ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΝΕΧΑΜΑ: Συζήτηση στην Ακαδημία Αθηνών για έκδοση των ΠΕΚ

220

Συζήτηση με θέμα «Οι πλατωνικές σπουδές σήμερα» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου, στις 7 το απόγευμα, στην Ακαδημία Αθηνών (Ανατολική Αίθουσα, Πανεπιστημίου 28, Αθήνα). Η συζήτηση διοργανώνεται με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του Αλέξανδρου Νεχαμά, «Αρετές της αυθεντικότητας. Δοκίμια για τον Πλάτωνα και τον Σωκράτη» από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης (2022).

Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν οι:

Παύλος Κόντος, καθηγητής, Τμήμα Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Πατρών,

Παύλος Καλλιγάς, καθηγητής, τ. διευθυντής του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών,

Βασίλης Κάλφας, καθηγητής Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης,

Σπύρος Ράγκος, καθηγητής ,Τμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών,

και ο συγγραφέας του βιβλίου, Αλέξανδρος Νεχαμάς, καθηγητής Ανθρωπιστικών Σπουδών, Φιλοσοφίας και Συγκριτικής Φιλολογίας στην έδρα Carpenter στο Πανεπιστήμιο του Princeton, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Ο Αλέξανδρος Νεχαμάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946. Δίδαξε στα Πανεπιστήμια του Pittsburgh, της Pennsylvania και, από το 1989, του Princeton (ως καθηγητής Ανθρωπιστικών Σπουδών, Φιλοσοφίας και Συγκριτικής Φιλολογίας στην Έδρα Carpenter). Έχει τιμηθεί με πολλά και σημαντικά διεθνή βραβεία και από το 2018 είναι τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Πέρα από τα δεκάδες επιστημονικά άρθρα και τις μεταφράσεις πλατωνικών διαλόγων που έχει δημοσιεύσει, έχει γράψει πέντε βιβλία (ανάμεσά τους και οι “Αρετές της αυθεντικότητας”) που αποτελούν, χάρη στη φιλοσοφική τους πρωτοτυπία και τη μοναδικότητα του τρόπου γραφής, βιβλία αναφοράς στη σύγχρονη φιλοσοφία. Έχουν όλα μεταφραστεί στα νέα ελληνικά: “Νίτσε: Η ζωή ως λογοτεχνία”, “Η τέχνη του βίου”, “Μόνο μια υπόσχεση ευτυχίας” και “Περί φιλίας”.

Η συλλογή άρθρων Αρετές της αυθεντικότητας αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο την πρωτότυπη και βαρυσήμαντη συμβολή του Αλέξανδρου Νεχαμά στις σύγχρονες πλατωνικές σπουδές. Προσφέρει στον γενικό αναγνώστη τη δυνατότητα όχι μόνο να κατανοήσει τις πλατωνικές και σωκρατικές θέσεις, αλλά και να συνειδητοποιήσει τον βαθύ πυρήνα τους και την ουσιαστική τους επικαιρότητα.

Τα άρθρα είναι αυτοτελή και, ως εκ τούτου, μπορούν να διαβαστούν ανεξάρτητα. Δεν στερούνται, ωστόσο, ενότητας. Από την άποψη του περιεχομένου, τα συνέχει η ιδέα ότι, τόσο στην ηθική και την αισθητική όσο και στη μεταφυσική, ο Πλάτων επιχειρεί προπάντων να διακρίνει το αυθεντικό και γνήσιο από το ψεύτικο, την απλή απομίμηση. Από την άποψη της μεθόδου, τα διαπερνά το μοναδικό ύφος γραφής του Νεχαμά, που επιτυγχάνει μια ιδιαίτερη ισορροπία ανάμεσα στην αναλυτική ακρίβεια και την ευαισθησία στη λογοτεχνική μορφή και τη δραματικότητα των πλατωνικών διαλόγων.

Ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής του βιβλίου είναι ο Σωκράτης και το πώς αυτός μάς εισάγει στην αυθεντικότητα της αλήθειας, του ωραίου και του αγαθού. Με τις Αρετές της αυθεντικότητας ο Νεχαμάς προσθέτει τη δική του πρωτότυπη φωνή στη φιλοσοφική παράδοση που προσπαθεί να ακούσει τη σιωπή του Σωκράτη.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει