ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΕΡΕΥΝΑ: Την επιβολή πλαφόν στα καύσιμα ζητούν 8 στους 10 πολίτες

274

Την επιβολή πλαφόν στα καύσιμα και σε μια σειρά από προϊόντα πρώτης ανάγκης ζητούν 8 στους 10 πολίτες, σύμφωνα με τη νέα μεγάλη δημοσκόπηση της εταιρείας MRB για το Newsbomb.gr.

Η έρευνα δείχνει πως υπάρχει πολύ μεγάλος βαθμός συμφωνίας στο να τεθεί ανώτερο επίπεδο τιμής πώλησης στα καύσιμα και σε μια σειρά από προϊόντα πρώτης ανάγκης, με τους πολίτες να επιθυμούν το πλαφόν να τεθεί στις τιμές και όχι στο περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων, κάτι που ήδη ισχύει.

Το 51,9% των πολιτών δηλώνουν πως σίγουρα συμφωνούν με την επιβολή πλαφόν στις τιμές των προϊόντων πρώτης ανάγκης και των καυσίμων, το 29,1% αναφέρουν πως μάλλον συμφωνούν, το 5,6% αναφέρουν πως μάλλον διαφωνούν και το 5,6% αναφέρουν πως σίγουρα διαφωνούν.

Έτσι, εκείνοι που τίθενται υπέρ της επιβολής πλαφόν είναι το 81% και εκείνοι που είναι αντίθετοι είναι το 11,2%.

Ως προς την κομματική προέλευση εκείνων που επικροτούν την επιβολή του πλαφόν, το 79,2% είναι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας και το 89,6% ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που δείχνει πως η εν λόγω παρέμβαση έχει «υπερκομματική» στήριξη.

Οι απαντήσεις των πολιτών για την επιβολή πλαφόν στις τιμές, συσχετίζονται με την απάντηση που δίνουν στην ίδια δημοσκόπηση για την αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών παρεμβάσεων και την αισχροκέρδεια.

Το 80,1% των ερωτηθέντων ρίχνει «κόκκινη κάρτα» στην κυβέρνηση, κρίνοντας πως δεν αντιμετωπίζει το θέμα της ακρίβειας αποτελεσματικά. Μόλις, το 17,6% των ερωτηθέντων θεωρεί πως υπάρχει αποτελεσματική αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ακόμη και στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας υπάρχει απογοήτευση, καθώς το 60,6% αποδοκιμάζει τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Αύξηση 7,6% κατέγραψε μέσα σε έξι μήνες ο αριθμός των νοικοκυριών που δεν τα βγάζει πέρα λόγω της ακρίβειας, όπως προκύπτει  από την ίδια έρευνα. Σύμφωνα με την έρευνα, το 80,1% των ερωτηθέντων  θεωρεί πως η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει  το θέμα της ακρίβειας αποτελεσματικά και το 47,9% πιστεύει πως η κυβέρνηση έλαβε λιγότερα μέτρα από αυτά της επιτρέπει η κατάσταση της οικονομίας.

Ως προς το κύμα αυξήσεων των τιμών των προϊόντων, των υπηρεσιών και της ενέργειας οι ερωτηθέντες στην έρευνα της MRB ανάφεραν σε ποσοστό 36,7% πως έχουν επηρεαστεί πολύ από την αύξηση των τιμών έτσι ώστε να δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ενώ το 28,2% απάντησε πως έχει επηρεαστεί πάρα πολύ από την αύξηση των τιμών έτσι ώστε να μην μπορεί καθόλου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Έτσι, το 64,9% του συνόλου των ερωτηθέντων απαντά πως δεν τα βγάζει πέρα, σε αντίθεση με το 34,6% που υποστηρίζει πως τα καταφέρνει. Να σημειωθεί πως προ εξαμήνου, οι πολίτες που είχαν απαντήσει πως δεν τα βγάζουν πέρα αντιστοιχούσαν στο 60,3% του συνόλου, ενώ εκείνοι που υποστήριζαν πως τα βγάζουν πέρα ήταν στο 38,2%.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει