Τρομάζουν τα χιλιοστά της βροχής στην Κρήτη

418

«Νοκ άουτ» βγήκε το σύστημα καταγραφής των βροχομετρικών δεδομένων στη Σητεία που μετά τα 120 χιλιοστά σταμάτησε να λειτουργεί στο μεσημέρι του Σαββάτου, ενώ τα ύψη της βροχής που σημειώθηκαν στην Ανατολική Κρήτη αντιστοιχούν στο 1/3 του ύψους της βροχής που σημειώνεται ετησίως.

Όπως προκύπτει από τον σχετικό πίνακα, που κατέγραψε  τα 8 μεγαλύτερα ύψη βροχής στην Κρήτη μέχρι τις 8 το απόγευμα του Σαββάτου, σύμφωνα με το δίκτυο των 60 αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στο νησί, στην κορυφή των μέγιστων βροχοπτώσεων βρίσκεται ο Άγιος Νικόλαος, με 139 χιλ., η Ασή Γωνιά με 119 χιλ. και ακολουθεί η Μονή Τοπλού με 98 χιλ.

Το Ηράκλειο και ειδικότερα το ανατολικό τμήμα του κατέγραψε 89 χιλ., το Σπήλι Ρεθύμνου 79 χιλ., το Τζερμιάδο Λασιθίου 67 χιλ και η Σαμαριά 62 χιλ.

Με σχετική ανακοίνωσή του ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπίου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος, “καταστροφικές πλημμύρες έπληξαν τις πρωινές ώρες του Σαββάτου το Ηράκλειο όπου ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και 2 ακόμη αγνοούνται, όταν τα οχήματά τους παρασύρθηκαν από τα νερά ορμητικών χειμάρρων κατά τη διάρκεια ξαφνικής πλημμύρας.

Πολλά τα προβλήματα και στην Ανατολική Κρήτη όπου οι σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr καταγράφουν ημερήσια ύψη βροχής άνω των 100 mm, δηλαδή περίπου το 1/3 του ύψους βροχής που σημειώνεται συνήθως ετησίως.

Για ακόμη μια φορά αναδεικνύεται η ανάγκη λειτουργίας συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, η πύκνωση του δικτύου μετεωρολογικών σταθμών στη χώρα μας και η περαιτέρω ανάπτυξη έξυπνων αλγορίθμων που θα βασίζονται στις καταγραφές των μετρητικών συστημάτων και θα προειδοποιούν κατάλληλα για την ένταση των καιρικών φαινομένων”.

Στην ίδια ανακοίνωση διευκρινίζεται ακόμη ότι δεν υπάρχει διαθέσιμη μέτρηση από τον μετεωρολογικό σταθμό της Σητείας καθώς παρουσίασε πρόβλημα μετά την καταγραφή των πρώτων 120 χιλιοστών βροχής. Επίσης ορισμένοι από τους σταθμούς είναι εκτός λειτουργίας λόγω των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει