ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Ιστορικός ο προϋπολογισμός του 2023

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 12 ΕΤΗ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ

219

Με την τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα ξεκίνησε η συζήτηση του προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού 2023 στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Για «προϋπολογισμό συνέχειας, συνέπειας και σταθερότητας» έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας πως είναι «προσχέδιο δύσκολων ισορροπιών, που καλείται να συγκεράσει προκλήσεις, μέσα σε ένα ασταθές, γεμάτο υψηλές αβεβαιότητες, ανοδικούς κινδύνους, νέες απειλές και μεγάλη μεταβλητότητα διεθνές περιβάλλον, που επηρεάζει και την Ελλάδα».

Υπογράμμισε πως ο προϋπολογισμός αυτός «αναδεικνύει τις αυξημένες αντοχές, την σημαντική ανθεκτικότητα, τις ισχυρές δυνάμεις, τις μεγάλες δυνατότητες και τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Είναι ένας προϋπολογισμός που επισφραγίζει την επιστροφή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, μετά και το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας, την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και την πρόωρη εξόφληση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Είναι ένας προϋπολογισμός που αναδεικνύει την ευθύνη -όλων μας- απέναντι στο σήμερα και το αύριο της χώρας μας, απέναντι στις θυσίες των πολιτών και τις προοπτικές της νέας γενιάς».

Ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε τους επτά άξονες του προϋπολογισμού  και επισήμανε ότι ο προϋπολογισμός του 2023 «είναι ένας ιστορικός προϋπολογισμός για την Ελλάδα, ένα ορόσημο στη σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας. Και αυτό γιατί είναι ο πρώτος προϋπολογισμός τα τελευταία 12 έτη που καταρτίζεται εκτός πλαισίου μνημονιακής επιτήρησης ή ενισχυμένης εποπτείας.

Έτσι, κλείνει ένα δύσκολο, επίπονο κεφάλαιο για τη χώρα μας, έχοντας ήδη ανοίξει μια πιο ελπιδοφόρα σελίδα στο τόσο ρευστό περιβάλλον και απαιτητικό μέλλον που διαμορφώνουν οι διαδοχικές, εξωγενείς κρίσεις. Ένα μέλλον που μπορούμε να κατακτήσουμε, από βελτιωμένη – παγκοσμίως – θέση, επιδεικνύοντας ήδη μεγάλες αντοχές, έχοντας ισχυρά εφόδια και διαθέτοντας υψηλή αυτοπεποίθηση. Διότι στις αυξημένες δυσκολίες της περιόδου, από κοινού με την κοινωνία, δημιουργήσαμε ισχυρά θεμέλια, χτίσαμε ανθεκτικές γραμμές άμυνας και προβάλουμε θετικές προοπτικές».

Ο υπουργός, ανέφερε πως αυτό το προσχέδιο του Προϋπολογισμού:

– καταγράφει την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας μας,

– επιβεβαιώνει την παραγωγική ανασυγκρότηση της πατρίδας μας,

– ενσωματώνει πολιτικές ενίσχυσης τόσο της προσφοράς όσο και της ζήτησης στην οικονομία,

– εδράζεται στη δημοσιονομική υπευθυνότητα και διασφαλίζει την οικονομική σταθερότητα,

– επιβεβαιώνει τη μεταρρυθμιστική στρατηγική της κυβέρνησης,

– ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες της εποχής για στήριξη της κοινωνίας, συνδυάζοντας την οικονομική αποτελεσματικότητα με την κοινωνική δικαιοσύνη.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει