“Έφυγε” πλήρης ημερών η Ανθούσα του τουρισμού και των εκδόσεων

2,446

Πλήρης ημερών έφυγε από τη ζωή η Ανθούσα Παπαγεωργίου, που μαζί με τον σύζυγό της Στρατή, είχαν συνδέσει το όνομά τους με τις ένδοξες ημέρες του τουρισμού, αλλά και τις εκδόσεις στην Κρήτη.

Το ζευγάρι Ούλωφ και Λίσμπετ Πάλμε είχε δεσμούς φιλίας με την οικογένεια Παπαγεωργίου
Το ζευγάρι Ούλωφ και Λίσμπετ Πάλμε είχε δεσμούς φιλίας με την οικογένεια Παπαγεωργίου

Η οικογένεια Παπαγεωργίου είχε δημιουργήσει το γνωστό ξενοδοχείο “Ανθούσα” στη Σταλίδα, όπου είχαν φιλοξενηθεί προσωπικότητες της εγχώριας και παγκόσμιας ελίτ, όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο ηγέτης του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και πρωθυπουργός της Σουηδίας Ούλωφ Πάλμε που είχε και σπίτι στην Κρήτη.

Η Ανθούσα Παπαγεωργίου εκτός από πρωτοπόρος στον τουρισμό ήταν για χρόνια επιτυχημένη εκδότρια.

Η Ανθούσα και ο Στρατής Παπαγεωργίου στο ξενοδοχείο τους  με τον Ανδρέα Παπανδρέου
Η Ανθούσα και ο Στρατής Παπαγεωργίου στο ξενοδοχείο τους
με τον Ανδρέα Παπανδρέου

Ο άντρας της ιατρός  Στρατής Παπαγεωργίου ήταν ο ιδρυτής και εκδότης της ηρακλειώτικης εφημερίδας “Δημοκράτης’ του Ηρακλείου. Μετά τον θάνατό του η εφημερίδα “πέρασε’ στα χέρια της συζύγου του Ανθούσας.

Υπό την διεύθυνση του δημοσιογράφου Νίκου Ψιλάκη, ο “Δημοκράτης’ έκανε τομή στον τύπο της περιφέρειας. Έγινε η πρώτη τοπική έγχρωμη εφημερίδα στην Κρήτη με έξυπνο και ιδιαίτερο στήσιμο σελίδων, σχολιασμό   και ρεπορτάζ με ιδιαίτερη έμφαση στα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας. “Ο Δημοκράτης” ήταν  επίσης  ένα φυτώριο νέων δημοσιογράφων αφού πολλοί σήμερα καταξιωμένοι άνθρωποι του τύπου έκαναν στην εφημερίδα τα πρώτα τους βήματα.

Το ζεύγος Παπαγεωργίου με την σύζυγο του Ούλωφ Πάλμε
Το ζεύγος Παπαγεωργίου με την σύζυγο του Ούλωφ Πάλμε

Όμως ταυτόχρονα ήταν για χρόνια  και η “στέγη” σημαντικών συνεργατών και ανθρώπων του πνεύματος όπως ο Κωστής Φραγκούλης, ο γνωστός Ανταίος των Κρητικών Γραμμάτων που διατηρούσε στήλη με χρονογραφήματα που άφησαν ιστορία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει