Στις “100 καλύτερες ιστορίες αειφορίας” το Ηράκλειο

572

Μια σημαντική διεθνή διάκριση απέσπασε η πόλη του Ηρακλείου, η οποία εντάχθηκε στη λίστα με τις «100 καλύτερες ιστορίες αειφορίας» για το 2022 στον ετήσιο διαγωνισμό “Green Destinations Top 100 Stories Competition”.

Πρόκειται για έναν θεσμό, ο οποίος βραβεύει τις 100 καλύτερες πρακτικές αειφορίας  και αφορά σε προορισμούς από ολόκληρο τον κόσμο.

Το Green Destinations είναι ένας διεθνής οργανισμός για την ανάπτυξη και την αναγνώριση βιώσιμων τουριστικών προορισμών και επιχειρήσεων. Έχει έδρα την Ολλανδία και υποστηρίζει περισσότερους από 200 προορισμούς και 50 τουριστικές επιχειρήσεις σε 60 χώρες προκειμένου να προσφέρουν υπεύθυνο τουρισμό με βάση τις παγκοσμίως αναγνωρισμένες αρχές βιώσιμων πρακτικών και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Συμμετείχαν περισσότεροι από 150 προορισμοί από περισσότερες από 40 χώρες, οι οποίοι αξιολογήθηκαν από την ομάδα του Green Destinations και ειδικούς του αειφόρου τουρισμού.

Το Ηράκλειο βραβεύτηκε κυρίως για την ανάπτυξη 3 ελεύθερων κυκλικών λεωφορειακών γραμμών (MINI BUS), η μία εκ των οποίων είναι ηλεκτρική. Η συμμετοχή ήταν μια συνεργασία μεταξύ του Δήμου Ηρακλείου και του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, σε συνεργασία με την AXSIOS Ltd, η οποία εκπροσωπεί το Green Destinations στην Ελλάδα.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ο Δήμος Ηρακλείου, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς σημειώνει τελευταία χρόνια σημαντική πρόοδο στον κρίσιμο τομέα της ενεργειακής πολιτικής με έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος.

Η ανάπτυξη των τριών γραμμών mini bus και η απομάκρυνση των I.X. από το κέντρο της πόλης αποτελούν βήματα προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση και είμαστε ικανοποιημένοι που αναγνωρίζονται και διεθνώς».

Σε δήλωσή του ο αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Γ. Σισαμάκης τόνισε ότι «η βράβευση αποτελεί αναγνώριση της συστηματικής προσπάθειας που κάνει  η Δημοτική Αρχή αλλά και οι φορείς της πόλης για ένα Ηράκλειο με αειφόρο προσανατολισμό. Στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε μια πόλη που να σέβεται το περιβάλλον και τους πεπερασμένους φυσικούς πόρους παρέχοντας παράλληλα υψηλή ποιότητα ζωής για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της».

Ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου (ΟΛΗ), κ. Μηνάς Παπαδάκης, τόνισε ότι  «η διεθνής αναγνώριση της προσπάθειας που γίνεται να καταστεί το Ηράκλειο ένας αειφόρος τουριστικός προορισμός, μ’ ένα λιμάνι με μειωμένο ενεργειακό αποτύπωμα μας χαροποιεί και μας δημιουργεί αυξημένο αίσθημα ευθύνης για να προσπαθήσουμε ακόμα πιο συστηματικά και πιο συνεργατικά με το Δήμο και τους φορείς της πόλης προς αυτή την κατεύθυνση».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει