ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ: Μελέτες ελέγχου των φραγμάτων

286

Την ανάγκη για πρόσθετο έλεγχο σε μια σειρά από φράγματα και λιμνοδεξαμενές έχει δημιουργήσει ο καταστροφικός σεισμός της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 στο Αρκαλοχώρι.

Πολλά φράγματα είτε επλήγησαν, είτε δέχθηκαν τεράστιες δυνάμεις εξαιτίας των σεισμών, τα οποία και πρέπει να ελεγχθούν προκειμένου να διερευνηθεί σε ποιο επίπεδο παρουσιάζουν βλάβες, αλλά και πώς μπορούν αυτές να αποκατασταθούν. Μεταξύ αυτών των φραγμάτων βρίσκονται το φράγμα Ινίου-Μαχαιράς στο Δήμο Μινώα Πεδιάδος, η λιμνοδεξαμενή Καραβάδου στον ίδιο Δήμο καθώς και το φράγμα στη Φανερωμένη του Δήμου Φαιστού.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης υπέγραψε για την εκπόνηση σχετικών μελετών, που θα έχουν ως στόχο την παρακολούθηση και αποκατάσταση των βλαβών του φράγματος Ινίου – Μαχαιράς, της λιμνοδεξαμενής Καραβάδου και τις μελέτες για την παρακολούθηση του φράγματος Φανερωμένης. Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων ανέρχεται σε 761.000 ευρώ.

Οι μελέτες γίνονται προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση των φραγμάτων μετά τον σεισμό της 27-9-2021 που εκδηλώθηκε στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου. Περιλαμβάνονται Μελέτες Υδραυλικών Έργων, Γεωτεχνικές Έρευνες – Μελέτες της λιμνοδεξαμενής Καραβάδου. Προγραμματισμός και επίβλεψη γεωερευνητικών εργασιών, εκτέλεση μετρήσεων και επιθεωρήσεων, αξιολόγηση μετρήσεων και σύνταξη εκθέσεων, σχεδίων παρακολούθησης και σχεδίων αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων (ΣΑΕΚ) για τα φράγματα Ινίου – Μαχαιράς και Φανερωμένης.

Παρόντες στην υπογραφή της σύμβασης ο δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, ο αντιδήμαρχος Καθημερινότητας του Δήμου Μινώα Πεδιάδας Μιχάλης Σαμωνάκης, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Πολιτικής Προστασίας Κώστας Αραβιάκης, ο πρόεδρος κοινότητας Καραβάδου Δημήτρης Παναγιωτάκης, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ινίου Γιάννης Ρολάκης, ο πρόεδρος Γ’ ΤΟΕΒ Μοιρών Νίκος Τσικριτσάκης, ο αντιπρόεδρος Γ’ ΤΟΕΒ Μοιρών Μανόλης Παπαδάκης,  ο πρόεδρος ΤΟΕΒ Α’ ζώνη Τυμπακίου Βαγγέλης Τσιμπραγάκης, ο γραμματέας ΤΟΕΒ Ινίου Γιώργος Φαρσαράκης,  οι εκπρόσωποι των μελετητικών γραφείων Αχιλλέας Παραθύρας και Χαράλαμπος Γκούβας, ο διευθυντής Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Κρήτης Μιχάλης Ψαρουδάκης και η προϊσταμένη του Τμήματος Δομών-Περιβάλλοντος Περιφέρειας Κρήτης Σγουρώ Μαριέττα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει