Μπήκαν ήδη στις τράπεζες οι αγροτικές επιδοτήσεις

1,202

Το χρώμα του χρήματος είδαν ήδη από χθες οι αγρότες που δικαιούνται βασική ενίσχυση και έχουν λογαριασμό στην τράπεζα Πειραιώς.

Από σήμερα αναμένεται να δουν πιστώσεις στους λογαριασμούς τους και οι αγρότες που έχουν λογαριασμούς σε άλλες τράπεζες.

Οι καταβολές αφορούν το 70 % της βασικής ενίσχυσης ενώ αφορούν πάνω από μισό εκατομμύριο αγρότες. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θεωρεί το γεγονός καταβολής επιδοτήσεων κατά το μήνα Οκτώβριο, μεγάλη επιτυχία, επισημαίνοντας πως κάτι τέτοιο συμβαίνει για πρώτη φορά.

«Η υλοποίηση της πληρωμής της προκαταβολής της  Βασικής Ενίσχυσης  του 70% σε 533.921 δικαιούχους, για πρώτη φορά μέσω του gov.gr,  αποτέλεσε στόχο για τον  οποίο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, & Τροφίμων, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Υπουργείο Οικονομικών, ο ΟΠΕΚΕΠΕ, η ΕΘΕΑΣ, τα ΚΥΔ και η Τράπεζα Πειραιώς συνεργάσθηκαν αποτελεσματικά» ανέφερε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς για να προσθέσει:

«Η πληρωμή της προκαταβολής έγινε νωρίτερα από κάθε προηγούμενη χρονιά, αμέσως με την έναρξη του οικονομικού έτους πληρωμών ενισχύσεων 2023 και σε αυτή την προκαταβολή περιλαμβάνονται για πρώτη φορά και 26.000  μεταβιβάσεις δικαιωμάτων που υποβλήθηκαν τον Ιούλιο του 2022. Το συνολικό ποσό πληρωμής για τους  533.921 δικαιούχους (έναντι 521.657 το 2021), που πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας ανέρχεται στα 657,348.067,63 ευρώ, έναντι 633.434.763,44 ευρώ το 2021 και όλες οι εκτάσεις δημόσιων βοσκοτόπων κατανεμήθηκαν  μόνο σε κτηνοτρόφους».

Όπως αναφέρεται από το Υπουργείο, η πληρωμή γίνεται μετά από την ολοκλήρωση και των προβλεπόμενων από τις κοινοτικές διατάξεις τελικών διασταυρωτικών ελέγχων επιλεξιμότητας των αιτήσεων των δικαιούχων  έτους 2022 από τον αρμόδιο Οργανισμό Πληρωμών – ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σύμφωνα με το Υπουργείο επίσης, το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο που θα λάβει σε λίγο και επίσημα έγκριση από την ΕΕ επιβάλλει προγραμματισμό, αλλά και την έγκαιρη έναρξη της υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023 στο gov.gr, τροποποιώντας  την ώστε να καλύπτει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της νέας ΚΑΠ που ξεκινάει από 1.1.2023.

Ο Υπουργός αναφέρει ότι η προσπάθεια της Κυβέρνησης για την εξασφάλιση ρευστότητας στον αγροτικό τομέα δεν είναι μεμονωμένη, αλλά συνεχής.

Από τον Ιανουάριο  του 2022 μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί στον αγροτικό τομέα συνολικά, περισσότερα από 2 δις ευρώ σε αποζημιώσεις και ενισχύσεις από κάθε πηγή χρηματοδότησης.

«Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ εφαρμόζοντας τις δεσμεύσεις  της Κυβέρνησης παραμένει σταθερή στην στήριξη των παραγωγών γεωργών και κτηνοτρόφων, προκειμένου μέσα στις δυσκολίες της κρίσης να μπορούν να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα» καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο Υπουργός.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει