Κίεβο: Σε… καταφύγιο η συνάντηση Δένδια – Κουλέμπα

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΟΥΚΡΑΝΙΑ, ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΑ / Τι είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ με τον Ζελένσκι

322

Επαφές και συναντήσεις στην Ουκρανία είχε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, τόσο με τον πρόεδρο της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όσο και με τον Ουκρανό ομόλογο του Ντμίτρο Κουλέμπα.  Στο πλαίσιο συνάντησης με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι «η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει την Ουκρανία και καταδικάζει πλήρως κάθε απόπειρα αλλαγής συνόρων από δυνάμεις του αναθεωρητισμού».

Η συνάντηση ειδικά με τον Ουκρανό υπουργό ήταν επεισοδιακή, καθώς ήχησαν οι σειρήνες, με αποτέλεσμα ουκρανική και ελληνική αντιπροσωπεία να συναντηθούν σε καταφύγιο.

Νωρίτερα, ο κ. Δένδιας μαζί με τον κ. Κουλέμπα είχαν επισκεφθεί το μνημείο πεσόντων υπερασπιστών της Ουκρανίας, όπου ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κατέθεσε ανθοδέσμη ως φόρο τιμής σε όσους έπεσαν αγωνιζόμενοι για την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του Υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

«Είχα την ευκαιρία να συναντήσω τον ομόλογό μου, τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών καθώς και τον πρόεδρο της χώρας» ανέφερε μεταξύ άλλων σε δήλωση του ο Νίκος Δένδιας όπου και πρόσθεσε:

«Εξετάσαμε όλο το πλαίσιο των διμερών σχέσεων, τη δυνατότητα της Ελλάδας να βοηθήσει την ουκρανική προσπάθεια, αλλά επίσης και τα ευρύτερα ζητήματα του Διεθνούς Δικαίου. Γιατί, θέλω να είμαι σαφής, η υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία και στο διμερές πλαίσιο αλλά και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, έχει μία στέρεα βάση. Η βάση είναι ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, στην εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία όλων των κρατών, και στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Και είχα την ευκαιρία να αναδείξω το γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει παρόμοιες προκλήσεις. Απειλείται από έναν μεγαλύτερο γείτονα κατά έναν τρόπο ο οποίος αντίκειται πλήρως στο Διεθνές Δίκαιο, και κατά συνέπεια η ελληνική κοινωνία μπορεί πολύ εύκολα να καταλάβει έναν λαό ο οποίος μάχεται για την ανεξαρτησία και την εδαφική του κυριαρχία.

Επίσης, θα ήθελα να πω ότι ήταν συγκινητικό για μένα και ότι ο Ντμίτρο Κουλέμπα κατά την τοποθέτησή του μέσα σε καταφύγιο -διότι αναγκαστήκαμε να κατέβουμε στο δεύτερο υπόγειο εφόσον ήχησαν οι σειρήνες και η πόλη δέχτηκε επίθεση από πυραύλους- επανέλαβε το σύνθημα της Ελληνικής Επανάστασης “Ελευθερία ή Θάνατος”. Δείχνει αυτό ότι η ουκρανική κοινωνία προσλαμβάνει την πρόκληση με τον ίδιο τρόπο που κι εμείς την καταλαβαίνουμε.

Με Κουλέμπα και Ζελένσκι συναντήθηκε  ο Νίκος Δένδιας στην Ουκρανία. Απευθυνόμενος στον Ουκρανό ομόλογό του, ο Νίκος Δένδιας είπε πως κανείς δεν μπορεί να καταλάβει καλύτερα τους Ουκρανούς από τους Έλληνες…

«Γιατί οι Έλληνες έχουν επίσης έναν μεγάλο γείτονα στην Ανατολή. Έναν γείτονα που έχει εκδώσει απειλή πολέμου, casus belli εναντίον μας. Έναν γείτονα που ζητά την αποστρατιωτικοποίηση της επικράτειάς μας, ενώ συγκεντρώνει μεγάλες δυνάμεις ακριβώς απέναντι από τα σύνορά μας. Ένας γείτονας που παράνομα ισχυρίζεται ότι μέρος της επικράτειάς μας είναι δικό του. Ένας γείτονας που επανειλημμένα λέει ότι μπορεί να έρθει ξαφνικά ένα βράδυ. Ένας γείτονας που δηλώνει ότι αν δεν υποκύψουμε στις επιθυμίες του, θα έχουμε τη μοίρα της Ουκρανίας» εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών.

Εν συνεχεία, ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι σθεναρά προσηλωμένη στη λογοδοσία για εγκλήματα πολέμου και υπενθύμισε ότι έχει στείλει σχετική επιστολή στον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και ότι πρόσφατα επισκέφθηκε ο ίδιος τη Χάγη.

«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Μαριούπολη. Στην προσπάθειά μας να βοηθήσουμε την Ουκρανία, υποστηρίζουμε απερίφραστα την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να χορηγήσει στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Επίσης, έχουμε προσφέρει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ως κόμβο για τους Συμμάχους που επιθυμούν να στείλουν βοήθεια στην Ουκρανία.

Και φυσικά, εφαρμόζουμε όλες τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Επίσης, ανταποκριθήκαμε αποτελεσματικά στις ανάγκες δεκάδων χιλιάδων Ουκρανών πολιτών που αναζητούσαν καταφύγιο από τον πόλεμο» σημείωσε, και ευχαρίστησε τον Ουκρανό ομόλογό του που το εκτιμά αυτό.

Τέλος, δήλωσε την ετοιμότητα της Ελλάδας για την προώθηση της υποψηφιότητας του Ιστορικού Κέντρου της Οδησσού για εγγραφή στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την Ουκρανία για την υποστήριξη της υποψηφιότητας της Ελλάδας για μια θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-26.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει