Κουράκης: Έτοιμη να συνδράμει η ΠΕΔ Κρήτης στο πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης

199

Στην πρώτη συνεδρίαση του Προγράμματος «Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης» που αφορά στην απολιγνιτοποίηση της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής και την παράλληλη υιοθέτηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων για τη στήριξη των ελληνικών λιγνιτικών περιοχών για τη μετάβαση στην ενεργειακά ουδέτερη εποχή συμμετείχε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης.

Όπως είπε στο νησί μας η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας βασίζεται σε τρεις μονάδες, της Ξυλοκαμάρας, των Λινοπεραμάτων και του Αθερινόλακκου. Οι δύο πρώτες είναι παλαιάς τεχνολογίας και εξαιρετικά ρυπογόνες. Τόνισε δε, ότι τα προβλήματα της Κρήτης είναι εντελώς διαφορετικά από αυτά της Μακεδονίας και της Πελοποννήσου.

«Από τα 1,6 δις ευρώ του προγράμματος, μόνο το 13% θα διατεθεί για τη Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου. Οι πόροι αυτοί φυσικά είναι ελάχιστοι αλλά και με βάση τις ενεργειακές εξελίξεις θα πρέπει να αυξηθούν ή να συμπληρωθούν με πόρους από άλλα προγράμματα», τόνισε ο κ. Κουράκης προσθέτοντας ότι «η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης είναι έτοιμη να συνδράμει στο πρόγραμμα της Δίκαιης Μετάβασης.

Παράλληλα, πρέπει να  προωθηθούν οι Ενεργειακές Κοινότητες στο νησί μας». Επιπλέον, όπως τόνισε ο κ. Κουράκης, «ζητάμε να μην υπάρξει καθυστέρηση στην εφαρμογή του προγράμματος Δίκαιης Μετάβασης αλλά και στην Μεγάλη Διασύνδεση της Κρήτης με την Ηπειρωτική Ελλάδα, η οποία θα δώσει τεράστια αναπτυξιακή ώθηση στο νησί και μάλιστα με την προώθηση εναλλακτικών πηγών και πράσινης ενέργειας.

Με τη Μεγάλη Διασύνδεση θα πρέπει άμεσα να σταματήσει η λειτουργία των ρυπογόνων αυτών μονάδων και να αποκατασταθεί το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον στις περιοχές αυτές αλλά και στις όμορες. Και για ένα παραπάνω λόγο δε, καθώς η Κρήτη είναι και τουριστικός προορισμός με μεγάλη συμβολή στο Περιφερειακό και Εθνικό ΑΕΠ».

Οι υπηρεσίες των ΟΤΑ, τόνισε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, είναι υποστελεχωμένες και για να μπορέσουν να ανταποκριθούν χρειάζεται να ενισχυθούν ουσιαστικά από το μέτρο της Τεχνικής Βοήθειας του προγράμματος. Απαιτείται η στελέχωσή τους ώστε να μπορέσει η Αυτοδιοίκηση της Κρήτης να συμμετάσχει στις προσκλήσεις και να δούμε εμπράκτως αποτελέσματα επί του πεδίου.

Ο κ. Κουράκης κατέληξε τονίζοντας ότι είναι πλέον επιτακτική ανάγκη η ανάπτυξη ενός χωροταξικού για τις ΑΠΕ που θα τις οριοθετεί έπειτα από διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και με τη σύμφωνη γνώμη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει