Βιβλική καταστροφή στη Σητεία

325

Σκηνικό Μάνδρας Αττικής αναβίωσε στη Σητεία, μετά την καταστροφική νεροποντή, που σάρωσε τα πάντα στο πέρασμα της προκαλώντας βαρύτατο πλήγμα σε όλες τις παραλιακές επιχειρήσεις, στις δημόσιες υποδομές, ενώ τεράστιο είναι το πρόβλημα με την αποχέτευση καθώς έχει πλήρως καταστραφεί το ηλεκτρονικό κεντρικό σύστημα του αντλιοστασίου των λυμάτων, ποσότητες των οποίων καταλήγουν στη θάλασσα.

Δεκάδες αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα σε όλη την παραλιακή ζώνη, σηκώθηκαν από τα ορμητικά νερά της βροχής τράκαραν μεταξύ τους, ενώ είναι απερίγραπτο το εύρος των καταστροφών που έχουν προκληθεί σε όλη την έκταση της πόλης. Σημαντικές είναι οι ζημιές και στο ισόγειο του Δημαρχείου, όπου στεγαζόταν η οικονομική υπηρεσία, και τα ορμητικά νερά της βροχής παρέσυραν τα πάντα στο διάβα τους, παίρνοντας μαζί τους αρχεία φακέλους υπολογιστές, σηκώνοντας ακόμα και τα πλακάκια του δαπέδου.

Ολική είναι η καταστροφή και των γραφείων του Γεωπάρκου Σητείας που στεγαζόταν στην παραλιακή ζώνη της πόλης, όπου τα ορμητικά νερά της βροχής τα πήραν όλα στο διάβα τους. Το ύψος του νερού της βροχής έφτασε το ένα μέτρο, με αποτέλεσμα να αδειάζουν όλα τα καταστήματα που λειτουργούν στο παραλιακό μέτωπο,  πολλά από τα οποία δυστυχώς έχουν υποστεί ολική καταστροφή.

Απίστευτες είναι οι εικόνες που εμφανίζει το οδικό δίκτυο και οι πεζοδρομήσεις αφού η άσφαλτος και τα πλακάκια έμοιαζε να ανατινάχθηκαν από ηφαίστειο που ξέσπασε στο εσωτερικό τους.

Το Σάββατο έγινε μια μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού τουριστών που είχαν επισκεφθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Σητείας, οι οποίοι απομακρύνθηκαν με ασφάλεια. Την ίδια μέρα σημειώθηκαν εκτεταμένα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση των κατοίκων τα οποία αποκαταστάθηκαν χθες. Ο Δήμος από χθες κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ειδικά κλιμάκια ξεκίνησαν ήδη την καταγραφή των ζημιών και των καταστροφών που έχει υποστεί η περιοχή.

Ένα με τη θάλασσα έγινε η πόλη της ΣητείαςΤο ρέμα που ενεργοποιήθηκε μετά από χρόνια

Οι κάτοικοι της Σητείας είναι κυριολεκτικά σοκαρισμένοι αφού όπως τονίζουν είναι διαφορετικό να το βλέπεις σε φωτογραφίες και βίντεο και διαφορετικό να το αντικρίζεις με τα μάτια σου.

Όπως εξηγούν με δηλώσεις τους στην «Π» το νερό που έπνιξε την πόλη, κατέβηκε από ένα ρέμα το οποίο δεν είχε ενεργοποιηθεί ποτέ τα τελευταία χρόνια, το οποίο κατέβασε όλα τα νερά της πόλης και οι υποδοχές που υπήρχαν για τη απορροή του δεν άντεξαν την πίεση και την ορμή του με αποτέλεσμα τις καταστροφές που όλοι είδαμε.

Πλήγμα στην τοπική οικονομία

Συγκλονισμένος από το εύρος της καταστροφής ο δήμαρχος Σητείας  κ. Ζερβάκης ο οποίος με δηλώσεις του στην «Π» τονίζει ότι η κατάσταση είναι κυριολεκτικά χωρίς καμία υπερβολή τραγική. Ο ίδιος περιγράφει ότι έχει υποστεί βαρύτατο πλήγμα η τοπική οικονομία αφού τα καταστήματα που πλημμύρισαν και έχασαν όλα τα προς πώληση προϊόντα τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργήσουν.

Υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων που σήμερα δεν θα μπορεί να λειτουργήσει  καθώς έχει υποστεί ολική καταστροφή και αυτή τη στιγμή δεν θα έχει ούτε μια βίδα να πουλήσει. Το γεγονός ότι το νερό έφτασε σε ύψος ενός μέτρου λέει από μόνο του πάρα πολλά για την τραγική κατάσταση με την οποία είναι αντιμέτωπη η περιοχή. Δύσκολα είναι τα πράγματα και με τις δημόσιες υποδομές, κυρίως με το δίκτυο αποχέτευσης στο οποίο όλοι έχουν πέσει πάνω του για να το διορθώσουν.

Γίνεται μια προσπάθεια να ελεγχθούν οι διαρροές οι οποίες έχουν αποφευχθεί, αλλά το γεγονός ότι έχει καταστραφεί ο ηλεκτρικός μηχανισμός του κεντρικού αντλιοστασίου, διαχείρισης των λυμάτων, είναι μια εξαιρετικά δύσκολη δοκιμασία.   Αυτή τη στιγμή λειτουργεί μια εφεδρική μηχανή η οποία όμως δεν έχει τις προδιαγραφές για να καλύψει την κύρια λειτουργία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει