνο ένας συνταγματολόγος έσπευσε να καταθέσει την υποψηφιότητά του προκειμένου να εκλεγεί μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Αντιθέτως, όσον αφορά την ψηφοφορία για την έδρα της ποίησης, η οποία και έχει μείνει κενή μετά τον θάνατο της Κικής Δημουλά, απορρίφθηκαν και οι τρεις υποψηφιότητες των γνωστών διανοουμένων» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα της lifo.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει